28 Kasım 2016 11:24

HDP Mv. Doğan, çocuk istismarına ilişkin soru önergesi verdi

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, 2016 yılının ilk 11 ayında 368 kız çocuğunun cinsel istismara uğramasına ilişkin meclise soru önergesi verdi.

Paylaş

Hakların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, 2016 yılının ilk 11 ayında 368 kız çocuğunun cinsel istismara uğramasına ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi.

Meclise verilen önergede; istismara uğrayan kız çocuklarının %55’i öğretmenleri, % 7’si okul çalışanları (kantinci, temizlikçi, elektrikçi, servis şoförü vs), % 6’sı akrabaları, % 3,5’nin ise, okul yakınında bulunan büfe-market çalışanları tarafından istismara maruz kaldığı ve bu kız çocuklarının % 3’nün engelli olduğuna dikkat çekilerek;

“Cinsel istismar olayındaki faillerin sadece 126’sının tutuklandığı, 18’nin ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı edindiğimiz bilgiler arasındadır.

Ülkemizde cinsel istismar olayları bu kadar sıklıkla yaşanıyorken geçtiğimiz hafta hükümetiniz milletvekilleri tarafından TBMM’de görüşülen Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören torba yasa teklifine son dakikada eklenen “cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda Ceza Muhakemesi Kanununun 213. maddesine bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılması teklif edildi. Muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri ve kadın örgütlerinin “tecavüz meşrulaştırılamaz” sloganlarıyla yaptıkları çağrılar ve eylemler sonucunda yasa maddesine eklenen değişiklik önergesi geri çekilmiştir.

Bu bağlamda;

1- Şu an devam eden kaç cinsel istismar ve /veya cinsel taciz davası vardır?

2- Son 14 yıl içerisinde “çocuğun cinsel istismarı” ile ilgili açılan davalar ile verilen takipsizlik kararı sayısı ve/veya karara bağlanan dava sayısı kaçtır?

3- Çocuk istismarı ile ilgili mahkûmiyetle sonuçlanan davalarda verilen cezasının niteliği nedir?

4- 2002-2016 yılları itibari ile yaşanan cinsel istismar ve cinsel taciz olaylarının mağdurlarından kaçı çocuktur?

5- “Çocukların cinsel istismar vb. olaylara maruz kalmaması ile ilgili bakanlıkların yürüttüğü herhangi bir çalışma var mıdır? Var ise nelerdir?

6- Cinsel istismar mağdurlarının yaşadıkları travmanın etkilerinden kurtulabilmeleri, bundan sonraki yaşamlarını sağlıklı sürdürebilmeleri amacıyla bakanlığınızın ve ilgili bakanlıkların yürüttüğü bir çalışma var mı? Var ise nelerdir?” ifadeleri yer alıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık örgütleri: OHAL sağlığa zararlıdır

SONRAKİ HABER

77.6 milyarlık borç yapılandırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa