30 Kasım 2016 12:15

12 DBP’li belediyenin yetkilerine el konuldu

DBP’li belediyelerin yöneticileri Diyarbakır’da ortak açıklama yaptı: Halkın iradesi yok sayılmıştır.

Paylaş

Diyarbakır Valiliği tarafından Demokratik Bölgeler Partisinin (DBP) Bağlar, Bismil, Çınar, Dicle, Eğil, Ergani, Hazro, Kayapınar, Kocaköy, Kulp, Lice ve Yenişehir belediyelerinin yetkilerine el konulması üzerine, söz konusu belediyelerin eş başkanlarının katılımıyla merkez Kayapınar Belediyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklama öncesi belediye binasını çembere alan polisler, eş başkanların belediye sınırları içerisinde olan bahçe ve merdivenlerde açıklama yapmasına dahi müsaade etmedi. Engelleme üzerinde eş başkanlar ve DBP’li yöneticiler, polislerin barikat kurduğu belediye kapısında açıklama yaptı. Diğer yandan belediye bahçesine giren onlarca çevik kuvvet polisi, zırhlı araçlar ile belediye çevresini de çembere aldı.

‘12 EYLÜL’Ü ARATMAYAN UYGULAMALAR’

Yetkileri elinden alınan Diyarbakır’ın 12 belediye eş başkanı adına açıklama yapan Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Aydın, hükümetin Türkiye toplumunu hayal kırıklığına uğrattığını ifade ederek, 15 Temmuz darbe girişimi ardından sivil siyasi darbe ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Aydın, OHAL ilan edilmesi ardından hükümetin devreye koyduğu uygulamalar ile Türkiye’nin 12 Eylül darbe rejiminin antidemokratik ve faşizan uygulamalarını aratmayan bir hale geldiğini dile getirdi.

‘MİLYONLARCA KİŞİNİN İRADESİ YOK SAYILDI’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve DBP’nin eş genel başkanları ile binlerce Kürt siyasetçinin tutuklanarak cezaevine konulmasına değinen Aydın, “Türkiye’nin demokrasi ve özgürlükler konusunda yine Kürt sorununun demokratik çözümü konusunda ülkemizi ’90’lı yılları aratmayan bir geriye gidiş sürecine sürüklemiştir” diye konuştu.

DBP’li belediyelere kayyım atanmasına tepki gösteren Aydın, “Milyonlarca oy ile ortaya koydukları iradeleri yok sayılmış temsilcilerinin yetkileri atanmış kaymakamlara devredilerek ülkemiz demokrasi tarihine AKP iktidarının uygulamaları kara bir leke olarak geçmiştir” diye belirtti.

Kayyım atanan belediyelerin “karakola” dönüştürüldüğünü söyleyen Aydın, “OHAL kapsamında Valilik genelgesi ile Diyarbakır’ın 12 ilçe belediyesinin tüm belediyecilik faaliyetlerinin yürütülmesi işlemlerinin ilçe kaymakamlıklarının onay şartına bağlanması, 2 AKP’li ilçe belediyesinin bunun dışında tutulması, partizanlığın ve demokrasi dışılığın ibret verici bir uygulamasına tanıklık etmemizi sağlamıştır” şeklinde konuştu.

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ve Uluslararası Demokratik Yerel Yönetimler Standartları’nı hatırlatan Aydın, “Demokrasinin rafa kaldırıldığı bu antidemokratik uygulamalar elbette ki halkımızın vicdanında mahkum olacaktır. Bizler halkın seçmiş olduğu seçilmişler ve siyasetçiler olarak bu antidemokratik düzenlemelere karşı hukuki ve siyasi mücadelemiz sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız” diye konuştu.

Hükümete OHAL sürecini sona erdirme çağrısında bulunan Aydın, demokratik çözüm sürecine dönülmesi ve iç barışı sağlayacak yasal ve anayasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

TBB yangının yaşandığı bölgeyi inceledi

SONRAKİ HABER

Batman’da çocuklara ne oldu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...