30 Kasım 2016 09:06

YHK’nin insafı: Yüzde 1 zam

İzmir Bornova Belediyesi Sosyal İşler’de ilk TİS YHK ile bağıtlandı.

Paylaş

Taşeron şirketlerde örgütlenmenin önünün açılmasının ardından buralarda sürdürülen TİS görüşmeleri yılan hikayesine dönmüş durumda. Sendikalar TİS görüşmelerinde işveren temsilcileriyle masada müzakere şansı bulamadıklarını belirtirken, sözleşmeler genellikle Yüksek Hakem Kurulunda son buluyor. YHK de kendisine gelen sözleşmeleri düşük zam oranlarıyla bağıtlıyor.

Bunun son örneği DİSK/Genel-İş İzmir 7 No’lu Şubenin 2015 yılında örgütlendiği İzmir’in Bornova Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğünde yaşandı. Eskercan isimli taşeron firma bünyesinde çalışan 97 işçinin ilk toplusözleşmesi işçilerin bilgisi dahilinde YHK’ye gönderildi. YHK ise sendikanın şerhine karşın sözleşmeyi yüzde 1 zamla sonlandırdı. 15.02.2016 ile 31.12.2016 tarihleri arasında geçerli olacak sözleşmeyle şoförlere günlük 2 TL direksiyon primi verildi. İşçilerin kıdem tazminatları ise 35 gün üzerinden, ilk işe giriş tarihinden itibaren ve son aldıkları brüt ücret üzerinden hesaplanacak. Ayrıca, yılda 10 gün ikramiye, gece çalışmalarına yüzde 10, fazla mesailere yüzde 60 ek ücret, hafta tatilinde çalışmaya 2 yevmiye, genel tatil günlerinde çalışmaya 3 yevmiye verilmesi de kararlaştırıldı. İzin günleri de 2 gün artırılırken daha önce olmayan çocuk, eğitim, askerlik, evlenme, yakacak, ölüm yardımları gibi sosyal haklar da getirildi. İhalenin yıl başında bitmesinden kaynaklı TİS süresi sınırlı olurken işçilere geriye dönük ödemeler, en fazla 3 taksitle ödenecek.

Sözleşme kapsamındaki 97 işçi, çocuk gelişimcisi, sosyolog, psikolog, büro çalışanı, taşıyıcı personel, tesis yöneticisi gibi çeşitli görevlerde hizmet veriyor.

‘TİS HAKKIMIZ GASBEDİLİYOR’

Genel-İş 7 No’lu Şube TİS’in bağıtlanma süreci ve getirilerine ilişkin bir toplantı düzenledi. Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Şube Başkanı Kemal Köroğlu, toplusözleşme süreçlerinin ülke gündeminden bağımsız şekillenmediğini vurgulayarak, “Biz, taşeron şirketlerle biten bu toplu iş sözleşmelerini gasp olarak görüyoruz. Normal bir TİS görüşmelerinde işçi ve işveren tarafı masada eşit şartlarda oturur. Aslında bizim TİS hakkımız elimizden alınmış, mevcut yasa ile taşeron işçilere fiili olarak grev yasağı getirilmiş durumda. Buradan çıkmanın yolu örgütlü ve güçlü bir mücadeleden geçiyor, kadro talebinden geçiyor” dedi.

‘ÖRGÜTLÜ İŞÇİLER BİR ADIM ÖNDE’

YHK’nin sendikaya, taşeron şirkete ve yapılan işe bakmaksızın Türkiye genelinde bir ücret politikası belirlendiğini ifade ederek şunu söyledi: “TİS sürecimiz 1.5 yıla yakın sürdü. Ülke daha da kötüye doğru giderken biz bir adım daha öndeyiz, örgütlenen işçiler olarak. Ben olmaktan çıktık, biz olduk. Toplusözleşmemizin imzalanması da mücadele ederek çok şey kazanılabileceğini öğretti. Ne kadar yan yana durursak, aleyhimize işleyen bu çarkı durdurma şansımız artar. Ya sendikalar, işçiler kenetlenecek varlığını devam edebilmek için ya da yarın sıra bize gelecek.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Darbe girişiminden Ankara'da 10 bin kişi yargılanacak

SONRAKİ HABER

Ahmet Altan'ın oğlu Kerem Altan'a 'yurtdışına çıkış yasağı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...