30 Kasım 2016 00:47

Erikli Su yüzde 10 daralmaya gidiyor: İşçi kıyımı kapıda!

Erikli Su yetkilileri işçilerle toplantı yaparak daralmaya gideceğini ve yıl sonuna kadar işten çıkarmaları tamamlayacaklarını açıkladı.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Dolardaki artış sonrası bir çok küçük esnaf dükkan kapatırken büyük firmalar da oluşacak zararı işçinin sırtına yüklemek için harekete geçti. Bursa’da bulunan Erikli Su’da geçtiğimiz hafta işçilerle toplantı yapan fabrika yönetimi Türkiye genelinde yüzde 10 daralmaya gideceğini açıkladı. Fabrikada çıkışların önünün açıldığını söyleyen şirket yetkilileri, “Kendi isteğiyle işten çıkmak isteyenler çıkışını alsın, yoksa biz kendimiz yıl sonuna kadar çıkışları gerçekleştireceğiz” duyurusunu yaptı. Tek Gıda-İş Sendikası üyesi işçiler ise “Krizlerin faturası neden bizlere çıkarılıyor” diyerek tepki gösteriyor.

SUDA BİLE DARALMAYA GİDİLİYORSA...

“Yeni yılı işçi çıkışlarıyla karşılayacağız” diyen bir Erikli Su işçisi, “Çıkışların önü açıldı fabrikada, çıkmak isteyenlerin tüm hakları verilip çıkmasına izin vereceğiz denildi. Kimse çıkmazsa yıl sonuna kadar kendilerinin çıkaracağının söylenmesi bütün işçilerde huzursuzluk yarattı. Bu açıklamadan sonra herkes yaklaşan ekonomik krizi konuşmaya başladı. Temel gıda olan suda bile böyle bir daralma söz konusuysa düşünün diğer sektörlerdeki daralmaları ve arkasından gelecek olan işçi atmaları” dedi. İşçi sözlerine şöyle devam etti: “Fabrikada herkes konuşmaya başladı niye AB’ye böyle kafa tutuyoruz. Ticaretin çoğunu Avrupa ülkeleriyle yapıyoruz. İlişkilerin gerilmesi bozulması demek ekonomiye direk yansıyor.”

PATRON KİRALIK İŞÇİ KULLANACAK

Kiralık işçilik yasasının geçmesiyle her şeyin daha da zorlaştığını söyleyen bir başka işçi, şöyle devam etti: “Patronların artık elleri daha da güçlendi. Özellikle bizim sektörde kışın işler düşüyor yazın da artıyor. Şimdi daralmaya gideceğini açıkladı şirket. İşçi çıkarımları olacak. Yaza doğru su tüketimi daha da artacağı için üç dört ay için 50, 100 kiralık işçi alacaklar sezon sonu bu işçileri çıkarıp üretime devam edecekler” diye konuştu.

YENİ YILA İŞSİZ Mİ GİRECEĞİZ?

Şirketin daralmaya gideceğini açıklamasının ekonominin kötüye gittiğinin bir göstergesi olduğunu anlatan bir başka işçi, “Kimseyi kandırmasınlar. Dolar her geçen gün yeni rekorlar kırıyor ve nereye gideceği de belli değil daha. Bu da piyasalarda büyük bir belirsizlik yaratıyor. Durum böyle olunca da şirketler kendince önlem alıyor. Bu önlemlerin en başında tabii ki de işçi çıkarımları oluyor. Yani olan işçiye oluyor, ilk etkilenen işçiler oluyor. Bu durum bize gösteriyor ki yıl sonunda bir çok sektörde işçi çıkarımları bizi bekliyor” dedi. Artık ekonomideki belirsizlikler ve krizlerden ilk etkilenenin kendileri olmasını istemediklerini ifade eden işçi, şöyle devam etti: “Geçim sıkıntısı yaşarken, ay sonunu nasıl getireceğiz düşüncesi her gün kafamızı kurcaladığı bugünlerde yeni bir derdimiz daha oldu, acaba yeni yılda işimiz olacak mı?”

ÖNCEKİ HABER

Yıkımın ardından şimdi de anaokulu kılıfında dini eğitim

SONRAKİ HABER

Ücret eve gitmeden bitiyor, hükümet bizimle dalga geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...