30 Kasım 2016 05:44

İstismar tasarısı yeniden gelebilir mücadeleyi güçlendirelim

Malatya Demokratik Kadın Platformu Üyesi Işılay Demirel, AKP'nin cinsel istismar tasarısında ısrarcı olacağı uyarısında bulundu.

Paylaş

Berfin GÜLER
Malatya

AKP’li vekiller tarafından Meclis gündemine getirilen ve çocukların istismarcılarıyla evlendirilmesi anlamına gelen yasa tasarısı kadınlar tarafından tepkiyle karşılandı. Yasa tasarısına ilişkin ülkede gelişen kadın muhalefeti sonucu hükümet tasarıyı geri çekmek zorunda kaldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adalet Komisyonu’nda geri çekilen cinsel istismar önergesine ilişkin “Doğruyu yapmaktan vazgeçiyoruz” diyerek önümüzdeki günlerde yanlışta ısrarcı olacaklarını ifade etti. Tasarı ve gelişmeler üzerine Malatya Demokratik Kadın Platformu Üyesi Işılay Demirel’le konuştuk.

TBMM Adalet Komisyonu, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda yer alan tecavüzcüyle evlendirmenin de önünü açan diye tarif edilen tasarıya ilişkin ne düşünüyorsunuz?
Cinsel istismara uğrayan kız çocuklarının tecavüzcüsüyle evlendirilmesi, mağdur için travmatik bir durumdur. Yaşanmış bir örnek üzerinden değerlendirecek olursak, evlendirilen kız çocuğunun evlendirildiği kişiyi öldürme hayaliyle aynı evde yaşadığını söylemesi mağdurun durumunu özetlemektedir.

Artan küçük yaşta evlilikleri ve cinsel istismarları neye bağlıyorsunuz?
Yine AKP tarafından düzenlenen 4+4+4 eğitim sistemiyle kız çocuklarının okulundan geri tutulması küçük yaştaki evliliklerin önünü açmıştır. İktidar tarafından yapılan çarpık açıklamalar küçük yaştaki kız çocukları ile evliliğin meşru görünmesi sağlamaktadır. Son dönemlerde artan cinsel istismarları hükümet politikaları ile ayrı düşünmek mümkün değildir. Hukukta uygulanan ceza indirimlerinden tutun hükümet yetkililerinin kadınlar üzerinde yapılan olumsuz açıklamaları cinsel istismarlara bir nevi teşvik etmektedir.

Meclise getirilen bu yasa tasarısı ile ne yapılmak isteniyor?
Bu yasa tasarısı ile kadın mücadelesinin hukuksal kazanımlarının boşa düşürülerek erkek egemen zihniyetin yasalaştırılması, kadına bakış açısının toplumda geri eğilimlere büründürülmesidir. KHK’lerle kapatılan kadın dernekleri, getirilen yasaklar mücadelenin önünü kesememiştir. Öyle ki tasarı kadınların mücadele birikimi ve oluşturdukları tepkiler sonucu geri çekilmek zorunda kalmıştır. Bu yasa tasarısı gündeme tekrar getirilebilir. Bunun karşısında daha güçlü mücadele ağları örülerek engellenmelidir. Kazanım örgütlü kadınların mücadelesinin eseridir.

KABUL ETMİYORUZ, MÜCADELE EDİYORUZ

İnönü Üniversitesi öğrencileri Pınar ve Gizem de tasarıya tepki gösterdi.
Pınar:
Bence bu yasa tasarısı kadını aşağılayan ve küçük düşüren bir yasadır. Kadınların ve kız çocuklarının kaderini tamamen erkeğin eline veren bir yasa tasarısıdır. Okula gidip, oyun oynayacak yaştaki kız çocuğunu tecavüzcüsü ile evlendirmek kız çocuğuna büyük bir haksızlık. Bence biz kadınlara büyük sorumluluklar düşüyor burada. Mücadele ruhunu hiç kaybetmemeli, bu tür yasaların önünün açılmaması için elimizden geleni yapmalıyız. Çünkü kabul edilemez bir yasa tasarısıdır ve hayata geçirilmemelidir.
Gizem: Bu yasa asla yürürlüğe girmemesi gereken bir yasadır. Çünkü kız çocukları için kabul edilemez bir yasadır. Kız çocuklarımızın başına gelen bu durumda sahip çıkıp suçluların hak ettikleri cezayı alması için elimizden geleni yapmak varken onu kaderi ile baş başa bırakmak çok acımasızca. Bunu kabullenmemeliyiz. Bu tür yasa tasarılarına, kadın bedenini ucuz kılan bu egemen zihniyete karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Kabullenmek asla yok, mücadeleye devam.

ÖNCEKİ HABER

LC Waikiki’de gelecek yok, sömürü var

SONRAKİ HABER

Van'da 1 ay boyunca her türlü eylem yasak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...