27 Kasım 2016 12:25

‘Mülteciler koz olarak kullanılıyor’

Halkların Köprüsü Derneği üyesi Ercan Ergiçay, Türkiye’nin mültecileri AB’ye karşı koz olarak kullandığını dile getirdi.

Paylaş

İnsan hakları savunucuları Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) karşı mültecileri koz olarak kullandığına dikkat çekerek, Türkiye-AB arasındaki anlaşmazlığın mültecileri ölüme sürükleyeceğine ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bana bak, ileri giderseniz sınır kapılarını açarız!” sözlerini değerlendiren Halkların Köprüsü Derneği üyesi Ercan Ergiçay, Türkiye’nin mültecileri AB’ye karşı koz olarak kullandığını dile getirdi. 

AB’nin Türkiye ile ilişkilerini dondurma kararının Türkiye’yi etkilediğini ifade eden Ercan Ergiçay, Türkiye’nin mültecileri öne sürdüğünü ifade etti. Türkiye’nin 25 Kasım 2015’te AB ile yaptığı sözleşmeyi hatırlatan Ergiçay, “Mülteciler Avrupa’ya gelmesin biz onları Türkiye’de tutarız anlayışı vardı. Karşılığında maddi para talep edildi. Türkiye’deki olaylara sessiz kaldığınız sürece bu mülteciler burada tutulacak gibi bir antlaşma ortada vardı. Şimdi bu anlaşmazlıkla birlikte tekrardan mültecileri gündeme getirdiler” dedi. 

Türkiye’nin mültecileri koz olarak kullandığına dikkat çeken Ergiçay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mülteciler üzerinden AB’yi tehdit ettiğini söyledi.Türkiye’de birçok mültecinin öldüğünü, mültecilerin Türkiye’de yaşam şartlarının çok kötü olduğunu belirten Ergiçay, “İnsanlıkla hiç bir şekilde bağdaşmayan bir karar. Mültecilere insan olarak bakılması, AB’ye karşı koz olarak kullanılmaması gerekiyor” diye konuştu.

‘ÖLÜME SÜRÜKLENECEKLER’

İktidarın mülteciler için ‘vatandaşlık vereceğiz’ söylemlerini hatırlatan Ergiçay, “Türkiye’de mültecilere statü bile verilmedi. Sadece geçici bir yasa ile Türkiye’de barınabiliyorlar. Vatandaşlık söylemlerinin üzerinden çok geçmemesine rağmen şu an mülteciler AB’ye karşı koz olarak kullanıyor. Bu kabul edilemez” dedi. Mülteciler için sınır kapılarının açılması ile birlikte ölümlerin daha da artacağına dikkat çeken Ergiçay, “Türkiye ile AB arasındaki anlaşmazlık tamamıyla mültecilerin başına patlayacak. Bu yapılan pazarlıkta hiç bir söz hakkı bulunmayan mülteciler yapılan pazarlık neticesinde ölüme sürüklenecek. Çok fazla mülteci ölümü gerçekleşecek” değerlendirmesinde bulundu. İktidara ve AB’ye çağrıda bulunan Ergiçay, şunları söyledi: “Mülteciler bunu hak etmiyor. Biz onlara insan olarak bakmalıyız. Mültecilere insani koşulları sağlamalıyız. Bir tehdit unsuru olarak görüp AB’ye karşı kullanmamalıyız.”

‘MÜLTECİLİK İNSANLIĞIN KANAYAN YARASI’

“Yaşam hakkı maalesef hiçe sayılıyor” diyerek tepkisini dile getiren İHD Genel Merkez Yöneticisi ve Mülteci Komisyonu Üyesi Mehmet Aker de, şunları söyledi: “Maalesef mültecilik insanlığın kanayan bir yarası haline dönüştü. Zaten her türlü hak gaspına uğrayan mülteciler şimdi de AB’ye karşı bir siyasi şantaj aracı olarak kullanılmaya çalışılıyor. Biz insan hakları savunucuları olarak mültecilerin geldikleri ülkelerde mülteci statüsünde kalmalarını ya da güvenli geçiş hakkı tanınarak başka bir ülkeye geçişlerinin sağlanmasını istiyoruz.”  (İzmirDİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Bab saldırısında kimyasala rastlanmadığı bildirildi

SONRAKİ HABER

Avusturya Dışişleri Bakanlığı sitesine siber saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa