30 Kasım 2016 15:29

‘Tarikatlar ailelerin çaresizliğini kullanıyor’

Ankara Kadın Platformu, Adana Aladağ’da 11’i çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiği katliamı protesto etti.

Paylaş

Ankara Kadın Platformu, Adana Aladağ'daki yurtta çocukların ölümüne neden olan yangın nedeniyle basın açıklaması yaptı. Kızılay Yüksel Caddesi'nde bir araya gelen kadınlar, “Susma haykır, bu yanın katliamdır” sloganları attılar. Polis ise basın açıklaması öncesi
kadınları “hemen açıklama yapıp dağılmaları” yönünde uyardı.

Basın açıklamasını okuyan Derman Gülmez, Adana'da yaşanan olayın münferit olmadığını söyledi. Yangının devletin denetleme yükümlülüğünü yerine getirmediği için gerçekleşen sistematik bir olay olduğunu ifade eden Gülmez, 2008'de Konya'da 17, 2015'de Diyarbakır Kulp'da 6 çocuğun benzer olaylarla yaşamını yitirdiğini kaydetti. Adana'da yaşamını yitiren çocukların tamamının kız çocukları olduğunu belirten Gülmez, olaya ilişkin en korkunç bilginin de kız çocuklarının dışarı çıkmaması için yurdun ve yangın merdiveni kapısının kilitli tutulması olduğunu dile getirdi.

YASADIŞI YURTLAR KAPATILSIN

Türkiye'de buna benzer çok sayıda yurt bulunduğuna dikkat çeken Gülmez, “Çocukların bu tür yurtlarda kalmasının sebebi eğitimdeki eşitsizlik ve yoksulluk. Bu da devletin sosyal devlet yükümlülüğünü yerine getirmemesinin ve ailelerin çaresizliğinin dini tarikatlar tarafından kullanılmasından kaynaklanıyor. Buna devlet göz yumuyor, hatta destekliyor” dedi. Çocukları kadınları öldüren, kız çocuklarını yurtlara kilitleyen, tecavüzcüleri iyi halden serbest bırakan, çocukları değil failleri koruyan devletten hesap sorduklarını dile getiren Gülmez, Adana'da yaşanan olayın kaza değil cinayet olduğunu vurguladı.

Olayın sorumlularının en üst düzeyden başlayarak cezasız kalmaması ve yangından kurtulan çocukların yaşamla bağlarının kurmalarını güçlendirici ve hak temelli çalışmaların yapılmasını isteyen Gülmez, ülkenin dört bir yanındaki yasa dışı yurtların kapatılması, uzman heyetler tarafından izlemeye açılması gerektiğini vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Genel-İş, Büyükşehir Belediyesi’nin iddialarını yalanladı

SONRAKİ HABER

‘Eğitim alanı üzerine çöreklenen cemaatlere el çektirilmeli’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...