29 Kasım 2016 09:11

Bilgen: AKP'nin anayasası meşru olmaz

HDP mecliste grup toplantısı düzenledi. Bilgen, AKP'nin OHAL şartlarında dayattığı anayasanın meşruiyeti olamayacağını söyledi.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu cezaevinden gönderdiği sansürlü mesajının okunduğu HDP haftalık grup toplantısında, Demirtaş’ın mesajının ardından Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, kürsüye çıkarak değerlendirmelerde bulundu.

‘GRUP TOPLANTILARI SALI PAZARINA DÖNÜŞTÜ’

Bilgen’in eş genel başkanların tutukluluğuna dikkat çekerek başladığı konuşmasında, Bilgen, “Grup toplantıları bir süredir Salıpazarı gibi kim daha fazla bağırır, kim daha çok hakaret ederse o daha çok başarılı siyaset yapmış gibi algılanır olmuş. Biraz önce AKP grubunu izledik, statlardaki gibi amigoluklar yapılıyor. Burada atılan sloganlar nedeniyle Meclis’e giriş yasağı getirenler, toplantı yapmamızı engelleyenler sanırım bu fotoğrafla gurur duyuyorlar” dedi.

‘ERDOĞAN PARALEL GRUP TOPLANTISI DÜZENLİYOR’

Sözlerinin devamında “Türkiye'nin 5. grubu, 5. partisi Sayın Erdoğan da, Salı sabahlarını hiç kaçırmıyor” diyen Bilgen, şöyle devam etti:

“Her salı sabahına mutlaka bir program koyuyor ve ‘Ben de buradayım, ben de varım, benim sözüm parti başkanlarının sözlerinden daha yukardadır’ mesajı vermenin çabası içine giriyor. Bugün de biraz önce sayın Başbakan’ın grup toplantısını izliyorduk ama bir anda bütün kanallar yayını kesip Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarını verdiler. Artık tahammülsüzlük muhalefetten doğrudan doğruya kendi kurduğu partiye kadar ulaşmış olacak ki, bir yayın yarışına girerek adeta paralel bir grup toplantısı düzenliyor.”

‘BİRLİKTE YAŞAMI CENAZEYE SAYGI İLE BİLECEĞİZ’

Bilgen, İzmir’in Torbalı ilçesine defnedilen bir HPG’linin mezarının kaymakamlık kararıyla il dışına çıkartılmasıyla ilgili de konuştu.

Bilgen, konuya dair “Birlikte yaşayabileceğimiz bir ülke istiyorsak, cenazeye saygıyı bileceğiz. Torbalı'da bir cenazeyi mezardan çıkarmak istediler. Bu ülke Anzakların mezarına saygı duymakla övünüyor. Anzaklara duyduğunuz saygıyı kendi çocuklarınıza gösteremiyorsunuz. Diyanet İşleri Başkanı lütfetti, çocuk evliliğine dair açıklama yaptı. Erken evliliğin kabul edilemez olduğuna dair son derece önemli bilgilendirme yaptı. Keşke Diyanet İşleri Başkanı bunu Cumhurbaşkanı’ndan önce, keşke İslam’ın bu konudaki yaklaşımını bir mesaj almadan yapsaydı bizde buradan kendisine teşekkür etseydik. Keşke aynı diyanet başkanı cenazeye saygısızlık, taziye evinde kuran okuyan hocayı görevden almanın İslam’da yeri olmadığını söylese” ifadelerini kullandı.

‘SURİYE’DE ASKERLERİ KİMİN VURDUĞU AÇIKLANMIYOR’

Suriye’de hava saldırısı sonucu yaşamını yitiren Türk askerleri üzerinde de duran Bilgen, “TSK askerleri yaşamını yitirdi ama hala kimin vurduğu açıklanmadı ya da biliyor, bize söylemeye cesaret edemiyorlar. Hadi bizi saymıyorsunuz, tezkereye ‘evet ‘diyenlere bilgi verin bari” diye konuştu.

‘OHAL İLE TEHDİT EDİYORLAR’

Bilgen, konuşmasında devam eden OHAL sürecinde yeni bir Anayasa’nın yapılamayacağını da vurguladı. Bilgen bu konuda ise şunları söyledi: “OHAL mi yoksa referandum mu diyerek tehdit ediyorsunuz. 330 çıkmazsa, bu referandum olmazsa OHAL devam eder diyorsunuz. Cesaretiniz olsa seçimle korkutursunuz ama buna gücünüz yetmiyor referandum ile tehdit ediyorsunuz. Milleti korkutamazsınız, tehdit edemezsiniz. ‘Ya beni başkan yapacaksınız, ya beni Cumbaba yaparsınız ya da ülkeyi kaosa sürüklerim’ tehdidine halk boyun eğmeyecek, bunu göreceksiniz.”

AKP ve MHP arasındaki anayasa görüşmelerinin içeriğine dair parti milletvekillerinin dahi bilgisinin olmadığını ve böylesi bir çalışmanın “kulis” şeklinde yürütüldüğünü söyleyen Bilgen, “Bize kürsülerden edebiyat yapmayın. Karşılığında ne pazarlığı yaparsanız yapın karşılığı olmayacak. İster kurulacak kabine bakanlık almış olsun, ister başkan yardımcılığı ama Türkiye hiçbir meşrutiyeti olmayan bu anayasayı tanıyamayacaktır” dedi.

SOYLU’YA YANIT: BÜTÜN ZALİM İKTİDARLARI TANIYORUZ

Bilgen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “HDP’lilere devleti tanıtacağız” açıklamalarına yönelik ise bu kez grup toplantısında gönderme yaparak, bir kez daha yanıt verdi.

Bilgen, “Dünyada bir İsrail var, Filistinli vekilleri görüşleri nedeniyle cezaevine koymuş bir de Türkiye. Birileri kalkıp ‘HDP’lilere devleti tanıtacağız’ diyor. Biz Nemrut’tan Firavun’dan bu yana bütün zalim iktidarları tanıyoruz” diye konuştu.

'MEKTUBU DEMOKRASİ MÜZESİ’NE KONULMASI İÇİN MECLİS BAŞKANLIĞI'NA GÖNDERECEĞİZ'

Demirtaş’ın sansürlendikten sonra kendilerine ulaştırılan mektubunu ise, Meclis’teki “Demokrasi Müzesi”ne konulması için Meclis Başkanlığı'na göndereceklerini söyleyen Bilgen, “Bizden de bir katkı olsun oradaki demokrasi müzesine koysunlar. Meclis’i savunmak sadece bombalara karşı savunmak değil” ifadelerini kullandı.

Bilgen, dolardaki yükselişe dair önlemlere ilişkin ise “Kafayı bozmuş danışmanların çağrılarıyla ‘dolar bozun’ diyorlar. Küçük esnafın ayakkabı kutularına saklı dolarları mı var bozdursun? ‘Babacığım bozdurduk, ama hepsini bozduramadık’ diye şifreli talimat verin ki, ayakkabı kutularında dolar saklayanlar bozdursun” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Poyraz: 2017 bütçesinde vergiye yine zam var

SONRAKİ HABER

Silivri Cezaevi'nde yangın ihbarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa