27 Kasım 2016 11:20

Demiryolu işçileri haklarını grevle kazandı

İngiltere Demiryolu İşçileri Sendikası’nın (RMT) son bir yılda yaptığı birçok grev ana akım medyanın kara propagandasına rağmen başarıyla sonuçlandı.

Paylaş

Ceren SAĞIR
Londra

İngiltere’de son bir yıl içinde Demiryolu İşçileri Sendikası’nın (RMT) Southern Rail ve Londra Metrosu’nda yaptığı birçok grevi kazanımla sonuçlandı. Üyelerinin güvenli ve adil çalışma koşullarını sağlamak için mücadele eden sendikanın tutumu, başka sendikalara üye işçiler tarafından da coşkuyla karşılanıyor.

MEDYAYA RAĞMEN HALK DESTEKLEDİ

RMT, daha adil ve güvenli çalışma koşulları için son bir yılda birçok grev gerçekleştirdi. İngiltere ana akım medya kaynakları grevleri eleştirdi ve günlük ulaşımı olumsuz etkilediği iddiasıyla sendika karşıtı yayınlar yaptı. Ancak genel olarak halk, eylemleri destekledi. 
Grevleri dağıtmak için Southern Rail şirketinin tehdit ve zorbalık yöntemleri kullanmasına rağmen, Kasım ayında RMT, London Underground’daki hatlarda bakım yapan personeline emeklilik, ödeme ve gece trenleri sorunlarıyla ilgili taleplerini zaferle sonuçlandırdı.  
RMT Genel Sekreteri Mick Cash, “Yer altı hatları ile olan iki anlaşmazlıkta işverenle iyi bir ödeme anlaşması imzaladık ve tüm metro hatlarında çalışan üyelerimiz için emeklilik hükmünde adalet ve eşitliği kazanabildiğimizi bildirmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Grevler ve protestoların ise herkes için eşit standartlar sağlanıncaya kadar devam edeceği duyuruldu. 
RMT’nin, ana hatlar ve yeraltı demiryolları, denizcilik ve deniz, otobüs ve karayolu taşımacılığının hemen hemen her sektöründe 80 binden fazla üyesi var ve İngiltere’de üye sayısının hızla büyüdüğü tek sendika olma özelliği taşıyor.

DEMİRYOLU ŞİRKETLERİ HALKIN SIRTINDAN KAZANIYOR

Bu arada İngiltere’de demiryolu tarife fiyatları Ocak 2017’de tekrar yükselecek. Yolcu gelirleri, kaynakların yaklaşık yüzde 70’ine katkıda bulunuyor. Vatandaşlar, vergi mükellefleri olarak, demiryollarındaki yatırım sermayesinin büyük çoğunluğunu ödemeye devam ediyor. Özel tren şirketlerinin geliri de arttı. Ancak personel çıkartarak, daha fazla tasarruf elde etmeye çalışılıyor.
RMT ve Rail for Action, kamu mülkiyetini, uygun fiyatlı tarifeleri ve düzgün bir şekilde çalışan demiryolunu desteklemek için 3 Ocak 2017’de eylem düzenleyecek.

ÖNCEKİ HABER

Ferhan Şensoy, Cumhuriyet için oynadı

SONRAKİ HABER

Ambulans helikopter Hazar Denizi'ne düştü: 5 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...