28 Kasım 2016 09:41

75 tutukluyu mevzuat kapsamında dövmüşler!

Giresun E Tipi Kapalı Cezaevinde askeri sayım düzenini kabul etmeyen 75 tutuklunun feci şekilde darbedildiği belirtildi.

Paylaş

İHD Van Şubesi tarafından hazırlanan raporda Giresun E Tipi Kapalı Cezaevinde askeri sayım düzenini kabul etmeyen aralarında hastaların da bulunduğu 75 tutuklunun feci şekilde darbedildiği belirtildi. Raporda cezaevi müdürünün ise, saldırıyı kabul ettiği ve mevzuat kapsamında tutuklulara ‘müdahale edildiğini’ söylediği ileri sürüldü.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi yöneticileri ve avukatlardan oluşan bir heyet, son dönemde tutuklulara yönelik ciddi hak ihlalleri ile gündeme gelen Trabzon ve Giresun E Tipi cezaevlerinde hem tutuklular hem de cezaevi yöneticileri ile görüştü. Yapılan görüşmelerden sonra hazırlanan raporda ise, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekildi.

75 TUTUKLU DARBEDİLDİ

Giresun E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklularla yapılan görüşmede, 9 Kasım günü askeri sayım düzenine karşı çıkan tutukluların gardiyan ve robocopların saldırısına maruz kaldığı ve aralarında hasta mahpusların da bulunduğu 75 kişinin feci şekilde darbedildiği bilgisi verildi. Raporda, cezaevinde darbedilen Mehmet Emin Edemen isimli tutuklunun da görüşlerine yer verildi. Edemen, olayın yaşandığı günü şöyle anlattı: “OHAL ile birlikte değişen ve yönetimi devralan cezaevi idaresinin tavrı değişmeye başladı. 25 yıldır birçok cezaevinde kalmaktayım. Cezaevlerinde sayımın yapılma şekli ile ilgili yerleşmiş bir durum var. Ancak yeni yönetim bu durumu değiştirmek isteyip askeri sayım düzeni dayatmasında bulundu. Kabul etmememiz üzerine 09.11. 2016 tarihinde kalabalık bir cezaevi hazır kuvvet ve robocoplar tarafından koğuşlarımıza dönük saldırı yapıldı. Aralarında ağır hasta tutsakların da bulunduğu 75 arkadaşımız ciddi bir şekilde yaralandı.”

‘ÖNCE DARP SONRA ŞİKAYET’

Aynı cezaevinde tutuklu bulunan Cengiz Akın isimli tutuklu ise, koğuşlarda yer kalmadığını bu yüzden onlarca mahpusun yerlerde yatmak zorunda kaldığını söyledi. Darp olayını da anlatan Akın, cezaevi yönetiminin olayın ardından bir de tutuklular hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirterek şöyle devam etti: “Savcılığa bu konuda şikayette bulunduk. Şikayet başvurularında darp raporlarımız da var. Bu şikayet üzerine cezaevi idaresi de bizden şikayetçi olmuş. Cezaevi idaresi haksız ve hukuksuz bir şekilde disiplin cezaları vermektedir. Üstelik en üst sınırdan cezalar vermektedir. Bu saldırıların tekrarlanması ihtimali devam etmektedir” şeklinde konuştu.

NÖBETÇİ MÜDÜR: YİNE YAPARIZ

Cezaevinde mahpuslarla yapılan görüşmenin ardından heyetin, cezaevi nöbetçi müdürüyle de görüştüğü belirtildi. Raporda cezaevi müdürünün 75 mahpusun darbedilmesi olayını kabul ettiği ancak askeri sayım iddiasını kabul etmediği dile getirildi. Rapora aktarılan görüşmede cezaevi müdürünün,  mahpusların HDP Eş Genel Başkanlarının tutuklanmasını protesto için sayım vermediğini, bu yüzden müdahale edildiğini söylediği ifade edildi. Ayrıca müdahalenin mevzuatta da yer aldığını, “güç kullanma” kapsamında olduğunu, benzer bir protestoda “aynı yetkiyi” yeniden kullanacağı yönünde tehdit ettiği bilgisi de paylaşıldı.

YAŞANAN HAK İHLALLERİ

Raporda, her 2 cezaevinde yaşanan diğer hak ihlalleri ise şu şekilde sıralandı:

* Herhangi bir gerekçe gösterilmeden toplama kararı olmayan ve yasaklanmayan. mahpusların talep ettiği Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve diğer yayın organları cezaevi idaresi tarafından verilmiyor.

* Koğuş kapasitesinin çok üstünde bir sayı ile tutulmaları sağlık ve hijyen sorunlarını ciddi bir şekilde etkilemektedir.

* OHAL ile birlikte mahpuslara  keyfi ve haksız disiplin cezaları veriliyor.

* Hasta tutukluların tedavileri yapılmıyor, hastanelere sevk için izin verilmiyor.

* Avukatlarla yapılan görüşmeler infaz koruma memurunun nezaretinde kamera kaydına alınarak yapılıyor.

* Sürgün gelen mahpuslara çıplak arama uygulaması dayatılıyor.

* Tutuklular şiddet, hakaret ve kötü muameleye maruz kalıyor. (Van/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da Renzi referandum için destek arıyor

SONRAKİ HABER

12 Eylül mağdurları: Karıştırmak barıştırmaz çatıştırır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...