27 Kasım 2016 15:09

Zor, tehdit ve şiddete maruz kalıyorlar

Yapılan bir tez çalışması, küçük yaşta evlendirilen çocukların, fiziksel ve duygusal olarak da nasıl istismar edildiğini ortaya koyuyor.

Paylaş

Yusuf BAŞTUĞ

Adana’da ortalama yaşları 15 olan 207 gebe çocukla ilgili yapılan tez çalışması, rızası ile evlenmek isteyen yaşı küçük kızların, cinsel tacizin yanı sıra fiziksel ve duygusal istismar veya ihmal mağduru olduğunu ortaya çıkardı.

Adana’daki mahkemeler, 2013 yılının değişik dönemlerinde yaşı küçük olup da evlenebilmek için resmi karar almak isteyenlerle cinsel tacize uğrayanların başvurularını inceledi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Olguları Değerlendirme Heyeti’ne başvuran mahkeme, toplamda 207 gebe çocukla ilgi adli ve tıbbi değerlendirme yapılması, bu kişilerin ruhen ve bedenen evlenip evlenemeyeceği hususlarında rapor düzenlenmesini istedi. Bilimsel ve tıbbi incelemeler sonrası söz konusu raporları hazırlayan Adli Olguları Değerlendirme Heyeti’nin girişimiyle, mahkemelerden gönderilen 207 gebe çocuğun bilgilerini ele alan bir tez çalışması yapıldı.

‘BİRDEN ÇOK KİŞİ İSTİSMAR EDİYOR’

Çalışmada, incelenen 207 çocuk gebenin gerçek yaş ortalamasının 15, eğitim sürelerinin de 6 yıl olduğu saptandı. Çalışmanın ayrıntılarını paylaşan ÇÜ Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Yolga Tahiroğlu, “İncelemede istismarcıların yüzde 12’sinin aileden biri, yüzde 30’unun aile dışından tanıdık veya yabancı biri ve yüzde 71’inin de eşi kabul edilen kişi olduğu görüldü. Oranların toplamı yüzde 100’ü aşıyor. Bunun nedeni de, yaklaşık 5 kızdan birinin birden fazla kişi tarafından istismar edilmesidir” dedi.

TECAVÜZCÜSÜ İLE EVLENMEYE RAZI OLABİLİYOR

İncelenen 207 çocuğun yüzde 17’sinde fiziksel istismar ve yüzde 88’inde ihmal öyküsü bulunduğunu aktaran Doç. Dr. Tahiroğlu, şunları kaydetti: “İstismarcısı eşi kabul edilen kızların bile yaklaşık 5’te biri cinsel ilişki sırasında zor, tehdit veya şiddete maruz kaldığını bildirdi. Bu durum evlenmek amacıyla mahkemeye başvuranlar için de farklı değildi. Çoğu evlenmek amacıyla başvursa da, bu kızların hemen hepsi cinsel istismar dışında fiziksel ve duygusal istismar veya ihmal mağduru. İsteği dışında bile olsa cinsel temas toplumun ve ailelerin evliliği çözüm olarak dayatmasına yol açıyor. Gebe kaldıysa bu baskı çok daha büyük oluyor. Yaşları düşünüldüğünde evlenme kararını verecek ehliyete sahip değilken, istismar ve gebelik gibi durumlara bağlı baskı ile verilen karar ne kadar sağlıklı ve küçüğün yararına olabilir? İstismar ve ihmal ortamında büyümüş bu kızlar kimi zaman evliliği kaçış, kurtuluş sanmakta ve hatta yaşadığı ortamdan kurtulmak için tecavüzcüsü ile evlenmeye bile razı olabiliyor.” (Adana/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Savat sanatına hayat veriyorlar

SONRAKİ HABER

Altepe: Ben yapmadım danışmanlık şirketi yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...