27 Kasım 2016 14:17

Tahir Elçi katledilişinin birinci yılında İstanbul’da anıldı

HDP Şişli İlçe Örgütü, katledilişinin birinci yıl dönümünde Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Tahir Elçi'yi kitlesel bir eylemle andı.

Paylaş

Diyarbakır’da geçen yıl 28 Kasım’da çatışmalarda zarar gören tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptıktan sonra katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ölüm yıldönümünde Şişli’de anıldı. Pangaltı Metrosu önündeki anmaya HDP milletvekilleri, akademisyenler, sanatçılar ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

"Saygı ve özlemle anıyoruz" pankartının açıldığı anmada Elçi'nin "Öleceksem  Dört Ayaklı Minarenin altında öleyim" ile " Hoşçakalın dostlar, iyilikle kalın" sözleri yazan döviz ve  fotoğrafları taşındı. 

Anmada Elçi'nin Diyarbakır'da Dört Ayaklı Minare yakınında yaptığı son konuşma Gencay Gürsoy, Ferhat Tunç, Hasip Kaplan ve Eren Keskin tarafından tekrar okundu. Ses kaydı olarak da dinletilen konuşmada Elçi'nin ,"Yıllar önce Afganistan'da Taliban güçlerinin Buda heykelini bombalama görüntülerini hep birlikte dehşet içinde izledik. Yine son birkaç yıl içinde DAİŞ denilen o barbar grupların Palmira'da, Musul'da Ezidi yurdu Şengal'de, o insanlığın tarihi birikimlerine yönelik suikastlarını, bombalamalarını hep endişeyle, kederle izledik.Ne yazıkki çok kısa bir süre içerisinde bizim de tarihi eserlerimize, tarihi değerlerimize yönelik benzer girişimler söz konusu oldu. Dört Ayaklı Minare insanlara sesleniyor: 'Beni ayağımdan vurdular.Ne savaşlar ne felaketler gördüm ama böyle ihanet görmedim'. Buradan, demokratik tepkimizi ifade etmek için buradayız. Bu davranışı, tarihe yönelik bu şiddet eylemini, tarihi bir değere yönelik bu suikasti, bu saygısızlığı kınıyoruz. Tarihine, tarihsel mirasına sahip çıkmayan toplumlar doğru ve güvenli bir gelecek de kuramazlar. Bu nedenle tarihimize, değerlerimize, tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkalım diyoruz." şeklindeki sözleri tekrarlandı. 

TAHİR ELÇİ İÇİN DEMİRTAŞ'TAN MESAJ

Tahir Elçi'nin ölüm yıldönümü için, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinden mesaj gönderen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş şunları söyledi: "Yoldaşımız, insan hakları savunucusu Tahir Elçi'nin anması için bir araya gelen sözleri saygıyla selamlarım. İnandığımız gerçekleri dile getirmenin büyük bedeller gerektirdiği bir zamanda, bunu dile getirmekten imtina etmediği için Tahir Elçi katledildi. Tahir Elçi'yi saygıyla ve minnetle anıyorum. Onun bize bıraktığı miras inandığımız gerçekleri her koşulda dile getirmektedir ve bunu sürdürmekten asla geri durmayacağız."

'TAHİR ELÇİ'NİN MİRASINI ÜSTLENECEĞİZ'

Anmada Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen’in mektubu da okundu. Özmen, "Tahir Elçi'nin canına kastedenlerin aslında tüm toplumun en temel haklarını yok etmek istedikleri bugün açıkça görülmektedir. Hak savunucuları ve barış isteyenler Tahir Elçi'nin bu mirasını üstlenecek ve mücadelesini devam ettireceklerdir" dedi.

'BARIŞ VE KARDEŞLİK GELENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"

Son olarak konuşan HDP Milletvekili Erdal Ataş, barış ve kardeşlik için bu ülkede sesini yükseltenlerin katledildiğini vurgulayarak, "Hala barış elçilerinin katledildiği bir süreçte yaşıyoruz. Barış mücadelesi yükseldikçe karanlık güçler devreye girerek barış elçileri, demokrasi güçlerine saldırmaya başlıyorlar. Tahir Elçi gibi barış elçileri bu ülkede demokrasi mücadelesi yürütürken katledildi. Bundan önce olduğu gibi 60'larda, 70'lerde, 90'larda gözaltında kayıplarla faili meçhullerle bizim barış ve demokrasi mücadelemizi susturmaya çalıştılar. Ama biz Tahir Elçilerin bayraklarını devralarak onların barış mücadelelerini sürdürmeye devam edeceğiz. Tahir Elçi ve katledilen insanlarımıza söz veriyoruz ki barış ve kardeşlik gelene kadar mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

Anma Tahir Elçi'nin sevdiği Aram Tigran'ın seslendirdiği Kürtçe, Türkçe türkülerle son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Havuzdan gelen 6 tehlike

SONRAKİ HABER

Kadınları ve çocukları rahat bırakın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...