29 Kasım 2016 13:34

Güney Afrikalı tarım işçilerinin grevi sona erdi

Güney Afrika’da “Robertson Şarapcılık” şirketinde çalışan tarım işçilerinin grevi TİS imzalanması üzerine sona erdi.

Paylaş

Güney Afrika’da “Robertson Şarapcılık” şirketinde çalışan tarım işçilerinin üç aydır sürdürdükleri grev, sendika ve işverenin uzlaşarak toplu iş sözleşmeleri imzalamaları üzerine sona erdi.

Grevcilerin taleplerinden çoğu karşılanmamasına rağmen işçilerin üyesi olduğu Ticaret, Yükleme-Boşaltma, Birleşik Tarım İşçileri Sendikası (CSAAWU), grevin başarılı olduğu değerlendirmesini yaptı. Grevci işçilerin aylık ortalama ücretleri 202 avro civarındaydı. Sendika tüm çalışanların ücretlerinin 490 avroya çıkarılmasını talep etmiş, “Robertson Şarapcılık” yetkilileri ise işçilerin ücretlerine  ancak yüzde 7-8 oranında zam yapabileceğini söyleyince işçiler greve gitmişti.

Sendika ve işveren arasında yapılan toplusözleşme işçilerin ücretlerinin yüzde 8 oranında (400 rand) artırılmasını öngörüyor. Ancak düşük ücretli işçilerin ücretlerine ayrıca zam yapılacak.

İşçilerin mücadelesine destek veren Güney Afrika İnsan Hakları Örgütü (Aidc) Ekonomisti Dick Forslund, “İşçilerin yarısından fazlası düşük ücretle çalıştırıldıklarından gerçekte yapılan zam yüzde 8’in çok üzerinde olduğu” açıklamasını yaptı.

İLK ZAM AĞUSTOSTA, SORUŞTURMALAR DURACAK

Tarım işçilerine yönelik eğitim çalışmaları düzenleyen TCOE adlı örgütlenmenin yöneticilerinden Mercia Andrews, işveren ve CSAAWU arasında yapılan barış görüşmelerine katılmıştı. İsveç Devlet Televizyonuna açıklamalarda bulunan Andrews, işçilerin tüm taleplerinin karşılanmamasına rağmen toplusözleşmeyi olumlu gördüğünü söyledikten sonra şunları kaydetti: “Bu işçiler için bir zaferdir. Şirket kurulduktan sonra gerçekleştirilen bu ilk grev,  Apartheid rejiminin  yıkılmasına rağmen iş piyasasında iyileştirmelerin olmadığını ortaya koydu.”

İşçilerin ücretlerine ağustos ayı itibariyle zam yapılacak ve tüm işçilere bir aylık ekstra ücret ödenecek. İşveren daha önce hakkında disiplin soruşturması başlattığı 16 işçi hakkındaki soruşturmayı durdurmayı da kabul etti. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi için sendika ve işveren arasında görüşmeler yapılması da kararlaştırdı.

İşçiler pazartesi günü itibariyle çalışmaya başladı. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yıkım yapılan binadan kopan beton parçaları yola düştü

SONRAKİ HABER

Filipinler liderine bombalı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...