28 Kasım 2016 14:19

Yüksekdağ ve HDP'li iki vekile yeni dava açıldı

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile HDP milletvekilleri Erdal Ataş ve Mizgin Irgat hakkında dava açıldı.

Paylaş

Partilerinin İzmir İl Örgütü'nce bu yılın Şubat ayında düzenlenen bir panele katılan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş hakkında, yaptıkları konuşmaları nedeniyle dava açıldı.

Yüksekdağ’ın konuşmasının bir bölümünde sarf ettiği “Bugün 'Cizre'de, Silopi'de, Sur'da, Nusaybin'de, Dargeçit'te ve Lice'de bizler kendi kendimizi yönetecek kadar olgunuz diyen halkın mücadelesi, işte yüzyıllar boyunca verilen bu insani mücadelenin bayrağının dalgalandırılmasıdır” şeklindeki sözleri ile Ataş'ın kullandığı 'Kürdistan' ifadesi ve öz yönetimlerin tartışılması gerektiği yönündeki sözleri suç unsuru olarak değerlendirildi.

HAPİS İSTENİYOR

Yüksekdağ ve Ataş hakkında açılan soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, Yüksekdağ'ın sözleriyle terör eylemlerini bir halk mücadelesi olarak göstermeye çalıştığı, PKK'nin propagandasını yaptığı, Ataş'ın sözleriyle 'örgüt propagandası' yaptığı iddia edildi. Savcı, soruşturma aşamasında Figen Yüksekdağ ve Erdal Ataş'ın ifadesine başvurulması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına talimat yazıldığına, ancak çıkartılan tebligata rağmen her iki ismin ifade vermeye gitmediklerine de iddianamede yer verdi.

Savcı, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş'ın örgüt propagandası yapmak suçundan 1 ile 5’er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmalarını talep etti.

İddianame İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, yargılamaya önümüzdeki günlerde başlanacağı belirtildi.

BİTLİS MİLLETVEKİLİ IRGAT'A DA DAVA

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat hakkında ise, 'suçu ve suçluyu övmek' iddiasıyla hazırlanan iddianame İzmir 40. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, Irgat'ın 2015 yılının Şubat ayında, İzmir Valiliği'nin yasakladığı bir mitingi protesto etmek amacıyla Alsancak semtinde düzenlenen eylemde yaptığı konuşmasında, Abdullah Öcalan'ı 'siyasi tutsak' olarak ifade ettiği, PKK'den ise ‘özgürlük mücadelesi’ olarak bahsettiği ve Öcalan lehine atılan sloganlara destek verdiği belirtildi. Bu nedenle 'suçu ve suçluyu övmek'ten yargılanması talep edildi.

Hakkında hazırlanan iddianame doğrultusunda milletvekili Irgat da, İzmir 40. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakim önüne çıkacak. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İstismar savunusu yapan gazeteci hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

EMO fotoğrafçılık eğitimi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...