30 Kasım 2016 14:14

Çaresizlik sonucu çocuklarını cemaat yurduna verdiler!

Adana Aladağ’da yaşamını yitiren yoksul öğrenciler köylerinde okul olmadığı için cemaat yurduna mahkum edildi.

Paylaş

Halil İMREK
Aladağ

Adana’dan sabah yola çıkarak Aladağ ilçesine geldik. Yol boyu Toros Dağlarına doğru tırmandık. Ormanlık ve dağlık olan yolun her iki tarafında sık sık “Alo Yangın hattı” tabelaları dikkatimizi çekiyor. Aladağ girişine yakın “Aladağ Serin Olur” tabelasını görünce yanarak can veren 11 çocuğu düşünüyoruz. Kalbimiz sıkışıyor.

Dün gece yoğun alınan güvenlik önlemleri ve ailelere gelen heyetlere yönelik sert müdahale, gözaltı ve engelleme tepkilerden dolayı olsa gerek azalmış. Aladağ ilçesine girdiğimizde belli aralıklarla Aladağ Belediyesi “Sohbet evleri” dikkatimizi çekiyor.

Yangının çıktığı ve 11 çocuğun öldüğü yurt binasına varıyoruz. Yurt binasının girişini polisler tutmuş. Bir tek olay yeri inceleme ve itfaiye ekipleri binanın içine girebiliyor. Binanın çevresinde çok sayıda basın,  halktan gelen heyetler var. Adana’dan CHP İl Örgütü ve Milletvekilleri İbrahim Özdiş, Zülfikar İnönü Tümer ve Elif Doğan Türkmen var. TMMOB’ye bağlı oda başkanları var.

BİNANIN ÇATISI ÇOCUKLARIN ÜZERİNE ÇÖKMÜŞ

Bina yangından epey hasar görmüş. Belli ki kısa süre içinde söndürülememiş. Üç katlı olan binada yangın alt kattan başlamış. Çocuklar çatı katına çıkmışlar. Hepsi yangın merdivenine yönelmiş. Ama yangın merdiveninin kapısı kilitliymiş. Kimi çocuk kendisini camlardan aşağı atmış. Çat katında kalanların üstüne yangının etkisi ile binanın çatısı düşmüş.

YATTIKLARI YANIK RANZALARI

Camlardan içerde çocukların üzerinde yattığı ranzalar görünüyor. Yatakları battaniyeleri yanmış şekilde karşımızda. Binanın yangın merdiveni açık görünüyor. İtfaiye geldikten sonra mı açılmış, ne zaman açıldığı belli değil ama herkesin söylediği yangın merdivenine açılan kapının kapalı olduğu şeklinde. İnsanlar kaygılı, telaşlı olayla ilgili yayın yasağı getirilmiş olması, devletin tedbir almada olmayan güvenlikte olan uzun eli ve işin içinde cemaatlerin olması çok sayıda insanın konuşmamasına bilgi vermemesine neden oluyor.

DEVLETİN TEK YURDU VAR O DA LİSELİLERE YETMİYOR

Önümüze gelene soruyoruz. “Yangın esnasında orada değildim, görmedim. Ne diyelim Allah rahmet eylesin. Çok büyük acı. Bilmiyoruz işte çocuklar yanarak ölmüş” şeklinde cevaplar alıyoruz.

Gözümüze olay yerinin biraz uzağında beş altı aile ilişiyor. Bir evin duvarının önünde öylece duruyorlar. Yanlarına yaklaştığımızda kadınların gözlerinin yaşlı olduğunu fark ediyoruz. Soruyoruz sizin çocuğunuz var mıydı” diye isim ve fotoğraf vermek istemiyorlar. Ama bilgiyi bizimle paylaşıyorlar. Kendilerinin çocukları taşımalı gelip gidiyorlarmış okula. Yurtta kalmıyorlarmış.

Gözü yaşlı bir kadın, “Uzak dağ köylerinden gelen kız çocukları bu yurtta kalıyor. Devletin yurdu zemini sağlam değil diye yıkılmış. Tek yurt var Aladağ’da. Meslek yüksek okulu öğrencisi mi kalsın liseli mi kalsın. O yurtta liseliler kalıyor. Kapasitesi yetmiyor. Mecburen burada kalıyorlardı. Yakın olan köylere çocuklar taşımalı sistemle geliyor. Ama uzak olan yerler bu yurtlarda kalıyor” Başka bir kadın söze giriyor: Yurt inşaat halindeymiş var olan yurt kimseye yetişmiyor. Bu çocukları da bu yurda sığıştırmışlar. Denetleyen var mı, bilmiyoruz. Çok acı bir şey onlar da bizim çocuğumuz”

ÇOCUKLARIN ACILI HALLERİ

Binaya doğru giden bir grup ortaokul ve lise öğrencisi ile karşılaşıyoruz. Onları da tembihlemişler basına konuşmasınlar diye. Ama çocuk susar mı? Soruyoruz anlatıyorlar. Bizim okul arkadaşlarımızın kardeşleri, kuzenleri, akrabaları kalıyordu. Yangın çıkmış. Kapılar kapaklıymış kaçamamışlar. Çatıya koşmuşlar. En üst kattan yangın merdiveninden de inememişler oranın kapsı da kapalıymış” diye her bir ağızdan anlatıyorlar.

Kimi çocuklar ağlıyor. Bir kız çocuğu “en kötü ölüm bence yanarak ölmektir” diyor o an herkes susuyor. Ben de bir şey daha soramıyorum

DAĞ KÖYLERİNDE İŞÇİ AİLELERİNİN ÇOCUKLARI

Yaşamını yitiren 11 çocuğun aileleri daha çok Mengez (Köprücük), Kışlak ve Karahan köylerinden. Bunlar uzak dağ köyleri ve köylerinde ortaokul, lise bulunmuyor. Bu köydeki aileler, hayvancılık, orman ve krom madeninde çalışarak yaşamını sürdürüyor. Yaşamını yitiren çocukların babalarının kimi krom madeninde kimi orman işinde çalışıyormuş.

NEDEN DEVLET YURDU YOK?

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş olay yerinde görüşüyoruz. Sosyal devlet olmamanın, eğitime öncelik vermemenin ve bütçe ayırmamanın sonuçlarının yaşandığını söyledi. AKP hükümetinin kocaman statlar yaptığını ama yurt yapmadığını söylüyor. Ailelerin yoksullukları ve çaresizlikleri sonucu çocuklarını cemaat yurtlarına vermek durumunda kaldığını söyleyen Özdiş, “Bu yurtlar ne zaman denetlenmiş. Devletin yeterince yurdu neden yoktur. Bunlara 14 yıldır iktidarda olan hükümetin cevap vermesi lazım” dedi.

ORTAOKUL ÇOCUKLARININ YURTTA KALMASI YASAL DEĞİL

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer de Aladağ’da 2003 yılında deprem yönetmeliği ile yapılmış olan yurdun 2015 yılında yıkılmış olduğunu ama halen yeni yurdun yapılmadığını söylüyor. Aladağ’da ortaöğretime hizmet veren bir devlet yurdu olmadığını yasal olarak da ortaokulluların özel bir yurtta kalmasının doğru olmadığını hükümetin eğitim politikalarının, çocukları cemaatlerin kucağına ittiğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Cengizler İnşaat'ın düşen vincinin ilk incelemeleri yapıldı

SONRAKİ HABER

Antep'te eylem ve etkinliklere yine yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...