27 Kasım 2016 00:33

Sezonun hikayesi düellosunda gizli

Futbol dünyası Beşiktaş'ın Benfica karşısında 3-0'dan çevirdiği maçı konuşurken Alper Kaya, 3. Lig'in unutulmaz 'geri dönüş'lerini hatırlattı.

Paylaş

Alper KAYA

Geride bıraktığımız haftanın spor kamuoyu açısından en olumlu vakası, hiç şüphesiz Beşiktaş’ın 3-0’dan yaptığı mucizevi dönüştü. Belki bu dönüş, Kara Kartal’ın Avrupa yolunu belirleyecek çok kritik bir puanın yıllar sonra dahi anlatılan hikayesi olacak...
Her dönüşün bir hikayesi vardır esasında. Marifet, derinlemesine bakabilmekte olsa gerek. 3 ayrı grupta, toplamda 54 takımla bir sezonluk mücadelenin verildiği 3. Lig’de yakın tarihimizden, kulüplerin ve yer aldıkları grupların kaderini çizmiş beş “düello” maçını derliyoruz bu hafta. Bakalım karşılıklı havalanan filelerin akıbeti ne olmuş?

BERGAMA BELEDİYESPOR: 3 SİİRTSPOR: 4

2012-2013 sezonunun ilk devresinde, 3. Lig 1. grupta oynanan bu maçın soluk kesiciliği sadece skorundan ibaret değil. Ev sahibi İzmir ekibi, bir tanesini bitiş düdüğünün birkaç saniye öncesinde attıkları iki golle ilk devreyi 2-0 önde kapatıyor. Ancak ikinci yarı, klişe tabirle “Siirt fırtınası” var sahada! Onar dakika arayla attıkları dört golle, 4-2 öne geçiyor deplasman takımı! Finali ise son dakikada Bergama Belediyespor yaparak skoru belirliyor.
Ola ki bu maç ilk yarısındaki skorla bitseydi, sezon sonunda Siirtspor amatör liglere düşecekti. Siirtspor harika bir dönüş yaparak üç puanı İzmir’den kopardı ve ligin finalinde Bergama Belediyespor ile Siirtspor aynı puanı alarak küme düşme hattının bir basamak üstünde yer aldılar.

FATİH KARAGÜMRÜK: 3 KIZILCABÖLÜK: 2

3. Lig 1. grupta, 2013-2014 sezonunun son düdüğü için son dört maç kalmış durumda. Küme düşme hattı da, play off hattı da karmakarışık. Yıllardır mücadele ettiği amatör liglerden, profesyonel liglere bir önceki sezon dönmüş ve ilk sezonunda play off görmüş olan Fatih Karagümrük kendi sahasında ilk profesyonel sezonunu oynamakta olan Kızılcabölük’ü ağırlıyor.
Kızılcabölük, ilk yarıda attığı iki golle 2-0 öne geçiyor deplasmanda. Ancak ikinci yarı işler pek deplasman takımından yana gitmiyor. Son iki maçında da gol dahi atamadan kaybeden Karagümrük, on dakika arayla attığı üç golle önce maçı; sonra ligi çeviriyor. Zira bu maçtan sonra oynadığı üç maçta iki galibiyet ve bir beraberlik alarak play off’a iki puanlık farkla dahil oluyor. Play off’larda ise 2. Lig’e çıkmayı başarıyor.

ALTAY: 3 BB ERZURUM: 2

Kırk beş dakika, bir takımın kaderini yüz seksen derece değiştirebilir mi? 2015-2016 sezonunda, iktidar destekli Erzurumspor’u kendi sahasında ağırlayan Altay bu sorunun cevabını “evet” olarak verdi.
Deplasman ekibi, güçlü bütçeli BB Erzurumspor 2-0 öne geçiyor. O maça değin oynadığı 16 maçta sadece bir mağlubiyet alan Erzurum temsilcisi, şampiyonluğun da en büyük adayı (Nitekim sezon sonunda şampiyon oluyor) ve onuncu dakikaya dek 2-0 öne geçmiş durumda... Altay, 17. dakikaya dek maçı 2-2’ye getiriyor; maçı 44. dakikada kullandıkları penaltı belirliyor ve bir devrede 2-0’dan dönüş yapan Altay ikinci devrede maçı domine ederek skoru da belirlemiş oluyor. Sezon bittiğinde ise, belki de şampiyon Erzurum’dan aldığı üç puan sayesinde üç puanla kümede kalıyor İzmir’in siyah beyazlı ekibi...

ELAZIĞ BELEDİYESPOR: 3 EMRESPOR: 3

Profesyonel liglere 2012 yılında öznesinin doping olduğu bir hikayeyle çıkan ve macerası sadece 2012-2013 sezonuyla sınırlı kalan Isparta temsilcisi Emrespor’un belki de hikayesi, ilk devrede oynanan 3-3’lük Elazığ maçıyla noktalanmıştı kim bilir?
Deplasmanda oynadığı zorlu maçta, 60. dakikaya varmadan skoru 3-0’a getiren kırmızı siyahlılar tam derin bir nefes almıştı ki; Elazığ Belediyespor maçın doksan dakika olduğunu hatırlattı. 67, 72 ve 82. dakikalarda attıkları üç golle maçın skorunu belirleyen Elazığ Belediyespor, bu bir puan sayesinde sezon bittiğinde sondan üçüncü sırayı alarak düşen Emrespor’un bir puan fazlasıyla ve bir sıra üstünde ligde kalabildi. Peki, adeta fotofiniş ile kümede kalabilen köklü Elazığ temsilcisi neden bir sonraki yıl sonuncu sırayı alarak futbol sahnesinden temelli çekildi? Bu, ayrı bir yazının konusu olsa gerek.

ANADOLU ÜSKÜDAR: 4 KAYSERİ ŞEKERSPOR: 3

Bir maç, değil iki takımın; neredeyse altı takımın sezonunu nasıl belirleyebilir? İstanbul’da 2014-2015 sezonunda oynanan bu maçta bu sorunun cevabı verildi. Maç hızlı başlamış, dördüncü dakikada deplasman ekibi öne geçmişti. Yedinci dakikada skor eşitlendi, dokuzuncu dakikada ev sahibi ekip 2-1 öne geçti. Hatta 36. dakikada üstünlüğünü de perçinledi ve skoru 3-1’e taşıdı. İkişer dakika arayla maç önce 3-2’ye, sonra 3-3’e geldi ve devre sonlandı. İkinci yarıda tek golü ev sahibi ekip 68. dakikada kaydedince, maçın skoru da belirlendi.
Bu sonuç, üç puanlık farkla Anadolu Üsküdar’ı 3. Lig 1. grup şampiyonu yaptı. Kayseri Şekerspor’u ise iki puanlık farkla Bölgesel Amatör Lig yolcusu...

ÖNCEKİ HABER

Suriye: Gerilimden tamamen Ankara sorumlu

SONRAKİ HABER

Lüleburgaz’da ‘OHAL’de emek mücadelesi’ konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...