29 Kasım 2016 16:13

CHP'li Eren Erdem: Asgari ücret 71 dolar azaldı

CHP’li Eren Erdem krizden çıkışın yollarının belirlenmesi için Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, doların yükselişinin ardından ekonomik kriz tablosunun ortaya çıktığını belirterek krizden çıkışın yollarının belirlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Önergesinde Türkiye’nin büyük bir ekonomik krizin eşiğinde olduğu savının yadsınamaz bir gerçekliği ifade ettiğini belirten Erdem, “Global ölçekte ekonomik büyümedeki ve uluslararası siyasi arenadaki belirsizliklerin üzerine ülkenin ekonomi politikalarına ilişkin yanlış hamlelerin eklenmesi nedeniyle dövizin hızla yükselmesi, ne yazık ki halkın alım gücünü doğrudan etkilemiş ve krizin kısa vadede düzeltilemeyecek bir yapısal sorun haline gelmesine neden olmuştur. 1 doların 3,50 TL civarına ulaşması ve liranın dolar karşısında 1 yılda yüzde 20’ye varan değer kaybı, özellikle döviz borcu olan reel sektörlerin de borçlarının artmasına neden olmuş ve fabrikaların kapanmasıyla ülkemizin kronik sorunu genç işsizlik yüzde 20’lere yaklaşmıştır” dedi.

‘AKP’NİN OHAL YÖNETİMİNİN BEDELİNİ TÜM TOPLUM ÖDEYECEK’

AB resti nedeniyle yabancı yatırımcıların kaçtığını da belirten Erdem, önergesinde “OHAL kapsamında bir süredir KHK’lerle yönetilen ülkemiz, iç ve dış siyasette yapılan stratejik hatalar nedeniyle yabancı yatırımları da zorlaştırmış ve insan hakları ihlalinin ardından hâlihazırdaki yabancı yatırımcılar da ülkemizden çekilmeye başlamıştır. AB’ye yönelik restin de yatırımları azaltacağı ve kredi notlarını olumsuz etkileyeceği kuşkusuzdur” diye belirtti.

‘SİYASİ HATALAR YÜZÜNDEN ASGARİ ÜCRET 71 DOLAR AZALDI’

CHP’li Erdem önergesinde ekonomik kriz tablosunun en büyük sıkıntısını toplumun çektiğini belirterek, “1300 TL olan asgari ücret yılın başında 445 dolar seviyesindeyken, bugün 374 dolara kadar düşmüştür. Günlük hayatta kullanılan birçok ürünün dolar bazında ülkeye giriş yaptığı düşünüldüğünde asgari ücretteki bu düşüşün mahiyeti de daha iyi anlaşılacaktır. Yurttaşın cebinden en az 70 dolar, kurdaki yükseliş nedeniyle eksilmiştir. Dünyadaki konjonktürel gelişmeler bir yana, ülkenin ve toplumun ‘hatalı politikalar’ sonucu topyekün fakirleşmesinin engellenmesi, yeniden kalkınmayı sağlayacak bir politik ve ekonomik zeminin oluşturulması ve içinde bulunulan ekonomik krize karşı ne tür önlemlerin alınacağının araştırılması bu süreçte büyük önem arz etmektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eski HSYK üyeleri için ev hapsi kararı verildi

SONRAKİ HABER

Öğrenci yurdunda yangın: 12 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...