28 Kasım 2016 12:48

Deliller mi karartılıyor?

Siirt'de 16 işçinin toprak altında kaldığı maden faciasına ilişkin düzenlenen ön raporda kanıtların toplanmadığı iddia edildi.

Paylaş

HDP, Siirt Şirvan’da 16 işçinin toprak altında kaldığı maden faciasına ilişkin ön rapor hazırladı. Delillerin toplanmadığı, bazı delillerin kaybolduğu ifade edilen raporda, zemin hareketlerini algılayan sistemin ise olay sırasında ya iptal edildiği ya da verilerin dikkate alınmadığı belirtildi. Raporda, bakanlıkların faciadan sorumlu olduğu belirtildi.

Raporda, “Avukatların ve gözlemcilerin beyanına göre soruşturma aşamasında eksik soruşturma yürütüldüğüne dair kaygılar ciddi boyuttadır. Verilen beyanlar, savcılığın arama kurtarma faaliyeti devam ederken orada olmadığı ve delilleri toplamadığını, kaybolan delilleri kayıt altına almadığı şeklindedir” denilerek delillerin karartılma şüphesi dile getirildi.

SİSTEM KAPATILDI MI?

Bir diğer iddia da zemin hareketlerini algılayan sisteme ilişkin. Rapora göre, zemin hareketlerine yönelik olarak, 6 dakikalık periyotlarla algılama yaptığı belirtilen sistem, olay sırasında ya iptal edilmiş ya da gelen sistemden gelen uyarılar dikkate alınmamış. Patronun sorumluluğuna dikkat çekilen raporda, “Her iki durumda da, üretimin devamı için işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarının dikkate alınmadığı, bir anlamda çalışanların can güvenliğine mal olsa da olur şeklinde yaklaşıldığı açığa çıkmaktadır” dendi.

Madende toplam 1080 civarı işçi çalışırken 480 işçinin Ciner’de, kalanların ise 4 taşeron şirkette çalıştırıldığı belirtilen raporda, işçilerin 12 saat üzerinden 2 vardiya olarak çalıştırıldığı kaydedildi.

ŞEV KAYMASI YAĞIŞA BAĞLI DEĞİL

“Şev kaymasının, aşırı yağışa bağlı olarak meydana geldiği yönünde bir emare tespit edilmemiştir” denilen raporda, benzer bir olayın 2016 Temmuz’unda meydana geldiği hatırlatıldı. “Şev kaymasında asli unsur; kademe yüksekliklerinin, yasal sınırların üzerinde olacak şekilde, zemin özellikleri dikkate alınmaksızın oluşturulmasıdır” denilen raporda, verilen beyanatlara göre Maden İşleri Genel Müdürlüğü görevlilerinin inceleme yaptığı, Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin ise son dönemde denetim için sahaya gelmediği yönünde bilgi yer aldı.

ENERJİ BAKANI DA SORUMLU

Asıl işverenin yapması gereken çalışmaların kağıt üzerinde kaldığı, işçileri koruma açısından işlevsiz olduğu belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “İş Kanunu, asıl işlerin alt işverenlere verilmesini yasaklamış olmakla birlikte; bu ocakta, yasaya uyulmamakta, asıl işlerde alt işveren işçileri muvazaalı olarak çalıştırılmaktadır. Nitekim, olay sırasında toprak altında kalan işçiler de, muvazaalı olarak ‘Antlar İnşaat’ unvanlı firma bünyesinde gösterilmiştir. Bu durumun Çalışma Bakanlığında değerlendirilmediği, bu yönde herhangi bir yaptırım uygulanmadığı görülmektedir. Madenlerde, projelerine uygun bir şekilde üretim yapılması için, MİGEM tarafından gerekli incelemeler yapılmalıdır. Bu yönde görevlerinin gereğini yerine getirmemiş olan ‘Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı’ başta gelmek üzere, bakanlık yetkilileri ile ilgili denetçiler sorumlu bulunmaktadır.”

Öte yandan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, maden faciasıyla ilgili Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi vererek maden faciası ile ilgili başlatılan herhangi bir soruşturma olup olmadığını sordu.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’de ulaşım ağına siber saldırı

SONRAKİ HABER

Çorlu'da caddeler göle döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa