30 Kasım 2016 13:23

BM Halep gündemiyle toplanıyor

BM Güvenlik Konseyi, Suriye ordusu ilerleyişi üzerine Halep'teki durumu görüşmek üzere acil oturum düzenleyecek.

Paylaş

BM Güvenlik Konseyi, cihatçıların Suriye ordusu karşısında büyük darbe aldığı Halep'teki durumu görüşmek üzere acil oturum düzenleyecek. Oturumun gündemi ‘insani kriz’ olsa da asıl olarak Suriye hükümetinin ilerlemesi Batılı ülkeleri endişelendiriyor.

Güvenlik Konseyi’nin özel oturumu Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'un talebi üzerine yapılıyor. Fransa'nın BM nezdindeki Büyükelçisi François Delattre, oturum öncesi “Halep'teki mevcut çatışma ortamı İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük sivil katliamına yol açabilir” şeklinde konuştu.

İngiltere’nin BM nezdindeki Büyükelçisi Matthew Rycroft da toplantı öncesi, Konsey üyelerinin Halep’e insani yardımın ulaştırılması ve kentteki yaralıların tahliyesinin görüşeceğini kaydetti.

Rycroft, BM Güvenlik Konseyi üyesi ve Şam yönetiminin müttefiki Rusya'ya çağrı yaparak Moskova'nın Şam üzerindeki etkisini kullanması gerektiğini belirtti. İngiliz Büyükelçi, “Halep'in geleceği Şam yönetimi ve Rusya’nın elinde. Şam rejimi ve Rusya'nın  bombardımanları bitirmelerini ve insani yardımların geçişine izin vermelerini talep ediyoruz” dedi.

ÇATIŞMA SÜRÜYOR

Halep'in doğu bölgesinde ordu birlikleri ve çihatçı muhalifler arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor. Rusya'nın açıklamasına göre, Suriye ordusu yıllardır isyancıların kontrolünde olan kentin doğu bölgesinin yarısına yakınını geri aldı.

Halep'in doğusu isyancılar, batısı ise Şam yönetiminin kontrolü altındaydı .Esad rejimi, Halep'i tamamen geri almak için iki hafta önce müttefikleriyle başlattığı operasyonda kentin doğusundaki birçok semti kontrol altına aldı.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de önceki gün Belarus'un başkenti Minsk'te Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile biraraya gelmiş, ikili Suriye'deki gelişmeleri değerlendirmişti.

İkilinin ayrıca Halep’teki askeri durumunun, iç savaşın sonlanması için siyasi bir çözüm bulunması yolundan dönülmesini gerektirmediği konusunda da görüş birliğinde oldukları belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Mustafa Hoş Adana yangınını yazdı

SONRAKİ HABER

Basın Konseyi, uygulanan yayın yasaklarını ve sansürü kınadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...