30 Kasım 2016 00:56

Ücret eve gitmeden bitiyor, hükümet bizimle dalga geçiyor

Önemli sanayi havzalarından Çorlu’da bir grup işçi asgari ücret konusunda biraraya geldi. İşçiler çözümün birlikte mücadeleden geçtiğini söylüyor.

Paylaş

On binlerce işçinin asgari ücret ile çalıştığı Çorlu’da temel gündemlerden biri de 2017 yılı asgari ücreti. Bir grup işçi asgari ücret konusunda ne yapacaklarını konuşmak için bir araya geldi. Koşulların gittikçe daha da olumsuz olduğunu belirten işçiler, bunu değiştirmenin tek yolunun birlikte mücadele etmek olduğunda birleştiler.

Aldıkları ücretin daha eve gitmeden bittiğini belirten Tamteks işçisi “Geçen sene asgari ücret 1300 liraya çıktığında patronların cebinden nerede ise ek bir para çıkmadı. Asgari geçim indirimini arttırıp, yapılan zammın bile 110 lirası devlet tarafından karşılandı. Şimdi hükümet bu desteğin devam edeceğini söylüyor. Hükümetin tutumu ortada. İşçiden değil patrondan yana. Bakanların açıklamaları bizimle dalga geçmekten başka bir şey değil” dedi.

İŞÇİLERİN BEKLENTİLERİ DÜŞÜRÜLÜYOR

İşçiler kendi aralarında iki rakamı telaffuz ediyor. Biri olması gereken, diğeri olabilecek olan. “Neden böyle düşünüyorsunuz?” sorusuna “Bizim fabrikada arkadaşlar geçinebilmek için olması gereken ücretin yoksulluk sınırının altında olmaması gerektiğini söylüyor. Ama hükümetin son açıklamaları beklentilerimizi ve hevesimizi kırıyor. Bunun için olabilecek rakamlar konuşuluyor. Türk-İş’in önerdiği ücret bile bizim olabilir diye konuştuğumuzun altında” yanıtını veren işçiler, hükümetin işçilerin beklentilerini düşürdüğünü söyledi.

BANKALARIN ÖNÜNDEN BİLE GEÇEMİYORUZ

“Çocuklarımıza kaç lira haçlık veriyoruz?” diye söze başlayan Üçler Tekstil işçisi, şöyle devam etti: “Her pazar mesaiye kalmama rağmen ayın sonunu getiremiyorum. Neredeyse bütün bankalara borcum var. Bankanın bile kapısından geçemez noktaya geldik.” Zorunlu bireysel emeklilik sisteminin (BES) kesintisinin de yeni yılda başlayacağını hatırlatan işçiler, verilecek zammın da buraya gideceğini söyledi.

MESS SÖZLEŞMESİNİ ETKİLEYECEK

Toplantıya 2017 yılında MESS grup sözleşmesi kapsamında olan Termo Teknik işçileri de katıldı. Kendilerinin asgari ücret almadığını ama yine de geçinemedikleri için dolayı sürekli fazla mesai yaptıklarını anlatan işçiler, fabrikada asgari ücretten daha çok MESS sözleşmesinin konuşulduğunu aktardılar. İşçiler asgari ücrete yapılacak zammın, kendi sözleşmelerini de etkileyeceğini belirttiler.

DAHA İYİ BİR ÜCRET İÇİN OHAL’E DE KARŞI ÇIKILMALI

İŞÇİLER arasındaki bölünmenin OHAL, başkanlık ve savaş tartışmalarıyla daha da derinleştiğine işaret eden Süper Tekstil işçisi, OHAL koşullarının işçileri baskı altına aldığını dile getirdi. “Aslında daha iyi bir ücret için işçiler OHAL’in kaldırılması için de çaba sarf etmeli. Ama bazı işçiler OHAL’in devam etmesini savunarak aslında baltayı kendi ayaklarına vuruyor. Bu koşullarda hükümet kendiliğinden asgari ücreti yükseltmez” dedi.

Asgari ücretin patronların ve hükümetin insafına bırakmamak gerektiğini belirten işçiler inisiyatif almak istiyor. Ama burada işçilerin birlik meselesi bütün işçiler tarafından gündeme getiriliyor. Fabrikalarda işçiler arasında siyasal görüş, milliyet, mezhep, yörecilik gibi ayrımların çoğaldığını söyleyen işçiler, toplantı sonunda fabrikalarında asgari ücret tartışmasını açma ve yeniden bir araya gelme kararı aldılar. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erikli Su yüzde 10 daralmaya gidiyor: İşçi kıyımı kapıda!

SONRAKİ HABER

Kuş kadar özgür medya!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa