27 Kasım 2016 14:57

Savat sanatına hayat veriyorlar

Van’da unutulmaya yüz tutan Savat sanatı kadınların elinde yeniden hayat buluyor. Rojin Kadın Yaşam Merkezi’nin atölyesi yoğun ilgi görüyor.

Paylaş

Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Rojin Kadın Yaşam Merkezi’nin açtığı Gümüş Atölyesi’nde unutulmaya yüz tutmuş Ermenilere ait Savat sanatı kadınların ellerinde yeniden hayat buluyor.

AMAÇ KADIN USTALAR YETİŞTİRMEK

Atölyede kurs veren ve ülkede yaşayan 2 Savat ustasından biri olan Sadullah Özmen, Savat sanatının çıkış noktasının Van olduğuna dikkat çekiyor. Savat işçiliğinin tarihçesinin 1300’lü yıllara dayandığını dile getiren Özmen, yüzyıllar boyunca bu zor işçiliği sadece Ermeni ustaların yaptığını belirtti. Geçen süre zarfında Savat sanatı için ustaların yetiştirilmediğine ve unutulmaya bırakıldığına dikkat çeken Özmen, amaçlarının bu atölye ile birlikte kadın Savat ustaları yetiştirmek olduğunu söyledi.

Atölyenin yaklaşık 1 yıldır açık olduğunu dile getiren Özmen, “Türkiye’de neredeyse yaşayan bir iki ustadan biriyim. Van’da açılan bir kursta yaklaşık 3 yıl eğitim görerek bu sanatı öğrendim. Ayrıca Savat atölyesinden yine ülkede sadece 2 tane bulunuyor. Güzel bir işe başladık, amacımız bu tarihsel işçiliğin yok olmasını engellemek. Yaptığımız ürünleri hem satıyoruz, hem de ülke genelindeki fuarlarda temsil ediyoruz” diye konuştu.

KADINLAR DAHA BAŞARILI

Şimdilik 5 kadına işçiliği öğrettiğini söyleyen Özmen, kadınların Savat işçiliğinde birçok noktada erkeklerden daha başarılı olduğunu söylüyor. Kadınların ellerinde titremenin daha az olduğuna dikkat çeken Özmen, “Yine gümüş üzerindeki çizim dediğimiz ‘el kalemi’ atmayı da Türkiye’de bir kadın olarak ilk defa Yıldız isminde bir öğrencim atmaya başladı. Savat, bakır, kurşun, kükürt ve gümüşün karışımından elde edilebiliyor. Savat’ta en önemli nokta dökme esnasında o lacivert oranı yakalayıp, içindeki damarlardan temizlemek” diye anlatıyor. Önümüzdeki 15 gün boyunca bakır işçiliği üzerine çalışacaklarını söyleyen Özmen, bakırdan, kişiye özel isimlikler, küçük fincanlar ve ilaç kutuları gibi hediyelik eşyalar yapacaklarını dile getiriyor.

SAVAT’IN İLK KADIN USTASI

Türkiye’de ilk kadın Savat ustası olmaya hazırlanan Yıldız Oktay ise, “Savatlı gümüş işletmeciliğinden ziyade, bu işi kültürel ve antik bir sanat olduğu için tercih ettim. Burada olduğum için mutluyum, bu işi artık tamamen kavradığımı düşünüyorum. Eğitimim bitse bile bu sanatı gerek kendi imkanlarımla gerekse de resmi kurumlarda sürdüreceğim” diyor.

SAVAT SANATI NEDİR?

Savat, gümüş işlemeciliğinde bir süsleme sanatıdır. Gümüşün üzerine çelik uçlu kılcal kalem ile ince kanallar açılarak, resim veya motif çizilir. Sonra gümüş, bakır, kurşun karışımından oluşan ve Savat adı verilen alaşım, bu ince kanallara doldurulur. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Ayvacık'ta 64 mülteci Midilli'ye geçmesi engellendi

SONRAKİ HABER

Zor, tehdit ve şiddete maruz kalıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...