29 Kasım 2016 13:44

‘Castro’nun yaşamı halkın azim ve cesaretinin ifadesidir’

Uluslararası Marksist Leninist Parti ve Örgütler Konferansı CIPOML, Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro’nun ölümü üzerine açıklama yaptı.

Paylaş

CIPOML Koordinasyon Komitesi Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro’nun ölümü üzerine açıklama yaptı. açıklamada, Küba Devrimi’nin, Amerikan emperyalizminin sadece 90 mil ötesinde hayata geçirildiği; gerilla mücadelesiyle birlikte işçi sınıfının, gençliğin ve halkın şehirlerde sürdürdüğü mücadeleyle 1 Ocak 1959’da zafere ulaştığı hatırlatıldı. Kübalı devrimcilerin, ABD’ye yakınlığı nedeniyle Latin Amerika’da devrim olamayacağını ileri süren ‘coğrafya kaderdir’ tezini boşa çıkarttıkları belirtildi.

EMEKÇİLER MÜDAHİL OLDU, PARTİ YÖNETTİ

Devrimin emekçi kitleleri ve gençliği sürece dahil ederek tarım reformunu gerçekleştirdiğine, tüm Kuzey Amerikalı şirketleri ulusallaştırdığına; okuma yazma, sağlık ve eğitim sorunlarını tamamen ortadan kaldırdığına, emekçilerin, genel olarak halkın dayanışmasını öne çıkardığına dikkat çekilen açıklamada Küba halkının ve devrimciliğinin uluslararası gericiliğe, ABD’nin savaş politikalarına, Domuzlar Körfezi işgaline ve yüzlerce terörist mücadeleye, neredeyse 60 yıl süren ticari ambargoya karşı kahramanca bir direniş gösterdiği hatırlatıldı.

Kübalı işçilerin, köylülerin ve gençliğin büyük bir başarıyla ülkelerindeki tiranlığı devirerek yerine halk iktidarını kurmayı başardıklarına dikkat çekilen açıklamada, çeşitli sosyal ve ekonomik dönüşümleri hayata geçirmeyi ve emperyalizmin ve gericiliğin tüm saldırılarına göğüs germeyi başardıkları ifade edilerek, “Bütün bunlar devrimci bir partinin inşası ve çabasıyla; zamanında ve doğru müdahalesiyle, toplumsal ve siyasi güçleri mücadeleye ve zafere yönlendirme ve yönetme yeteneği göstermesiyle mümkün oldu” denildi.  

GÖREVİNİ YERİNE GETİREREK ÖLDÜ

Küba Devrimi’nin Fidel Castro ile birlikte Camilo Cienfuegos, Che Guevera, Frank Pais, Raúl Castro gibi önderlerinin de anıldığı açıklamada, Castro’nun devrime giden ilk çatışmaları doğrudan ve aktif olarak katılmasının yanı sıra devrimden sonra da bir halk önderi, stratejist ve örgütleyici olarak önemli rol oynadığı ifade edildi.  

Kitlelerin eseri olan toplumsal devrimlerin gerçekleşmesinde devrimci liderliğin önemine de işaret eden CIPOML, “İşçiler ve köylüler; gençler, devrimciler, 26 Temmuz Hareketi, devrimci komutanlar ve Komutan Fidel Castro, dünyanın en büyük gücünün karşısındaki küçük bir ülkede bir halk devrimi gerçekleştirdiler ve direnme yeteği gösterdiler. Fidel Castro görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirerek yaşamını yitirdi. Uzun mücadeleci hayatındaki söylemi ve eylemi; bir halkın azim ve cesaretinin; bir devrimcinin inanç ve bilincinin ifadesidir” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Zeytinburnu'ndaki ambarlar taşınıyor, yerine AVM yapılıyor

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu Halep’teki durumu değiştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...