29 Kasım 2016 06:16

Sınırdan toplanan katırları ihaleye çıkaracaklar

Ağrı ve Van’ın sınır köylerinden ‘kaçakçılık yapılıyor’ iddiasıyla toplanan 80 katır 45 gün önce getirildiği Hakkari’de satılmayı bekliyor.

Paylaş

Ağrı ve Van’ın sınır köylerinde yakalanan katırlar Hakkari’nin Oltuca (Xenanis) köyü Köprücük (Pêkropê) mezrasında tutuluyor. Bölge halkının sınır ticaretinde kullandığı ve askerlerce “kaçakçılıkta kullanılıyor” gerekçesiyle toplanan 80 katıra Hakkari’de görevlendirilen 2 çoban günlük 100 lira karşılığında bakıyor. Katırlar, Gümrük Müdürlüğü tarafından hazırlanacak raporların ardından ihale yoluyla satışa çıkarılacak. 

SABAH AKŞAM SAYIYORLAR 

Mezrada katırlara çobanlık yapan Fikret Akış, hayvanların ihaleye çıkarılacağı günü beklediklerini belirterek, “Yaklaşık 45 gündür bu katırlara çobanlık ediyoruz. Burada ahırda tutuğumuz katırları her sabah sayarak köydeki meraya salıyoruz. Akşama kadar otlattıktan sonra tekrar sayarak ahıra alıyoruz” dedi. 

‘ÇOĞU İRAN’A AİT’ 

Çobanlardan Adil Kaçar da, katırların birçoğunun İran’a bağlı köylerden Türkiye tarafına geçtiğini belirterek, “Hayvanlara Ağrı’nın Doğubayazıt ve Van’ın Başkale ilçelerindeki sınır boyunda yapılan sınır ticaretinde kullanıldığı gerekçesi ile el konulmuş. Birçoğu da İran tarafında buluna köylerdeki köylülere ait. Bu hayvanlar daha önce yakalandıkları köylere yakın merkezlerde tutuluyordu. Orada olumsuz şartlarda tutuldukları için birçok hayvan açlıktan ve susuzluktan hasta olmuştu. Öyle ki buraya sevk ettiğimizde yaklaşık 20 tanesi telef oldu” diye konuştu. (Hakkari/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Ayvalık sele teslim, Altınoluk'ta 25 evi su bastı

SONRAKİ HABER

‘Suriye’de herkesin tepki gösterdiği tek taraf Türkiye’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...