28 Kasım 2016 08:36

Gazeteciler için en çok şikayet Türkiye’den

Son 18 ayda Türkiye’de 82 gazeteci ya da medya kuruluşu 'tehdit altında olduğuna' dair şikayette bulundu

Paylaş

Gazetecilerin korunması amacıyla Avrupa Konseyi tarafından oluşturulan dijital platforma son 18 ayda 227 şikayet geldi. Gazeteciliğin Korunması ve Gazetecilerin Güvenliğinin Kuvvetlendirilmesi Platformuna gazetecileri ve medyası “tehdit” altında olduğu gerekçesiyle en çok şikayet edilen ülke Türkiye.

Platform ortağı olan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Article 19, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Index on Censorship, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Avrupa Gazeteciler Derneği (AEJ) gibi örgütler son 18 ayda Türkiye’de 82 gazeteci ya da medya kuruluşunun “tehdit altında olduğuna” dair şikayette bulundu. Bu şikayetlerden 47’si 2016 yılında yapıldı. Sadece 4’ü çözüme kavuşturulabildi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltına alınan veya tutuklanan medya mensupları hakkında da platforma düzenli şikayetler geliyor.

HÜKÜMET ŞİKAYETLERE YANIT BİLE VERMİYOR

Durumları platform gündemine taşınanlar arasında Can Dündar, Erdem Gül, Kadri Gürsel, Nazlı Ilıcak, Şahin Alpay, Ahmet Hakan, Mümtazer Türköne ve Cumhuriyet gazetesinin birkaç hafta önce tutuklanan yönetici ve köşe yazarları gibi tanınmış isimler de var.  
Türkiye hükümeti 2015 yılında 27 şikayet hakkında Avrupa Konseyi’ne bilgi verirken 2016 yılında sadece 3 dosya hakkında Avrupa Konseyi’ne yanıt gönderdi. Bu yanıtların en sonuncusu Ocak 2016’da Strasbourg’a ulaştı. Platformda o tarihten bu yana Ankara’nın yanıtı bulunmuyor. Türkiye hükümeti Can Dündar ve Erdem Gül için 2015 yılının sonbahar aylarında yapılan şikayetler hakkında Strasbourg’a 27 Kasım ve 3 Aralık 2015 tarihlerinde yolladığı yanıtlarda, bu iki gazeteci hakkındaki soruşturmaların “medya özgürlüğünü kapsamadığını, Türkiye’de medya özgürlüğünün anayasal güvence altında olduğunu” iddia etti. Ankara, Kadri Gürsel’in ”Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren bir tweet attığı için Milliyet gazetesinden kovulduğu” yönündeki şikayete 21 Ağustos 2015 tarihinde, “Kadri Gürsel ile Milliyet gazetesi arasındaki özel ilişkiden kaynaklanan bu olay Türkiye mahkemelerine intikal etmemiştir” şeklinde kısa bir yanıt verdi.

AHMET HAKAN İSTİSNASI

Türkiye’de gazeteciler veya medya kuruluşları hakkında platforma yapılan bazı şikayetler ise Ahmet Hakan örneğinde olduğu gibi çözüme kavuştu. Hükümet İstanbul’da evinin önünde 1 Ekim 2015 tarihinde saldırıya uğrayan Ahmet Hakan için yapılan başvuruya 17 Kasım 2015 tarihinde yanıt gönderdi. Yanıtta, “Gazeteciler ve medya gruplarına yönelik saldırılar kabul edilemez. Ahmet Hakan’a yönelik saldırı Türkiye’de en üst düzey resmi makamlarca şiddetle kınanmıştır” ifadelerine yer verildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de çatışma: 2 asker yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Mimarlar Odası, Arı'nın yıkımı kararını yargıya taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...