26 Kasım 2016 08:20

Konya'da arazi toplulaştırmasıyla yüzlerce ağaç kesildi

Arazi toplulaştırması sonucu, aralarında yüz yıllık meyve ve çam ağaçlarının da olduğu yüzlerce ağaç kesildi.

Paylaş

Konya'nın Doğanhisar ilçesine bağlı Çınaroba Mahallesi'nde gerçekleştirilen arazi toplulaştırmasıyla yüzlerce ağaç kesildi. Yaklaşık 2 bin hektarlık bağlar bölgesindeki ağaçların bir kısmı toplulaştırma sonrası parseller arasına açılan yollar nedeniyle kesildi. 

Eskiden belde olan Çınaroba Mahallesi'ndeki arazilerde, 2007 yılında Tarım İl Müdürlüğü tarafından toplulaştırma kararı alandı. Arazide yapılan incelemeler sonrası mahallenin erik, elma, çeviz, kayısı, söğüt ve çam ağaçları ile donatılmış olan bağlar bölgesinde toplulaştırmanın uygun olmadığı kararı alındı. O dönemde bölgede toplulaştırma yapılmazken, 2009 yılından sonra mahallelinin isteği üzerine en çok parçalı arazinin bulunduğu ağaçlık olan bağlar bölgesindeki arazide toplulaştırma yapılmasına karar verildi. Bu istek üzerine 2 yıl önce de Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından çalışma başlatıldı.

Yapılan çalışmalar sonrası arazideki toplulaştırma gerçekleştirildi. Yaklaşık 15 gün önce de toplulaştıran arazilerin teslimine başlandı. Yaklaşık 2 bin hektarlık Bağlar Bölgesi'ndeki ağaçların bir kısmı toplulaştırma sonrası parseller arasına açılan yollar nedeniyle kesilirken, bir kısmı da toplulaştırmayla aldığı tarlasının yeri değiştiği ve eski tarlasındaki ağaçları bırakmak istemediği için sahipleri tarafından kesilmeye başlandı.

'BU AĞAÇ KIYIMINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL'

Mahalle sakinlerinden Necati Kütükçü, şunları söyledi:

''Eş değer üzerinden bir toplulaştırma yapılmadı. Sulak alandaki bir arazi, kıraç alana verildi. Bu bir reform değil. Bu olsa olsa ağaç kıyımından başka bir şey değil. Yüklenici firma da sadece yolu açıp bırakıyor. Bu zamana kadar kesilen ağaçlar saymakla bitmez. Bunun içerisinde yüz yıllık ağaçlar var. Bu kadar çam ve meyve ağacı kıymetli değil mi? Ayrıca bölgenin ekolojik dengesi de bozuluyor. Bu kadar ağaçlar tamamen kesilirse bir daha geri gelmez. Biz bu reformun eş değer üzerinden yapılmasını ve ağaç katliamının durdurulmasını istiyoruz.''

Eş değer bir toplulaştırma yapılmadığı için ağaç katliamı yaşandığını ileri süren Kütükçü, ''Mahalle halkına sulak alandaki araziler sulak alanda, kıraç arazilerde kıraç arazide bulunduğu bölgede yapılacağı söylendi. Böyle söylediği için de halk toplulaştırmayı kabul etti. Ama uygulamada bu olmadı. Arazisinde ağaç olanlara kıraç bölgeden yer verilince o kişi de ağaçlarını bırakmak istemediği için kesmeye başladı. Bu tamamen bir ağaç katliamına dönüştü. Yapılan itirazlarımıza da sonuç alamadık ve sonucunda da böyle bir durum ortaya çıktı'' diye konuştu.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ise mahalle halkının isteği üzerine ağaçlıklı olan bölgede toplulaştırma yaptıklarına söyleyerek, şu iddialarda bulundu: "Mahalledeki bağlar bölgesinde 2007 yılında ağaçlık alan olduğu için toplulaştırmaya uygun olmadığı yönünde rapor verilmişti. En çok parselin bulunduğu bir alandı. Ancak 2009 yılında mahalle halkının isteği doğrultusunda bu bölgede toplulaştırma yapıldı. Parseller belirlendikten sonra Tarım Bakanlığı tarafından ihalesi gerçekleştirildi. Şu an da parsellerin teslimi yapılıyor. Parselleri belirleyip arasındaki yolları açarken en az ağaç olan yerleri tespit ettik ve açtık. Ayrıca ağaçların fazla zarar görmemesi için yol genişliğini de standartların altında tuttuk. Açtığımız yollardaki ağaçlarımıza en az zararı vermeye çalıştık. Ama arsa sahipleri toplulaştırma öncesi eski tarlasında bulunan ağaçları bırakmak istemiyor. O yüzden de ağaçları kendisi kesiyor'" dedi. (Konya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

'Tarih beni beraat ettirecektir!'

SONRAKİ HABER

Pendik’teki panelde mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...