29 Kasım 2016 13:19

‘OHAL değil, sıkı yönetim rejimi’

İHD Gen. Bşk. Öztürk Türkdoğan, insan hakları savunucularına yönelik gözaltı ve tutuklamaları uluslararası kamuoyuna taşıyacaklarını söyledi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) yönetici ve üyelerine yönelik son dönemde yaşanan tutuklama ve gözaltılara ilişkin basın açıklaması düzenledi. İHD Genel Merkezi'nde Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın yaptığı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminde bu yana adının OHAL olduğu ancak tamamen bir sıkıyönetim rejimi yaşandığını kaydetti. Türkdoğan, hak savunuculuğu yapan kurum ve kişilere yönelik baskıların, gözaltı ve tutuklamaların demokrasi ve barışın gelişmesi yönündeki umutlarını azalttığını ve kaygılarını artırdığını söyledi. İHD Şırnak Şube Başkanı Avukat Emirhan Uysal'ın 24 Kasım'da İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra, 25 Kasım'da tutuklandığını kaydeden Türkdoğan, Uysal'ın Roboski Katliamını protesto etmek amacıyla yapılan açıklamaya katılmak ve daha önce yargılandığı dosya kapsamındaki iddialarla ilgili hukuka aykırı bir şekilde bir kez daha suçlanarak tutuklandığını belirtti. Uysal'ın tutuksuz yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirten Türkdoğan, “Geçmişte sadece ifadesine başvurulması yeterliyken şimdi tutuklama yaşıyoruz. Arkadaşımız için kaygılıyız. Belediyesine el konmuş, yıkılmış bir kentin insan hakları savunuculuğunu yapıyordu” dedi.

'ULUSLARARASI KAMUOYUNA TAŞIYACAĞIZ'

Türkdoğan, İHD Mardin Şube yöneticileri Avukat Fevzi Adsız ve Genel Kurul delegesi Avukat Seher Acay ve Ziya Baği'nin 9 gündür, İHD Ankara Şube yöneticisi Barbaros Hayrettin Yılmaz ve birçok aktivistin de 4 gündür hiçbir gerekçe gösterilmeden keyfi bir biçimde gözaltında olduklarını belirtti. İnsan hakları savunucularının maruz kaldığı bu uygulamaların barış ve demokrasinin önünde engel olduğunu kaydeden Türkdoğan, Türkiye'nin Anayasanın 90. maddesi gereğince taraf olduğu Uluslararası sözleşmelere uyması gerektiğini hatırlattı.

Uluslararası örgütlere Türkiye'de yaşanan süreci bildireceklerini söyleyen Türkdoğan, “Hem bu mekanizmaların içerisinde olacaksın sonra da biz başvurunca Türkiye'yi şikayet ettiler diyeceksin. Siz bu sözleşmelere uymayarak kendinizi şikayet ettiriyorsunuz. Bizim için hak olan şey başkası tarafından şikayet olarak lanse ediliyor. O zaman çıkın BM'den AB'den.” dedi. Kendilerinin Türkiye'ye yükümlülüklerini hatırlattıklarını kaydeden Türkdoğan, günlerdir gözaltında olan dernek yöneticilerinin ne ile suçlandıklarını bilmediklerini, tutuklamaların gerekçelerinin ise kendilerini hayrete düşürdüğünü söyledi. Türkdoğan, “Bu kadar hak ve hukuk örgütünün kapatıldığı bir ortamda insan hakları savunucularına yönelik bu baskıları kabul etmiyoruz. Avukat Emir Uysal'ın tahliye edilmesi ve gözaltındaki arkadaşlarımızın serbest bırakılması için mücadele edeceğiz, tüm bunları uluslararası kamuoyuna taşıyacağız” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçileri taşıyan 2 minibüs çarpıştı: 27 yaralı

SONRAKİ HABER

Nusaybin’de sokağa çıkma yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...