27 Kasım 2016 13:13

BHH, Demokrasi ve laiklik paneli düzenledi

Birleşik Haziran Hareketi, Adana’da “Demokrasi ve Laikliği Kazanacağız” paneli gerçekleştirdi.

Paylaş

Birleşik Haziran Hareketi Yaşar Kemal kültür Merkezi’nde "Demokrasi ve Laikliği Kazanacağız" başlıklı panel düzenledi. Panele BHH Yürüme Kurulu Üyesi Alper Taş, Adana Barosu eski başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık ve CHP Milletvekili Gökhan Günaydın konuşmacı olarak katıldı.

15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendiren Alper Taş, iktidara geldikleri günden bu yana solcuları darbeci olmakla suçlayan, darbelere karşı olduğunu söyleyen cemaat ve AKP’nin askeri darbeci, diğerinin sivil darbeci olduğunun görüldüğünü ifade etti. 15 Temmuzu fırsat bilen AKP hükümetinin siyasi sorumluluğunu kenara koyarak hareket ettiğini dile getiren Taş, “Kandırıldık diyerek siyasi sorumluluktan kaçamazlar” dedi. Demokratik alanı daraltan OHAL uygulamaları ile ilgili AKP’nin “Fransa’da da OHAL uygulandı” diye kendini savunmasının ikiyüzlülük olduğunu dile getiren Taş, “Fransa’da güvenlik eksenli uygulamalar oldu. TV’ler kapatılmadı, gazeteciler tutuklanmadı. HDP’nin Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ, Cumhuriyet yazarları tutuklandı” dedi. 

AKP ANAYASASI, 12 EYLÜL RUHUNU BESLİYOR

AKP’nin fiili başkanlığı Anayasal güvenceye almak istediğini dile getiren Taş, AKP’nin önerdiği başkanlık sisteminin İslamcı, piyasacı ve yasama ve yargıyı yürütmeye, tek adama bağlı kılması bakımından 12 Eylül ruhunu beslediğini söyledi. Bu Anayasa’ya karşı yüzde 10 baraj sisteminin kaldırıldığı, siyasi partileri yasası değiştirilerek, eşit koşullarda seçime girildiği, mecliste herkesin temsil edildiği bir sistem önerdiklerini dile getirdi. Bunu başarabilmek için bir mevzilerinin de laiklik olduğunu dile getiren Taş, Haziran Hareketi olarak demokrasinin ortadan kaldırılmasına karşı fiili demokrasi meclisleri olarak örgütlenmeyi önerdiklerini, bu toplantıların buna hizmet edeceğini söyledi. 

KHK’LERİ AKP BÜROKRASİSİ HAZIRLIYOR

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın da meclisin tasfiye edildiğine dikkat çekti. Açılsa bile meclisin fiilen bypass edildiğini söyleyen Günaydın, KHK’leri de Erdoğan’ın bürokratlarının hazırladığını söyledi. Günaydın, birlikte mücadele için örgütlenmenin önemine dikkat çekti.

MEŞRU DİRENİŞ HAKKI TARTIŞILMALI

Türkiye’de 78 gazetecinin, HDP Eş Genel Başkanlarının da içinde olduğu seçilmiş milletvekillerinin, yerel yöneticilerinin tutuklu olduğunu, Türkiye’nin basın özgürlüğünde 182 ülke içinde 151’inci, hukukun hakim kılınması bakımından 152 ülke arasında 88’inci sırada olduğu, sendikalaşma oranının çok gerilerde bilgilerini veren Av. Mengücek Gazi Çıtırk, Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları bakımından dünyada geri ülkelerden biri haline geldiğini, hukukun ortadan kaldırıldığını belirterek meşru direniş hakkının tartışılması gerektiğini söyledi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Hatice Kamer serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

OHAL’in emekçilere faturası işsizlik oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa