27 Kasım 2016 04:20

VW, geleceğini 30 bin işçiyi atarak kuruyor

Avrupa’nın en büyük ve dünyanın üç büyük otomobil tekellerinden biri olan VW tekelinde 2015 Eylül ortasına kadar neredeyse her şey yolundaydı.

Paylaş

Serdar DERVENTLİ

Avrupa’nın en büyük ve dünyanın üç büyük otomobil tekellerinden biri olan VW tekelinde 2015 Eylül ortasına kadar neredeyse her şey yolundaydı.

“Neredeyse” çünkü tekelin ana markası olan Volkswagen 6 milyondan fazla otomobil satmasına karşın araç başına elde edilen kâr oranı rakiplerin çok gerilerindeydi. Kâr marjını yükseltmek için tekel yönetimi ve işyeri temsilciliği görüşmelere çoktan başlamışlardı. Nitekim VW tekeli 2018 yılında dünyanın en fazla araç satan ve en fazla kâr yapan şirketi olmayı hedefliyordu.

HİLELİ YAZILIM KULLANILDI

Fakat VW tekelinin bu hevesi kursağında kaldı; ABD’nin Çevre Koruma Müdürlüğü (EPA) VW tekelinin “temiz dizel” diye pazarladığı dizel motorlu araçların egzoz emisyon verilerinin şirketin açıkladığından 30-40 kat arası daha yüksek olduğunu açıklamıştı.

Önce olayı reddeden VW tekeli daha sonra egzoz emisyonlarını düşük göstermek amacıyla araçlarda hileli yazılım kullanıldığını kabul etmişti. Bunun nasıl olduğu konusunda ise tekel yöneticileri her türlü sorumluluğu almak yerine günah keçisi olarak onlarca mühendisinin işine son verdiler. Gelinen yerde VW tekelinin ABD’de 15 milyar Dolar ceza ödemesi üzerine anlaşma sağlandı. Dünya genelinde satılan söz konusu dizel araçlar nedeniyle gelebilecek cezalar için de hazırlık yapan tekelin 20 milyar Euro’yu gözden çıkardığı da kamuoyuna yansıdı.

‘KRİZİ AVANTAJA’ ÇEVİRMENİN YOLLARI

VW patronları aylarca sanki “dizel skandalına” yol açan hileli yazılım kullanmamışlar, bundan hiç haberleri yokmuş hatta kendilerine karşı bir komplo yapılmış gibi tutum almışlar ve görünürde üç maymunu oynamayı tercih etmişlerdi.

Fakat kapalı kapılar ardında krizi avantaja çevirmek için ilk adımlar atılmıştı bile; tekelin o güne kadar yenilemekte zorlandıkları bütün üst düzey yönetim kademeleri (büyük hissedarların istediği gibi) bir çırpıda yenilendi. 60 kadar üst düzey menajerin ve sendika yöneticisinin yer aldığı değişik çalışma grupları oluşturularak tekeli yeniden yapılandırmanın, daha verimli ve kârlı çalışması için gerekli adımları kararlaştırıldı.

GELECEK PAKTI

18 Kasım günü düzenlenen bir basın toplantısında tekel şefleri ve Tekel İşyeri Temsilciliği Başkanı Bernd Osterloh tarafından “kurtuluş” olarak lanse edilen “Gelecek Paktı” kamuoyuna ilan edildi. Tekelin rekabet gücünü artırmak için bir dizi kararın başında 30 bin işçinin 2025 yılına kadar işten çıkartılması ve yıllık 3,7 milyar Euro tasarruf edilmesi geliyor.

Her ne kadar “işten atma olmayacak. İşçi sayısının azaltılması sosyal uyumlu olacak” denilse de bunun ne anlama geldiğini ilk önce VW tekelinde çalışan 5 bin 700 kiralık işçi görecek. Kiralık işçilerin ilk etapta işten çıkartılmasını, “Kadrolu işçilerin korkmasına neden yok. İşten atma olmayacak. Ama ne yazık ki işverenin kiralık işçileri çıkarmaması için elimizde yasal bir olanak yok” diye savunan Osterloh, “bu çok üzücü bir durum” diye adeta dalga geçti.

ÜRETKENLİK, KÂR MARJI, ELEKTRO ARABA…

Tekelin en iddialı hedefi ise 2020 yılına kadar Almanya’daki fabrikalardaki üretkenliği yüzde 25 yükseltmek ve aynı süre zarfında kâr marjını ise yüzde 4’e çıkarmak. VW tekeli içinde Skoda markasının Volkswagen markası ile rahatlıkla karşılaştırılabileceğini söyleyen tekel yöneticileri, “Skoda markasında 100 Euro’luk cironun 9,30 Euro’su kâr olarak dönüyor. Volkswagen markasında ise bu miktar 1,60 Euro – yani yüzde 1,6 kâr marjı. Bu kabul edilebilir bir durum değil” diyorlar.

Bunun için 2012’de başlatılan MQB (Modulare Querbaukasten*) üretim yöntemi tekel çapında yaygınlaştırılacak (şuan sadece Wolfsburg’da uygulanıyor) ve imalat giderleri en aşağıya çekilmeye çalışılacak. Önümüzdeki süreçte asıl olarak elektro araç üretimine ağırlık verileceğini de açıklayan tekel yöneticileri bunun için de MQB üretim yöntemini elektro araçlar için tamamlayacak MEB (Modulare Elektrifizierungsbaukasten*) uygulaması eklenecek.

Tekelin planlarına göre 2020 yılından itibaren cironun önemli bir bölümü elektro araçlardan elde edilecek. 2025 yılında ise en azından 30 elektro VW modelinin piyasada olması ve 2-3 milyon aracın satılması öngörülüyor. Çin’in elektro araçlar için en büyük piyasa olacağından hareket eden tekel yöneticileri bu alana yönelik AR-GE çalışmalarını ise Almanya’da merkezileştirme konusunda hemfikir görünüyorlar.

Bütün bu planların daha rahat hayata geçmesi için kadronun gençleştirilmesi gelecek paktının önemli bir maddesini oluşturuyor. Buna göre erken emekliliğe ayrılma yaşı VW işçileri için 1967 (ve öncesi) doğumlulara kadar çekildi. Bu ise önümüzdeki yıl 50 yaşına girenlerin erken emekliliğe ayrılabilecekleri anlamına geliyor. Tabi emeklilik yaşından 17 sene emekliliğe gönderilecek olanların maaşlarının düzeyi de düşük olacak.  

ASLOLAN TEKELİN ÇIKARLARI!

IG Metall tarafından VW fabrikaları için yayınlanan “MITBESTIMMEN” (birlikte karar verelim) isimli işyeri gazetesinde altı büyük fabrikanın BR başkanları, Tekel BR Başkanı ve VW Personel Müdürü, ne kadar muazzam bir sözleşme imzaladıklarının propagandasını yapıyorlar.

“2025 yılına kadar işyerlerimiz güvencede” başlığıyla yayınlanan gazetede tekelin hangi alanlara yatırım yapacağı, ne tür yenilikleri uygulamaya koyacağı, hangi fabrikada hangi parçaların üretileceği vb anlatılıyor. Üretkenlik ve kâr marjının yükseltilmesi hedefinin işçilerin üzerinde baskıların ne tür artıracağı, binlerce kiralık işçinin işten atılması, binlercesinin zorla erken emekliliğe gönderilmesi bütün bunlar üzerine tek kelime geçmemesi de IG Metall bürokratları içinde aslolan tekelin çıkarları olduğunu gösteriyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Bir iltica hikayesi

SONRAKİ HABER

Sistemi kendi yasaları ile vurmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...