30 Kasım 2016 00:46

Yıkımın ardından şimdi de anaokulu kılıfında dini eğitim

Cizre’de, Müftülük tarafından açılan anaokullarında 4-6 yaş arasındaki çocuklara Kur’an kursu eğitimi verilmeye başlandı.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Bölgede süren operasyonların ve saldırıların ardından büyük bir yıkıma uğrayan Cizre’de, Müftülük tarafından açılan anaokullarında 4-6 yaş arasındaki çocuklara Kur’an kursu eğitimi verilmeye başlandı. Cizre Müftülüğünün resmi Facebook sayfasında “Cizre’ye Hayırlı Olsun” başlıklı broşür ile sözde anaokullarının tanıtımı yapıldı. Paylaşılan bir fotoğrafta ise 4-6 yaş arasındaki kız çocuklarının başının örtülü olduğu dikkat çekti. Gazetemize konuyu değerlendiren Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç, “4-6 yaş çocuklarına dikte ile hiç kavrayamayacakları, onlar için çok daha soyut olan din kavramı öğretiliyor. Biz bunlara öteden beri karşıyız. O yaş çocuğu oyun çocuğudur.  Okul öncesi eğitimin ilkokula hazırlık olarak değerlendirilmesi gerekir” diye konuştu.

MİLLİ EĞİTİM TEŞVİK EDİYOR

Eğitimi dinselleştirilme politikalarının özellikle 2012 yılından sonra yapılan yasa değişiklileri ve imam hatiplerin yaygınlaştırmasıyla başladığına dikkat çeken Sağdıç, “İmam hatiplerin sayısının çoğaltılması ve ortaokullarda da imam hatiplerin açılmasının en son hali sıbyan mektepleridir. Daha önce bir çok yerde açılmıştı, hâlâ da açılmaya devam ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı da bunu teşvik ediyor. Yeterli sayıda anaokulu açmayarak teşvik ediyor. Okul öncesi eğitim, okula hazırlanmak için olan bir devredir. Böyle bir yaşta çocuğa dini eğitim verilmesi çocuğun okula hazırlanmasında hiçbir yarar sağlamaz. çocuğun yaşama hazırlanmasına da yararı olmaz. 4+4+4’le eğitimde laik uygulamaları ortadan kaldırma bilimsel eğitime de aykırılığı içinde barındırıyor. Bu yönelim dindar ve kindar nesil yetiştirmenin en büyük örneği. O yüzden de biz okul öncesinin zorunlu yapılarak, Milli Eğitim dışında açılan sıbyan mekteplerinin kapatılmasını, eğitimin bilimsel ve laik bir biçimde düzenlenmesini istiyoruz” dedi. Velilere de çağrıda bulunan Sağdıç, “Müftülüklerin ve tarikatların açtığı denetimsiz sıbyan mekteplerine çocuklarını göndermemeliler. Devletin açtığı anaokullarına çocuklarını göndermeliler. Anaokulu olmayan yerlerde de okullarda ana sınıfı açılması için Milli Eğitim Bakanlığına talepte bulunmalılar” dedi.

NE OLMUŞTU?

Diyanete bağlı 4-6 yaş grubu Kur’an kursları fiilen sıbyan mektebi işlevi görerek, okul öncesi eğitime alternatif hale getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 4+4+4 düzenlemesiyle okul öncesinin zorunlu olması projesinden vazgeçti ve devreye Diyanet İşleri Başkanlığı girdi. Bu doğrultuda ilk olarak 4- 6 yaş grubundaki çocuklara yönelik olarak hazırlanan “Kur’an Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi Projesi” uygulamaya sokuldu. Proje, 2013-2014 eğitim öğretim yılında pilot olarak seçilen Ankara, İstanbul ve İzmir’de 10’ar, Adana, Kayseri, Diyarbakır, Gaziantep, Samsun, Erzincan ve Rize’de 5’er sınıfı geçmeyecek şekilde uygulandı. 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren ise yurt genelinde yüzlerce Kur’an kursu açıldı. Hızla çoğalan ve valisinden kaymakamına, belediye başkanından milli eğitim müdürüne herkesin açılışlarında yer alıp teşvik ettiği 4-6 yaş kuran kursları, bu gidişle önümüzdeki yıllarda MEB okul öncesi kurumların sayısını da geçeceğe benziyor.  

ÖNCEKİ HABER

Öğrenci mutsuz, veli mutsuz!

SONRAKİ HABER

Erikli Su yüzde 10 daralmaya gidiyor: İşçi kıyımı kapıda!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa