28 Kasım 2016 10:08

Meslektaşları Elçi'yi Ankara'da andı

Diyarbakır Sur’da barış talebini içeren basın açıklaması sonrası öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi Ankara’da anıldı.

Paylaş

Yaptığı basın açıklaması sonrasında Diyarbakır'ın Sur ilçesinde çıkan çatışmada öldürülen eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, ölümünün birinci yıl dönümünde meslektaşlarınca Ankara'da anıldı. Ankara Adliyesi önünde gerçekleşen anmada, Elçi'nin katilinin halen bulunmamasına tepki gösterildi.

‘Tahir Elçi onurumuzdur, onu unutmayacağız’ pankartının açıldığı anmada, Elçi'yi öldüren kişinin halen bulunamamasına tepki gösterildi. Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu adına basın açıklamasını okuyan Nuray Özdoğan, Elçi'nin insan hakları, demokrasi ve barış savunucu olduğunu hatırlatarak, “Arkadaşımız Elçi tarihi Diyarbakır surlarının ayağında 'İnsanlığın ortak mirasında çatışma istemiyoruz' dedikten sonra öldürüldü. İnsan hakları için mücadele etmekten geri durmayan Elçi'yi aramızdan aldılar. Elçi fikirlerinden ödün vermediği için sokak ortasında katledildi” dedi.

Faili meçhul cinayetleri aydınlatmaya çalışan Elçi cinayetinin de bir faili meçhul dosyası haline getirilmek istendiğini vurgulayan Özdoğan, “Ancak Elçi siyasi iktidarın azmettirmesi ve medyanın hedef göstermesiyle öldürüldü. Ülkenin dört bir yanında bombalar patlarken yaşamında daima barışı savunmuş bir insanı aramızdan aldılar” dedi.

110 GÜN SONRA GELDİ

Elçi'nin ölümüyle ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediğini söyleyen Özdoğan, “Savcı ancak 110 gün sonra olay yerine gidip inceleme yaptı. Elçi'nin ölümüne neden olan merminin 'hangi silahtan çıktığı bilinmez' denilerek, dosyanın üstü örtülmeye çalışıldı” diye tepki gösterdi.

Anmaya katılan İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Elçi'nin Türkiye'de adaletin hakim olması için verdiği mücadelenin önemine dikkat çekerek, “Adalet insan haklarının üzerine oturduğu sandalyenin bir bacağıdır. Bu ülkede adalet arayışı neredeyse yok edildi. Halkın adalete inancı en dip noktaya geldi. Adaletle bu kadar oynamayın. Tahir Elçi dosyasını perdelemekten vazgeçin. Failleri tanıyoruz. 80'lerden  90'lardan tanıyoruz” diye konuştu.

FAİLLE DEĞİL CENAZEYE DAVA

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ise Elçi'nin kendisi için yaptıklarını hatırlatarak, “Biz kendi duruşmamızı unuturduk, o unutmazdı. Onun kadar ciddi titiz, dosyaları takip eden çok az avukat vardı. Onun dosyasını sonuna kadar aynı titizlikle takip edeceğiz” dedi. Özgürlükçü Hukukçular Derneği Genel Başkanı Alişan Şahin de diğer meslektaşları gibi Elçi'yi öldürenlerin bulunmamasına “Ölümüne ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmedi ama Elçi'nin cenazesine katılan gençler hakkında dava açıldı” diyerek tepki gösterdi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP Van Milletvekili Botan'a 40 yıl hapis istemi

SONRAKİ HABER

HÜDA PAR'a göre çocuk yaşta evlendirme meşru!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...