28 Kasım 2016 00:34

Parmak kesilir fabrika içinde kalır!

ISICAM profili ve aksesuarları üreten Gülsan Group’a bağlı Gülsan Cam’da işçiler, düşük ücretle esnek, güvencesiz ve yoğun çalışmaya tepkili.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

ISICAM profili ve aksesuarları üreten Gülsan Group’a bağlı Gülsan Cam’da işçiler, düşük ücretle esnek, güvencesiz ve yoğun çalışmaya tepkili. Parmakları kopartacak kadar büyük iş kazalarının yaşandığını aktaran işçiler, yaşanan bu kazaların örtbas edildiğini söyledi. 

Beylikdüzü’de cam işleme işi yapan fabrikada yaklaşık 300 işçi çalıyor. İşçilerin yarısı kadın. Ağır iş yapılan press bölümünde kadın işçi çalıştırıldığını söyleyen işçiler, fabrikanın kadın işçileri tercih etmesinin nedenini ise aldıkları ücretin erkek işçilere göre düşük olması olduğunu söyledi. “Buradan erkek işçiler çok yüksek ücret alıyor algısı oluşmasın” uyarısında bulunan işçiler, 7-8 yıllık usta bir işçinin 1500 lira ücret aldığını anlattı. İşçilerin büyük bir çoğunluğu ise asgari ücretle çalıştırılıyor. 

ÜCRETLER DÜZENLİ ÖDENMİYOR

Düşük ücretli işçiler, bu ücretin de düzenli ödenmemesinden şikayetçi. Yoğun baskıların yaşandığını aktaran işçiler, “10 yıllık işçi  olsan bile gözünün yaşına bakılmıyor. İşine geliyorsa deniliyor. Cam bölümünde eksik işçi olduğunda başka bölümlerden takviye yapılıyor. Yaptığımız iş oldukça tehlikeli. İşi olmadığı halde başka işler yaptırılıyor. O işi yapmak istemeyen işçiler ise işinden oluyor” diye konuştu.

İŞ KAZALARI GİZLENİYOR 

Yapılan iş camın işlenmesi olunca üstüne bir de kuralsız çalışmayla birleşince  kazalar da kaçınılmaz oluyor. Sık sık iş kazasının yaşandığını aktaran işçiler, bu kazaların örtbas edildiğini, saklandığını belirtti. “Geçtiğimiz günlerde yeni gelen bir işçinin ayağına cam düştü. İşçi şimdi raporlu, ayağında çatlak var” diyen işçiler, 6 ay öncede bir işçinin 3 parmağının koptuğunu söyledi. Yapılan iş ağırlığından da söz eden işçiler şunları dile getirdi: “Bütün gün ayakta çalışıyoruz. Üstüne bir de zorunlu mesailer oluyor. Eğer mesai kalmazsan da yerine birini bulman gerekiyor. Çay molası yok. En ufak itiraz üzerine hemen muhasebeye çağırılıyorsun.”

YETKİLİ SORULARIMIZI YANITSIZ BIRAKTI

İşçilerin iddialarını sormak üzere aradığımızda ise yetkili olarak bağladıkları Ertan isimli kişi, “Sizin işiniz olmayabilir ama bizim işimiz var” diyerek sorularımızı yanıtsız bıraktı.

ÖNCEKİ HABER

B/S/H işçilerinden uyarı: Onayımız olmadan adım atılmamalı

SONRAKİ HABER

‘Yasaklara yanıtı hep birlikte vermeliyiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...