30 Kasım 2016 13:22

Gazeteci Mustafa Hoş Adana yangınını yazdı

Mustafa Hoş: Ya bıçak olursun dekor bezini yırtarsın ya da kasabın bıçağını yalayan aptal dana

Paylaş

Mustafa Hoş*

“Soru, dekor bezini yırtıp sahnenin arkasında gizli olanı gösteren bıçak gibidir” der Milan Kundera. Gazeteci o dekor bezini yırtıp sahnenin arkasında gizli olanları gösteren bıçaktır. Hele Neotürkiye gibi kurgunun, yalanın, ihmalin, denetimsizliğin ekmek su gibi tüketildiği, tarikat kucağına terkedilmiş çocukların çığlık attığı bir ülkede “ama”sız bıçak olmak zorundadır. Bunu yapmayan kim olursa olsun kasabın bıçağını yalayan aptal danadır. Ekranlardan, gazete sayfalarından sürekli saray bıçağını yalayan danaya dönüşenler olan biten her şeyin suç ortağıdır. Yanan çocukların katilidir. 

Adana Aladağ’da Süleymancılar tarikatına ait Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdunda çıkan yangında, 11’i kız öğrenci ve 1 görevli olmak üzere 12 insan hayatını yitirdi. Gazeteciliğin temeli 5N1K ise ilk yapılması gereken yurdun kime ait olduğunu ve ihmalleri sormaktır. Aladağ’da göz göre göre gelen bir ihmal var. Yasa tanımazlık var. İmtiyazlı bir tarikat var. Tabii ki bu tarikat soruşturulacak göz yumanlar deşifre edilecek. Ama yapılmadı. Tarikatın adını bile söyleyemediler. İçeride kalan çocuğunu arayan babanın “Burası Süleymancılar yurdu” feryadını sansürlediler.  

Karaman, Adıyaman Gerger ve Adana Aladağ’ı bir birine bağlayan çocuk çığlıklarında hep aynı iz var. “Dindar nesil” adı altında hem Anayasa’ya aykırı hem de Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliklerine aykırı bir şekilde çocukların tarikatların kucağına terk edilmesi. Karaman’da sorular yanıtsız kaldı. Adıyaman Gerger’de sorular yanıtsız kalmaya devam ediyor. Adana Aladağ’da ise yanıt bekleyen dekor bezini yırtacak sorular var:

1- Milli Eğitim Bakanlığı özel yurtlar yönetmeliği 5. maddesine göre “Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri, bu Yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olmak kaydıyla ortaöğrenim veya yükseköğrenim (4) öğrencileri için yurt açabilir.” Oysa Aladağ’daki Süleymancı yurdunda ortaokul öğrencileri de kalıyor. Yani bakanlık yönetmeliğine aykırı bir şekilde öğrencilerin kalmasına göz yumuluyor. Denetlense yurdun kapatılması lazım. Ama yapılmadı. Göz yumanlar yargılanacak mı?

2-Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Yönetmeliğine göre;
b) (Değişik: 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) Binanın kagir, prefabrik, çelik veya betonarme olması, giriş ve servis kapılarının bulunması ve tamamının veya kontenjana yetecek bir kısmının yurda tahsis edilmiş olması gerekir. Adana Belediye Başkanı “ Ahşabın tabana-duvarlara döşenmesi, bunun vernikle kaplanması sentetik malzeme halılar yangının büyümesine yol açtı” diyor. Yani bakanlık yönetmeliğine aykırı bir durum. Yani çocuklar kaderle kaza ile ölmüyor ölüme gönderiliyor. Bu durumda tüm tarikat yurtları denetlenecek mi? Sorumluları olan istifa edecek mi?

3- Yine Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Yönetmeliği  39. maddesine göre; 
Yurtlar, gerekli görüldüğünde bakanlıkça, mülki idare amirlerince de yılda iki defa denetlenir. Bu yapıldı mı. Yapıldıysa açıkça yönetmeliklere aykırı olan yurdun çalışmasına nasıl izin verildi? İzin veren denetleyen yargılanacak mı?

4-Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak yurdun en son Haziran 2016’da denetlendiğini belirtti. Bu demek ki denetleyen görevini suistimal etmiş. O kişi görevden alınacak mı? Veysi Kaynak, “Bina ruhsatlı bir bina, MEB’in ayrıca çalışma izni verdiği bir binadır” da dedi. Çalışma iznini veren istifa edecek mi? 

5-Adana Valisi Mahmut Demirtaş ilk yaptığı açıklamada ölen olmadığını söyledi. Bu bilgiyi nereden aldı. Doğru olmayan bu bilgiyi veren için bir işlem yaptı mı? Mahmut Demirtaş Adana’ya Adıyaman’dan geldi. Adıyaman’da görevli olduğu dönemde Gerger’de imam hatip yurdunda çocuklara tecavüz edildi. Bu döneme ilişkin hakkında neden bir işlem yürütülmedi? Gerger tecavüz zanlısı hademe onun döneminde 3 tayin ve bir sürgün yaşadı. Bu dönem araştırılacak mı?

6-Süleymancılar tarikatının Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneğine devlet kurumları tarafından ne kadar para aktarıldı. Sosyal Destek Programı (SODES), GAP Eylem Planı dahilinde bu derneğe ne kadar para aktarıldı? Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlığı Tahsil Çağındaki Talebeler Yardım Derneğine kaç lira proje desteği sağladı?

7-Konya’nın Taşkent ilçesinde 2008 yılında, ruhsatsız 3 katlı kız Kur’an kursu binasında gaz sıkışmasından kaynaklanan patlamada 17 öğrenci ile 1 eğitmenin ölümü, 29 kişinin de yaralanmasıyla ilgili dava 8 yıldır sürüyor. Bu yurt da Süleymancılar tarikatına aitti. Bu dava sürüncemeye bırakılmasa Adana’daki katliam olmayabilirdi. Neden bu dava bitirilmedi, sorumlular cezalandırılmadı?

*Gazeteci
 

ÖNCEKİ HABER

Brezilya ölenlerin yasını tutuyor

SONRAKİ HABER

BM Halep gündemiyle toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa