26 Kasım 2016 00:11

Ernani 170 yıl sonra yeniden İstanbul’da

Ernani operası, 170 yıl sonra yeniden 29 Kasım’da İstanbul’a geliyor.

Paylaş

Türkiye’de ilk kez 1846’da, İtalyan sanatçılar tarafından Naum Tiyatrosunda sahnelen Ernani operası, 170 yıl sonra yeniden 29 Kasım’da Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesinde sergilenecek.

Ernani operası Ünlü İtalyan Besteci Giuseppe Verdi’yi uluslararası sahnelere taşıyan ilk eseri olan ve Victor Hugo’nun romanından uyarlandı. Ernani ilk olarak Venedik’te oynandıktan sonra İstanbul’da, bugünkü Çiçek Pasajı’nın bulunduğu yerdeki Naum Tiyatrosunda oynandı.

Operanın hikayesi şöyle; Bütün toprakları elinden alınmış bir soylu olan Ernani, haydutların eline düşmüş ve onlardan biri olmuştur. Güzeller güzeli Elvira’yı sevmektedir. Elvira, yaşlı Silva’nın nişanlısıdır ve yakında onunla evleneceği için çok üzülmektedir; çünkü o da Ernani’yi sevmektedir.

Kral Carlos da Elvira’ya aşıktır. Elvira Carlos’un aşkını reddedince, zor kullanmaya çalışır ancak Ernani gelip Carlos’u durdurur. Daha sonra seyyah kılığında Silva’nın sarayına girmeyi başarır ve Silva’dan kalacak bir yer ister.

Bu sırada Silva’nın, Elvira ile evlenmek üzere olduğunu öğrenir. Elvira, Ernani’nin öldüğünü sanmaktadır. Ernani, Elvira’ya gerçek kimliğini açıklar.

Tam o sırada Silva, çifti birlikte yakalar ve neler döndüğünü anlar. Buna rağmen Ernani’ye, kendisini krala karşı koruyacağına dair söz verir. Ancak bu söz Ernani’yi, Silva’ya karşı daimi olarak borçlu bırakacaktır.

Ernani’nin rejisörlüğünü, dekor ve ışık tasarımını Kuzman Popov üstlenirken, Borislav Ivanov ile Roberto Gianola da orkestrayı yönetecek. Eserde, Fabio Andreotti, Ali Murat Erengül, Yoel Keşap, Efe Kışlalı, Bülent Külekçi, Murat Güney, Cengiz Sayın, Suat Arıkan, Kenan Dağaşan, Zafer Erdaş, Gökhan Ürben, Perihan Artan, Evren Ekşi, Burçin Savigne, Deniz Yetim, Banu Ergün, Pınar Koç, Serkan Bodur, Engin Yavuz ve Cengiz Arslan rol alacak.

Ernani, 29, 30 Kasım ile 2, 3, 13, 15, 16 ve 17 Aralık’ta sahnelenecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Amerikan yerlileri yurtlarından ediliyor

SONRAKİ HABER

Jean Genet’nin ‘Balkon’una buyrun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...