28 Mayıs 2012 10:13

MKÜ’deki açlık grevi sona erdi

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) öğrencileri Tayfur Sökmen Kampüsü’nde üniversite yönetiminin verdiği üniversiteden atma ve uzaklaştırma cezalarını protesto etmek için başlattıkları açlık grevini sona erdirdi.Akıllı Kart uygulamasını protesto etmelerinin ardından açılan soruşturmalarla; okuldan uzakla

MKÜ’deki açlık grevi sona erdi
Paylaş

Akıllı Kart uygulamasını protesto etmelerinin ardından açılan soruşturmalarla; okuldan uzaklaştırma, yükseköğretimden çıkarma gibi cezalar verilen öğrencilerden Burcu Çiçek, Mithat Can Türetken, Sinem Badem, Gökhan Mahir Doğan, Barış Ergün, Sezgi Çolakoğlu, Pınar Yılmaz, Sinan Çelik, Haydar Eren Öztürk ve Ali Çelik başlattıkları açlık grevini sonlardı.

Açlık grevini sonlandırırken atılan öğrenciler adına konuşan Gökhan Mahir Doğan,  Cihan Kırmızıgül’e puşi taktığı için 11 yıl hapis cezası veren, 600’den fazla öğrenciyi tutuklayan ve binlerce öğrenciyi okullarından uzaklaştırıp yıldırmaya çalışan zihniyetin kendisini Mustafa Kemal Üniversitesi’nde de gösterdiğine dikkat çekti.

MKÜ Tayfur Sökmen kampüsünde sadece bu dönem; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladıkları için 21 öğrenciye, Halepçe katliamını protesto ettikleri için 73 öğrenciye, Rektörlük binasının karşısında oturduğu için 28 öğrenciye, akıllı kart adı altında satılan, öğrenci kimlik kartını kredi kartına dönüştüren ve alınması zorunlu kılınan  kartları protesto eden 17 öğrenciye, yine akıllı kartı olmadığı için yemekhaneye giremeyen ve kendi sofrasını kuran 25 öğrenciye soruşturma açıldığının altını çizen Doğan, uyarı, kınama, 1 dönem,1 yıl ve yüksek öğretim kurumlarından çıkarma cezaları ile yüzlerce öğrenci arkadaşlarının eğitim haklarının engellendiğini belirtti. (İskenderun/EVRENSEL)


'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

Doğan, MKÜ’de yaşanılan diğer olayları ise şöyle özetledi; “İskenderun Mühendislik Fakültesi’nde sadece bu dönem; Roboski katliamını protesto ettikleri için 15 öğrenciye soruşturma açılmış ve hepsine uyarı cezası verilmiş, üniversitede puşi taktığı için faşist bir öğrenci tarafından okul içerisinde silahlı ve sözlü saldırıya uğrayan arkadaşlarının yanında olup fakülte içerisinde demokratik haklarını kullanarak bu olayı basın yoluyla duyuran 65 öğrenciye soruşturma açılmış ve 3 gün önce aldığımız tebligatlardan öğrendiğimiz kadarı ile bu 65 öğrenciden 7’si Yüksek öğretim kurumlarından çıkarma, geri kalan 56 öğrencinin hepsine de 1 ve 2’şer dönem uzaklaştırma cezası verilmiş, yine aynı fakültede akıllı kartları almak istemeyen ve bu düşüncelerini arkadaşlarıyla paylaşmak için okul dışında bildiri dağıtan öğrencilerin 4’üne soruşturma açılmış 2’si yüksek öğretim kurumlarından çıkarma, 2’si de 1’er dönem uzaklaştırma cezasına çarptırılarak eğitim hakları engellenmiştir.

Görüldüğü gibi bu dönem 200, geçmiş dönemleri de sayacak olursak 500’e yakın öğrenciye  sadece demokratik taleplerini dile getirdikleri için ceza verilmiştir” Mesnetsiz gerekçelerle açılan bütün bu soruşturmaların geri çekilmesi, uzaklaştırma ve çıkarma cezası alanların eğitim haklarının sağlanması ve tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılması için başlattıkları açlık grevini sonlandırdıklarını söyleyen Doğan; “Açlık grevimiz boyunca bize destek veren tüm demokrat,devrimci,muhalif,yurtsever örgütlere teşekkür ederiz.Taleplerimiz yerine getirilene kadar mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.


TMMOB ÖĞRENCİLERE SAHİP ÇIKTI     

TMMOB’a bağlı odalar, Mustafa Kemal Üniversitesi’nin(MKÜ)  açtığı soruşturmalar sonucu mağdur olan öğrencilere sahip çıktı. Makine Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliğinde gerçekleşen toplantıya, “akıllı kartlara karşı çıkmak, izinsiz gösteriye katılmak, Roboski katliamını protesto etmek” gibi gerekçelerle soruşturma açılıp ceza alan öğrenciler ile TMMOB temsilcileri katıldı. Üniversite yönetiminin açtığı son soruşturmalarda  7 öğrenci Yüksek Öğretim Kurumlarından atılırken, 56 öğrenci bir yıl ile bir ay arasında uzaklaştırma cezaları vermişti. Bu soruşturmalara karşı nasıl bir yöntem izleneceğinin tartışıldığı toplantıya Makine Mühendisleri ve Elektrik Mühendisleri Odalarının Adana Şube başkanları Hüseyin Atıcı ile Mehmet Mak, öğrenciler adına davaları takip edecek olan Bülent Akbay, odaların İskenderun temsilcileri Ayhan Kara ve Nazım Çulha ve öğrenciler katıldı.

12 EYLÜL DÖNEMİNE RAHMET OKUTUYOR

Toplantıda söz alan Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı 28 Şubat sürecinde üniversitelerde türbanlı öğrenciler için ikna odaları kurularak mağdur edildiğini ama şimdiki uygulamaların geçmiştekilere rahmet okuttuğunu söyledi. Atıcı, 12 Eylül 1980 darbesi döneminden bile daha kötü bir süreç yaşandığını, öğrencilerin mağduriyetinin ortadan kalkması için oda olarak öğrencilerin yanlarında olduklarını ifade etti. Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, kendisinin de okulda açılan soruşturmaların mağduru olduğunu son sınıftayken açılan bir soruşturma yüzünden okuldan uzaklaştırıldığını ama verdikleri mücadele sonucu geri alındığını ifade etti. Üniversite yönetiminin bu anti demokratik tutumları sonucu açılan soruşturmalarda verilen cezalar geri alınana kadar takipçisi olacaklarını tekrar belirtti. Elektrik Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcisi Nazım Çulha kendilerine başvurulması halinde bölüm ayırımı yapmadan mağdur olan bütün öğrencilere sahip çıkılacağını odaların tümünün eş güdüm içinde hareket edeceğini hatırlattı. Öğrenciler adına soruşturmaları takip edecek olan Bülent Akbay, öğrencilerin davaları muhakkak kazanacaklarını söyledi. Akbay, açılan soruşturmaların bir demokrasi meselesi ve öğrencilerin mağdur olması nedeniyle dava masrafı dışında gençlerden hiçbir taleplerinin olmayacağını belirtti. Daha önce açılan soruşturmalar nedeniyle mağdur olan öğrencilerin de davalarının takipçisi olabileceklerini ve kendilerinden 24 saat bilgi alınabileceğini vurguladı.

KILIÇDAROĞLU’NDAN SÖZ

Çeşitli inceleme ve açılışlarda bulunmak üzere İskenderun’da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile mağdur öğrencilerin temsilcileri görüştü. Öğrenciler gelişmeleri birinci elden Kılıçdaroğlu’na anlattıklarını, Kılıçdaroğlu’nun da gerekli bilgi ve belgeler kendisine ulaştığı anda Mecliste gündeme getireceği sözünü verdiğini ifade ettiler. (İskenderun/EVRENSEL)


‘ÖĞRENİM HAKKI ENGELLENEMEZ’

Makina Mühendisleri Odası (MMO), Mustafa Kemal Üniversitesi’nde (MKÜ) öğrenciler üzerindeki baskıları kınadı. Oda Yönetim Kurulu Üyesi Ercüment Çervatoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, MKÜ yönetiminin üniversite yemekhanesinden yararlanmak için zorunlu tutulan “banka kartı” uygulamasına karşı aralarında MMO’nun öğrenci üyelerinin de bulunduğu 2 öğrenciye okuldan atılma, 2 öğrenciye de uzaklaştırma cezası verdiğini bildirdi.  
Ardından MMO İskenderun Öğrenci Üye Komisyonu Başkanı Derviş Lağap’ın da poşu taktığı gerekçesi ile sözlü saldırıya uğrayıp, silah gösterilerek tehdit edildiğini aktaran Çervatoğlu, konuya ilişkin Mühendislik Fakültesi Kampusunda basın açıklaması yapan, aralarından üyelerinin de bulunduğu 7 öğrenciye okuldan atılma, 63 öğrenciye 1 ay ile 2 yarı yıl arasında olmak üzere değişen uzaklaştırma cezaları verildiğini ifade etti.
Çervatoğlu, şunları kaydetti: “Makina Mühendisleri Odası, Türkiye’nin aydınlık geleceği olan öğrenci gençlik ve gelecekte Oda yönetimlerinde yer alacak öğrenci üyeleri ile dayanışma içindedir. 12 Eylül ve onun ürünü olan YÖK’ün faşizan uygulamalarını bugün daha da kökleştiren, üniversiteleri ticarethaneye, öğrencileri soyulacak müşteri konumuna sokan, öğrenim hakkını engelleyen, akademik, demokratik özgürlükleri hiçe sayan, öğrenci gençlik üzerindeki bütün antidemokratik uygulama ve baskıları kınıyoruz”. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Alibeyköy yıkıma karşı ayakta

SONRAKİ HABER

Kesin olan tek şey katliam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa