28 Kasım 2016 00:36

‘Yasaklara yanıtı hep birlikte vermeliyiz’

EMİS’le yürütülen sözleşme görüşmeleri tıkanan General Elektrik işçileri, hükümetin grev yasaklarını genişleten son KHK’sine tepkili.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Gebze

Patronların 3 yıllık sözleşme ve hak kayıplarını içeren maddeleri dayatması nedeniyle sözleşmenin tıkandığını hatırlatan işçiler, patronların yayınlanan bu KHK’yle rahatladığını söyledi. İşçiler hükümete “Yarın bir gün bizim grev kararımız fabrika kapısına asıldığında, gece ani bir kararla yeniden mi KHK çıkartılacak” diye tepki gösterdi. İşçiler, engelleme ve yasaklamalara karşı birlikte mücadele çağrısında bulundu. 

‘OHAL PATRONLAR İÇİN DEVAM ETTİRİLİYOR’

OHAL’in patronlar için sürdürüldüğüne dikkat çeken işçiler, “Darbe olsaydı da bize vuracaktı. OHAL ilan edildi yine bizler adına kararnameler çıkıyor. Daha sermaye için hiçbir kısıtlama olmadı” dedi. Bu tür engellemeleri OHAL’den önce de gördüklerini anlatan işçiler, “Birleşik Metal-İş’in MESS dönemindeki grevi 1.5 günden sonra yasaklandı. Şimdi OHAL var diye nefes de aldırmayacaklar. Bizim patrona uyarı amaçlı yaptığımız yürüyüşe bile yüzlerce polis ve TOMA geldi. Grev yazısını kapıya astığımız anda yine gelecekler eminiz” dedi. 

‘MÜCADELE VE BİRLİKTELİK İLE BU ENGELLERİ AŞACAĞIZ’

Mücadelenin tüm bu engelleri aşmayı sağlayacağını belirten General Elektrik işçileri “OHAL ile grevlerin eylemlerin ne alakası var? OHAL ile bunca hak gaspı olduğunu hepimiz biliyoruz şimdi bizim grevlerimize kadar geldi bu yasaklar. Bizim önümüze gelecek olan tüm yasaklar ancak biz mücadele edersek aşılır. Birlikte olursak bu haksız hukuksuz durumu püskürtürüz. Bu sadece 2200 işçiyi ilgilendiren bir dönem değil. Devamında diğer metal işçisi arkadaşlarında sözleşmeleri başlayacak biz nasıl bir yol çizeceğiz bu çok önemli. Şimdi OHAL diyerek bizi engellemeye çalıştıklarında biz cevabımızı tüm metal işçileri olarak vermeliyiz. İşçi sınıfı olarak vermeliyiz” diyerek birlik çağrısı yaptı.

SADECE YÜRÜYÜŞLER DEĞİL SENDİKAL TOPLANTILAR DA OHAL GEREKÇESİYLE ENGELLENİYOR

Grev yasaklarının genişletilmesine tepki gösteren Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, Bireysel Emeklilik Sistemi gibi konularda üyelerine yönelik bilgilendirme toplantılarının bile valilik tarafından engellendiğini söyledi. OHAL’in kaldırılması gerektiğini ifade eden Aydın, mücadelelerine devam edeceklerini dile getirdi. 

AKP Hükümeti’nin işçi düşmanı yapısını bildiklerini dile getiren Aydın, şöyle devam etti: “15 Temmuz darbe girişimi öncesinde, 2015 yılında da on binlerce metal işçisinin grevi temelsiz, gerekçesiz ve hukuksuz olarak ertelendi. 15 Temmuz’dan sonra da ülkeyi tamamen OHAL ile ile sıkıyönetim ile idare etmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla Kocaeli bölgesinde valiliğin katmerli bir şekilde uyguladığı olağanüstü hal kararları nedeniyle sorunlar ve sıkıntılar yaşıyoruz. Hiçbir yerde gösteri, yürüyüş, basın açıklaması yapılmıyor. Bu bir kere zaten askeri yönetimlerde, faşist dönemlerde olur. Bunun burada acımasız şekilde uygulanması talihsizlik. Son aldıkları karar da şaşırtıcı değil. Bir sürü hukuk dışı gelişme yaşanırken, sermayeye destek niteliğinde kararlara imza atıyorlar. Ses çıkartmazsak, tepki koymazsak bu kararlar tüm işkollarına da çıkartılabilir. OHAL’in uzun süre devam ettirilmesinin nedeni aldıkları kararların içeriğinden belli oluyor. Pratikte OHAL kendine muhalif olan siyasi partilere, sendikalara, derneklere doğru yönetildi ve tüm sesler susturulmak isteniyor”

VALİLİK KARARIYLA TOPLANTI ERTELENDİ

Haklarını elde etmek için mücadeleye devam edecekleri mesajını veren Aydın, “Emekçilere OHAL ile ilgili bilgilendirme yapacağımız toplantılar erteleniyor. Somut örneğine bakarsak bireysel emeklilik ile ilgili üyelerimizi bilgilendirmek için dün yapmak istediğimiz toplantımız belediye kültür salonunu kiralamamıza rağmen, belediyenin olur vermesine rağmen belediyeden telefon geldi valilik kararı var dendi ve 500 kişilik toplantı ertelendi. Kaymakamlık ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede de benzer cevaplar aldık. 31 Aralık’a kadar hiçbir şey yapamayacağımızı belirtiyorlar. Bu tamamen baskıcı ve diktatöryel bir yönetimde yapılabilecek uygulamadır. OHAL’in en kısa sürede kaldırılmasını istiyoruz. Her şeye rağmen mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu. 

‘HER KARARNAME İŞVERENİN ELİNİ DAHA DA GÜÇLENDİRİYOR’

Kanun hükmünde kararnamelerin işverenlerin elini güçlendirdiğini belirten Aydın “bu konuda 2 yön var. KHK’ler ile işveren kendi lehine süreci çevirebiliyor. Ama diğer taraftan da uluslararası firmalarda tedirginlik var. OHAL ile birlikte gelişen her süreçte fabrikaların yabancı sermayelerinin çoğu yurtdışına üretimi kaydırmayı planlıyor. OHAL devam ettikçe bu yaygınlaşacak. Dolayısıyla şimdi görmesek bile ilerleyen günlerde toplu işten çıkartmalarla karşı karşıya kalacağız.  Dolayısıyla burada tezat bir durum var ama işverenler bundan faydalanıyor. Bu sürüncemede olan durum değişmediği müddetçe dolar artmaya devam edecek, arttıkça da patronların kesinti yapacağını ilk yer işçiler olacak. Fabrikalarda daralmaya gidilir, mesai ücretleri ödenmez, sözleşmeler tıkanır. Bunlar 2017’de artacak. Bir yandan ekonomik alanda kesintiler yaşayan işçi sınıfı bir yandan da polis baskısı eylem süreçlerinde karşı karşıya getirilmemelidir. Buna neden olacak her karar derhal geri çekilmelidir” diye konuştu.

EMEKTEN YANA BASINA ENGEL

Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Necmettin Aydın şunları söyledi: “Son dönemlerde Cumhuriyet Gazetesi, Hayatın Sesi Televizyonu’nu gibi emekten yana olan birçok basın yayın kurumumun kapatılmasını ve baskı uygulanmasını da eklersek bu sıkıntılar bir sosyal patlamaya neden olabilir. Nelerle karşı karşıya kalabileceğimize dair geniş bir perspektifte tartışmaya önümüzdeki dönemde devam edeceğiz. OHAL’in işçilere bir fayda getirmeyeceği aşikar. Bu olağanüstü hal dönemi baktığımız zaman işçi ve emekçi sınıfı üzerinde baskı mekanizması olarak kullanılıyor. Bu durumda bizlerde yan yana gelmeli sendikalardan siyasi örgütlere kadar OHAL yaptırımlarına hayır demeliyiz. 2017’ye bu şekliyle girildiği takdirde hiç iç açıcı günler bizi beklemiyor.”

GREVLERİ YASAKLANMIŞTI

EMİS sözleşmesinin tıkanmasını protesto etmek isteyen Birleşik Metal-İş üyesi General Elektrik işçilerinin daha önce yapmak istedikleri yürüyüş OHAL gerekçesiyle engellenmişti ve işçilere ve sendikacılara valiliğin emri olduğu söylenerek, her türlü yürüyüş ve eylemin yasaklandığı bildirilmişti. OHAL’den önce de birçok grev, patronların lehine AKP Hükümeti tarafından erteleme adı altında yasaklandı. En son 2015 yılında Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde yaşanan uyuşmazlık sonucu greve çıkmış grev bir gün sonra Bakanlar Kurulu tarafından milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu iddiasıyla yasaklanmıştı. 

ÖNCEKİ HABER

Parmak kesilir fabrika içinde kalır!

SONRAKİ HABER

Kararlılığımız ve mücadelemizle bu sessizliği bozmalıyız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...