27 Kasım 2016 09:09

Her 7 buzağıdan biri ölüyor

Türkiye'de her yıl doğan 3.4 milyon buzağı ve dananın 450-480 bini hayatını kaybediyor.

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğan yedi buzağıdan birinin yaşatılamadığını belirterek “Her yıl doğan 3.4 milyon buzağı ve dananın 450-480 binini kaybediyoruz” dedi.

TZOB Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada, buzağı ve dana ölümlerinin hayvancılığın önemli sorunlarından biri olduğunu belirtti. Bayraktar, 2015 yılında 3 milyon 418 bin 812 buzağının doğduğunu, bunun 1 milyon 708 bin 101’inin dişi, 1 milyon 710 bin 749’unun erkek olduğunu bildirdi.

2008 yılında yaşanan süt krizi ve sonrasında damızlık hayvan kesimlerinin ilerleyen dönemde ülkede et krizine neden olduğunu belirten Bayraktar, “Kaybedilen buzağı ve dana sayısı, 2015 yılında ithal edilen besilik dana ve damızlık düve sayısının iki katını geçiyor. 2015 yılında ithal edilen besilik dana ve damızlık düvelere 297.8 milyon dolar ödendiği göz önüne alınırsa, kaybın boyutları daha net anlaşılır” ifadelerini kullandı.

ASIL SORUN KÜÇÜK İŞLETMELERDE

Buzağıların köy bazlı belli bir merkezlerde toplanıp bir süre büyütüldükten sonra işletme sahibine tekrar geri verilmesi sisteminin etkili bir çözüm olarak düşünülebileceğini vurgulayan Bayraktar, bu işin başlangıçta desteklenen üretici birliklerince yürütülüp daha sonra tamamen birliklere devredilebileceğini ve uygulamanın belediyelerle işbirliği halinde de yürütülebileceğini belirtti.
Türkiye’de büyük işletmelerde buzağı ölümleri konusunda çok fazla sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Bayraktar, “Asıl sorun küçük işletmelerdedir. Kurulacak köy merkezli buzağı bakım yerlerinde hayatta tutulan buzağılar belli bir süre sonra üreticiye verilebilir. Bu yerlerden toplu alım yapmak isteyenlere de satılabilir. Bu sayede üreticinin pazarlık gücü ve buzağı geliri artabilir” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri'de CHP ilçe binası kundaklandı

SONRAKİ HABER

Bakan Eroğlu: AB bizden çekiniyor çünkü büyük milletiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...