28 Kasım 2016 08:10

İHD: Tahir Elçi’yi unutturmayacağız

İHD, Tahir Elçi'nin öldürülmesinin yıl dönümünde açıklama yaparak, olaya ilişkin etkili bir soruşturmanın yapılmadığını vurguladı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) geçtiğimiz yıl öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'ye ilişkin açıklama yaptı. Tahir Elçi'nin, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Tarihi Dörtayaklı Minare’de çatışmalardan dolayı yaşanan tahribatı paylaşmak ve kültürel mirasa sahip çıkmak için açıklama yaparken katledildiği hatırlatılan açıklamada, Elçi'nin insan hakları savunucusu olarak savaşın ve çatışmanın sadece insanlar üzerinde değil, doğal çevre ve kültürel miras üzerinde de yarattığı yıkımı göstermek için oradayken öldürüldüğü ifade edildi. Elçi'nin faili meçhul cinayetlerin ve gözaltındaki kayıpların aydınlatılması ile faillerinin bulunması için cezasızlıkla mücadele eden en önde insanlardan olduğu vurgulandı.

İKTİDAR HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Tahir Elçi'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM), Türkiye'yi sayısız kere mahkûm ettirmiş bir hukukçu olduğu belirtilen açıklamada, “İlçelerde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında hukukçulara öncülük ederek bu ilçelere girmeye çalışan cesur insanlardan birisiydi. Elçi, bu mücadelesi ile devlet içindeki her türlü çete yapılanmasının hedefi haline geldi. Katledilmeden birkaç gün önce katıldığı bir televizyon programında 'PKK terör örgütü değildir' sözleri nedeniyle siyasal iktidar ve destekçileri tarafından linç edilmek istendi” denildi.

Elçi’nin katledilmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen adli mercilerin hala etkili bir soruşturma yapmadığı ifade edilen açıklamada, yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından olay yerinde 110 gün sonra yapılan keşif sonrası olayın bilimsel değeri olmayan bir bilirkişi raporu ile olay kapatılmaya çalışıldığı dile getirildi. Hükümete yakın yayın organlarıyla olayda sahte delil ve beyanlar yaratılmaya çalışıldığına, dosyaya uzun süre erişim kısıtlamaları konularak avukatların soruşturmaya katkı sunmasının engellendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bilinmelidir ki İnsan Hakları Savunucuları olarak bizler, tıpkı Tahir Elçi gibi yılmadan ve usanmadan gerçeklerin açığa çıkarılması mücadelemize devam edeceğiz. Arkadaşımız Tahir Elçi’nin ölümünü 'sonsuzluğa yolculuk' olarak algılıyor ve 'Unutmadık, Unutturmayacağız' diyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP: Tahir Elçi cinayetinin takipçisi olacağız

SONRAKİ HABER

Ardahan Göle donuyor: -24.6

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...