30 Kasım 2016 03:39

Havana'da yüz binler 'Ben Fidel'im' dedi

Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro, başkent Havana'da dünyanın pek çok ülkesinden liderin katıldığı törenle anıldı.

Paylaş

Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro, başkent Havana'da düzenlenen törenle anıldı. Dünyanın pek çok ülkesinden liderin katıldığı Devrim Meydanı'ndaki seremonide yüz binler alanları doldurdu.

Törene katılanlar arasında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras gibi isimler vardı. Rusya, Çin, İran, Ekvador, Vietnam, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerden mesajlar okundu.

Törende yapılan kimi konuşmalardan öne çıkanlar şöyle:

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro: Fidel'i yenemediler, Küba halkını da yenemeyecekler. Yaşasın Fidel, Yaşasın Chavez! Anayurdun hayallerini ve umutlarını mağlup edemeyecekler. Görev tamamlandı Comandante, görev tamamlandı! Küba Devrimi'nin desteği olmasa Bolivarcı Devrim'in işi çok zor olurdu. Şimdi Fidel için Marti için sosyalizmin bayraklarını taşıma sırası bizde. Ve ant içiyoruz ki bunu yapacağız.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales: Yaşasın Küba! Yaşasın Fidel! Sadece Bolivya ile değil tüm dünyayla gösterilen dayanışma için Bolivya'nın saygılarını getirdim. Fidel kitleleri cehaletten kurtardı ve tıpta mucizelere imza attı. Fidel ölmedi çünkü fikirler ölmez. Fidel ölmedi çünkü mücadele bitmedi. Fidel'in adı antiemperyalizmle eş anlamlıdır bu da onun adının halklarla eş anlamlı olduğunu gösterir.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras: Fidel, tüm dünyada bağımsızlık, özgürlük ve onur için yapılan mücadelelere ilham verdi. Tıpkı Küba gibi Yunanistan da özgürlüğü için ayağa kalkmakta tereddüt etmedi. Che ve Fidel'in Küba'yı Batista diktatörlüğünden kurtarmasıyla Küba direnişin sembolü oldu.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega: Fidel, Küba kadınlarının, köylülerinin, işçilerinin ve bilim insanlarının kalbindedir. Fidel, Raul ve yoldaşlarını Küba'daki ilk sosyalist devrimin mucizelerini yarattılar. Seçimler sadece emperyalistler kazanırsa adildir! Yaşasın Fidel ve Chavez'in projesi Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak. Latin Amerika'da yaşanan değişim geri döndürülemezdir.

Namibiya Devlet Başkanı Hage Geingob: Özgürlüğün bedeli nedir? Bir ulusu özgürleştirmenin bedeli nedir? Sizin için savaşan bir ülkenin hakkı nasıl ödenir? Küba, Kassinga Katliamı sonrası sağ kurtulanlara okullarının kapılarını açanların başında geliyordu.Küba altın ya da petrol için değil sadece düşen yoldaşlarından geri kalanları almak için Afrika'ya geldi. Dostlarımızı asla unutmayacağız. Küba dostumuzdur. Fidel dostumuzdur. Onu asla unutmayacağız. Küba'ya gelen, eğitim alan ve halen burada görev yapan binlerce Kassinga çocuğunu unutmayacağız. Ondan öğrenecek hala çok şeyimiz var.

Çin Halk Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Li Yuanchao: Castro'nun ölümünden dolayı büyük bir acı duyuyoruz. Fidel, tarihin en büyük liderlerinden biriydi.

İran İslam Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı: Fidel, hayatını emperyalizme ve baskıya karşı mücadeleye adamıştı.

Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin: Fidel, senin gücün ve inancın, halklarımız için mücadele eden herkese büyük destek oldu.

CASTRO: MÜCADELE SÜRECEK

Konuşmaların ardından sözü Küba Devlet Başkanı Raul Castro aldı. Castro, katılımcılara teşekkür ederek Fidel'in ilkelerinin ve sözlerinin bu meydanda yankılandığını söyledi. Castro, "ABD'nin baskıları karşısında Fidel, devrimin ve Küba bayrağının arkasında onurlu halk vardır. Aralık 1961'de burada Fidel'le birlikte Küba'nın tamamının okur yazar hale geldiğini ilan ettik. Fidel'in dediği gibi gençlik geleceğini ellerinde tutuyor. Burada Fidel'in önünde mücadeleyi sürdüreceğimize ant içiyoruz" dedi.

Tören, yüz binlerin "Ben Fidel'im(Yo Soy Fidel)" sloganlarıyla sona erdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul ve Bursa'da bazı deniz otobüsü seferleri iptal

SONRAKİ HABER

Oyuncu Erdal Tosun hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...