30 Kasım 2016 10:50

Baydemir: Elçi dosyasında fiili bir gizlilik kararı var

HDP Urfa milletvekili Osman Baydemir, Tahir Elçi’nin katledilmesine ilişkin verilen araştırma önergesi sonrası Genel Kurul'da açıklama yaptı.

Paylaş

HDP Urfa milletvekili Osman Baydemir, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesine ilişkin HDP grubu tarafından verilen Meclis araştırması açılması önerisine ilişkin Genel Kurul’da bir konuşma yaptı.

Kürsüye Tahir Elçi'nin bir fotoğrafını koyarak konuşma yapan Baydemir: “Bundan tam bir yıl önce, bütün hayatını haklar ve özgürlükler mücadelesine adayan bir hukukçu, bütün hayatını hukukun üstünlüğünün tecellisi için vakfeden yılmaz bir insan hakları savunucusu ve meslek hayatını suçluların, işkencecilerin, gözaltında insanları kaybedenlerin, yani suç işleyenlerin cezasız kalmaması için vakfeden Tahir Elçi kardeşimiz, Diyarbakır Baro Başkanımız katledildi.” dedi.

‘ARADAN BİR YIL GEÇTİ, GÖRÜNTÜLER DAVA DOSYASINA KONULMADI’

Aradan bir yıl geçmesine rağmen, ön otopsi raporunda Tahir Elçi'nin uzak mesafeden atışla katledildiği ifade eden Baydermir; “Daha sonra bilirkişinin ortaya çıkarmış olduğu veri, Tahir Elçi'yi katleden kurşunun hangi mesafeden geldiğinin tespit edilemeyeceğine dairdir.”şeklinde konuştu.

‘CİNAYET GÖRÜNTÜSÜ GİZLENİYOR’

Cinayet görüntülerinin gizlendiğini ve dava dosyasına konulmadığına dikkat çeken Baydemir; “Cinayetin olduğu Yenikapı Sokak'ta bulunan PTT'ye ait güvenlik kamerasının on yedi dakikalık görüntüsü halen gizleniyor, dosyaya konulmuyor. Aynı şekilde, orada bulunan restoranın kamerasından çıkan görüntüler halen dava dosyasına konulmuş değil. Halen avukatların bunu incelemesine izin verilmiş değil. Diyarbakır Barosu'nun mevcut Başkanı Ahmet Bey'in ve diğer meslektaşlarımızın şu ana kadar sunmuş olduğu 12 dosya, 12 dilekçe ve 100'ü aşkın talebin tek bir tanesinin gereği yerine getirilmiş değil.” ifadelerini kullandı.

‘DOSYADA FİİLİ BİR GİZLİLİK KARARI VAR’

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana dosya savcısız olduğunu söyleyen Osman Baydemir, dosya için de fiili bir gizlilik kararının uygulandığının altını çizerek; 15 Temmuzdan bugüne değin bu dosyaya atanan 3 savcının 3'ü de çeşitli gerekçelerle görevinden alınmış ve bu dosya şu an itibarıyla savcısızdır.Katliamın gerçekleştiği günlerde Cumhurbaşkanından Başbakana, Adalet Bakanlığından ilgili bütün kamu kurum, kuruluşlarına kadar, bir an önce cinayetin aydınlanacağını ifade etmişlerdi. Kamuoyuna taahhütlerde bulunmuşlardı. Tam bir yıl geçti, bırakın cinayetin aydınlanması, dosya üzerinde resmî bir yasaklama kararı olmamasına rağmen Diyarbakır Barosu başta olmak üzere avukatlar dosyanın içeriğine ulaşamıyor. Fiilî bir gizlilik kararı uygulanıyor. Bir boyutuyla, cinayet gizleniyor; bir boyutuyla, canilerin toplum içerisinde dönmesine, toplum içerisinde yaşam bulmasına ve yeni suikastlerin zemininin hazırlanmasına katkı sunuluyor.” sözlerine yer verdi.

'VİCDANLAR KIŞ UYKUSUNDA'

Baydemir son olarak konuşmasında; “Daha önce de bu kürsüden Meclis'in vicdanına seslenmiştim. Doğrusunu söylemek gerekirse artık vicdanlarınıza seslenmeyeceğim. Çünkü vicdanlar, sevgili Tahir Elçi'nin eşi sevgili Türkan Elçi'nin de ifade ettiği gibi adeta kış uykusunda. Ama, şundan şüpheniz olmazsın ki bu cinayet aydınlatılmadığı müddetçe bu ülkede hukukun üstünlüğünü beklememeliyiz. Çünkü karanlıkta bırakılan her cinayet, yeni cinayetlerin zemin hazırlayıcısıdır. “Ben bu suça ortak olmayacağım. Dolayısıyla, televizyon kanalından siyasi lincin zemininin hazırlandığı bütün aşamalara kadar kimlerin dahli varsa bu siyasi cinayetin aydınlığa kavuşmasını istiyorum" diyen kimler varsa bugün bu önergede pozitif oy kullanması çağrısında bulunuyorum.” belirtti.

ÖNERGE AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Önergeye ilişkin konuşmaların ardından, HDP grubunun Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılması amacıyla TBMM Başkanlığı'na vermiş olduğu Meclis araştırması önergesi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Meral Danış Beştaş: Devletin sorumluluğu tartışılmıyor

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu, Aladağ için açılacak davaya müdahil olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa