28 Kasım 2016 17:48

Mülkiyeli Ayhan Bilgen'den Başbakan'a Mülkiye soruları

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki ihraçları Başbakan Yıldırım’a sordu.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi Sözcüsü Ayhan Bilgen, Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne yönelik yaklaşımını TBMM gündemine taşıdı. Kendisi de Mülkiye mezunu olan Ayhan Bilgen, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin 157. Kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlandığını hatırlatarak, SBF’nin bilimin gereklerini yerine getirdiği için baskılara maruz kaldığını belirtti.

Son 4 yılda öğretim üyelerine açılan 60’ı aşkın soruşturmaya, 5 akademisyenin KHK’yla ihraç edilmesine, yüksek lisans programlarını kapatılmasına, İnkılap Tarihi derslerinin fakülte hocalarından alınmasına ve fakülteye yönelik polis saldırısına soru önergesinden yer veren Bilgen, bu uygulamaların gerekçelerini sordu.

Ayhan Bilgen’in soru önergesinde yer alan sorular şöyle;

- Son 4 yılda aralarında iki eski dekanın da bulunduğu öğretim üyelerine 60’tan fazla soruşturma açılmıştır. Bu soruşturmaların büyük bir çoğunluğunun Ank-Club adlı, üniversitenin kapalı elektronik posta grubunda yazılanlar nedeniyle olduğu bilinmektedir. Açılan soruşturmalar ve verilen disiplin cezalarının Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in fakülteye yönelik ‘özel tavrıyla’ bir ilgisi var mıdır?

- 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle fakültenin 5 öğretim görevlisi kamu görevinden ihraç edilmiştir. İkisi doktoralarını yeni tamamlamış, üçü doktora eğitimini sürdüren genç akademisyenlerin Fethullahçı Örgüt ya da herhangi bir başka terör örgütüyle bir ilgileri olmadığı halde görevden alınmalarının sebebi nedir? Haklarında açılmış, kamu görevinden çıkarılmalarını gerektirecek bir dava var mıdır? Bu isimlerin KHK’de yer alması, hangi istihbarat ya da kimlerin önerisi ile mümkün olabilmiştir?

- Uzun yıllardır fakültenin öğretim üyeleri tarafından verilen İnkılap Tarihi dersinin fakülte dışından öğretim üyeleri tarafından verilmesine hangi nedenlerle karar verilmiştir?

- Fakültede verilen Siyaset Bilimi, İnsan Hakları, Afrika Araştırmaları yüksek lisans programlarına son verilmesinin sebebi nedir?

- 31 Mart 2016’da vize sınavları devam ederken, fakültenin ilk kadın dekanının istifasına da neden olacak şekilde, fakülte içine polis girmiştir. Herhangi bir olay ya da eylem olmadığı halde fakülte dekanı ve öğretim üyelerinin üzerine plastik mermiler atıldığı ve kimi polislerin fakülte içinde açık tehditler savurduğu olayla ilgili polislere herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Fakülteye polisin girmesi emrini veren o dönemin amirleri arasında Fethullahçı Örgüt’ten tutuklu olan polisler var mıdır?

- Bütün bu gelişmelerin yaşanmasında, şu an Ankara Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Erkan İbiş’in, rektörlük seçiminde SBF’li öğretim üyelerinden beklediği oyu alamamasının bir etkisi var mıdır?

- 17 Kasım’da Fakülte Genel Sekreterliğine Veteriner Fakültesi’nden bir görevlinin atanması hangi ihtiyacın ürünü olarak ortaya çıkmıştır? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkan Elçi: O gitti ardından bir kent yıkıldı

SONRAKİ HABER

Demirtaş Gökçek'e selam söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...