30 Kasım 2016 10:18

HDP: Çocuklarımızın yaşamları cehenneme çevriliyor

HDP Genel Merkezi 11’i öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangınına ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu adına Adana Aladağ’da yaşanan yurt yangınına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

“Bu tür yurt yangınları ne ilktir, ne de bu hükümetin anlayışı ve sorumsuzluğu devam ettiği müddetçe son olacaktır” denilen açıklamada hükümetin denetim görevini yapmak yerine ‘sabır dileyen’ bir anlayışla davranmasını aymazlık olarak niteledi.

DENETİMSİZ YURTLAR ÇARPIK SİSTEMİN SONUCU

Özel, cemaat yurtlarında denetimsizlik ve sorumsuzluğun had safhada olduğunu ifade eden HDP, “Yoksul aile çocuklarının kaldığı bu tür yurtların hali aslında eğitim sisteminin çarpıklığının, yetersizliğinin, eğitim alanına yeterli kamu yatırımının yapılmamasının bir sonucudur. Çocuklarımızın denetimsiz yurtlara mahkum edilmesi ve her türlü istismarla karşı karşıya bırakılması utançtır, suçtur” dedi.

KATLİAMIN ARDINDA HÜKÜMETİN SORUMSUZLUĞU YA DA ELİ VAR

Hükümetin çocukların ölümünden değil, haberinin yapılmasından rahatsız olduğunu vurgulayan HDP, “Yangın hakkında ‘huzur ve güven ortamı bozuluyor’ iddiası ile yayın yasağı getiriyor. Bugüne kadarki bütün örneklerden de bildiğimiz gibi hangi konuya yayın yasağı getiriliyorsa, onun arkasında ya hükümetin sorumsuzluğu ya da eli vardır. ‘MEB Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre sadece lise ve üniversite öğrencileri için özel yurt açılabilir. Adana’da katledilen çocuklar 11-14 yaşları arasındadır ve ortaokul öğrencileridir. Ortaokul öğrencilerinin yurtlara yerleştirilmesinin önünü açan siyasi irade bu felaketten sorumludur” dedi.

Daha önce denetimsiz yurtlarda yaşanan ölümleri de hatırlatan HDP, “Bu toplu katliamın bir sorumlusu da siyasi iktidarın denetimindeki vurdumduymaz yargıdır. 8 yıl önce 18 öğrencinin Konya’da bir yurtta ölmesinden sonra açılan dava 8 yıldır sürmektedir, ama tek bir tutuklu ve sonuç yoktur. 1 yıl önce Kulp’ta bir yurtta çıkan yangında 6 çocuk ölmüştür, ancak yargı önünde halen hesabı sorulmamıştır” dedi.

Hükümetin çocuk haklarını yok sayan politikalarına da dikkat çeken HDP, “Yurt açığını gidermek, kamusal, parasız ve nitelikli barınma hakkı için politikalar üretmek yerine, cemaat yurtlarının teşvik edilmesi af edilemez. AKP, evlilik yaşına henüz gelmemiş çocukların nasıl evleneceğine dair yasalar çıkarmaya uğraşacağına, onların yaşamlarının nasıl güvenceye alınabileceğine ilişkin düşünmelidir. Öğrenci yurtlarındaki denetimsizliğin ve sorumsuz davranışların nedenleri derhal ortaya çıkarılmalı, sorumlulardan yargı önünde hesap sorulmalıdır” açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İnşaattan düşen işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Müjgan Ekin hakkında 'kayıtdışı gözaltı' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...