29 Kasım 2016 13:09

Veysel Güney’in ‘anıt mezarı’ başında yapılan konuşmaya dava

Eski Dev-Yol üyesi Veysel Güney için anıt mezar yaptırıp, başında konuşma yapan Ethem Dinçer ve Hüseyin Esentürk'e dava açıldı.

Paylaş

12 Eylül darbesi sonrasında 10 Haziran 1981 tarihinde idam edilen ve cenazesi ailesine teslim edilmeyen Dev-Yol üyesi Veysel Güney için anıt mezar yaptıran  Devrimci 78'liler Derneği Başkanı  Hüseyin Esentürk ve Mersin 78'liler Derneği Başkanı Ethem Dinçer hakkında, “terör örgütü adına propaganda” yapmaktan dava açıldı. Güney’in idamının üzerinden 35 yıl geçti. Binlerce sanıklı ve yıllarca süren Devrimci Yol davaları da geçtiğimiz yıllarda sona ermişti.

Dinçer’in davası 6 Aralık 2016 tarihinde Mersin Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek, Esentürk ise sabah saatlerinde hakim karşısına çıktı. Mahkemede evraklarını sunan Esentürk, asıl karar için Malatya’dan verilecek olan cevabı beklediklerini kaydetti.

'VEYSEL'İN VASİYETİYDİ'

Devrimci 78'liler Derneği Başkanı  Hüseyin Esentürk, hakkında açılan davaya ilişkin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifadesini verdi. İfadesi sonrasında Evrensel'e değerlendirmelerde bulunan Esentürk, dernek olarak 12 Eylül'ün insanlara çektirdiklerini teşhir etmeyi amaçladıklarını söyleyerek, “Veysel de 12 Eylül'ün sembol isimlerinde yıllarca mezarını aradık bulamadık. Onun son mektubundaki vasiyeti üzerine köyünde anıt mezar yaptırdık. Her yıl 10 Haziran günü onu anmaya gidiyoruz. Veysel'in cenazesini bulunca kemiklerini oraya gömeceğiz” dedi.

Hakkında açılan davayı “Bizi yıldırmaya çalışıyorlar” diye tepki gösteren Esentürk, “Hakkımızda terör örgütü propagandasında dava açtılar. Devrimci Yol terör örgütü değil ki bu birçok mahkeme kararıyla da kanıtlandı. Olmayan bir terör örgütünün propagandası mı olur? Bizim darbenin vahşetini ortaya çıkarmaya yönelik girişimlerimizi engellemeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Dinçer ise “Veysel Güney'in anıt mezarında yaptığım konuşmadan dolayı 6 Aralık 2016'da Mersin Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacağım. Ankara 78'liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk ağabey de bugün Ankara'da ifade verdi… Aslında tarih kalbi solda atan herkesi, 'konuşma yapmaktan, anıt mezar yaptırmaktan' değil, resmen idam edilip mezarı 35 yıldır kayıp olan bir devrimciyi bulamamaktan yargılamalı” dedi.

Davada yargılanan diğer bir sanık eski Mersin 78'liler Derneği Başkanı Ethem Dinçer ise 6 Aralık günü ifade verecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Filipinler liderine bombalı saldırı

SONRAKİ HABER

Zeytinburnu'ndaki ambarlar taşınıyor, yerine AVM yapılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...