25 Kasım 2016 17:00

‘Gerçek barış için yeni anayasa yapılmalı’

CIPOML Kolombiya’daki barış anlaşması sürecine ilişkin bildiri yayınladı.

Paylaş

Uluslararası Marksist Leninist Parti ve Örgütler Konferansı (CIPOML) Kolombiya’daki barış anlaşması süreci ile ilgili bildiri yayınladı. Bildiride, “Konferansımız Kolombiya işçi sınıfına, emekçilerine ve halklarına sosyal adaleti kapsayan gerçek bir barışın edinilmesi yolundaki mücadelesinde tam desteğini yinelemektedir” denildi.

2 Ekim referandumundaki düşük katılama ve oy oranlarına dikkat çekilen bildiride, “Bu veriler Juan Manuel Santos hükümetine olan desteğin düşük olduğunu ve FARC-EP ile imzalanan anlaşmaların halk tarafından reddedildiğini ifade etmektedir. 257 binden fazla olan geçersiz ve boş oylar da, hükümetin istediği türden bir barışa duyulan tepkinin bir ifadesi olmuştur” denildi.  

Ne ‘evet’ Cephesinin Lideri Santos ne de ‘hayır’ Cephesinin Lideri Eski Devlet Başkanı Álvaro Uribe Vélez’in, savundukları politika ve önerilerle devleti yürütmeye devam edecek yeterli meşruiyeti ve desteği elde edemedikleri belirtilerek, “Savaşın sonuçlarının, halkın ‘Roma Barışı’nı reddetmek için gösterdiği isteğin, Kolombiya rejimini karakterize eden adaletsizlik ve sosyal dışlanmanın üstesinden gelmeyi olanaklı kılacak demokratik değişikliklere olan bağlılık ve özlemin altını çiziyoruz” vurgusu yapıldı.

KURUCU MECLİSLE YENİ BİR ANAYASA

Bildiride, “Kolombiya halkının sosyal adaletli bir barışa duyduğu derin tutkuyu haklı bulan Konferansımız, bu ulusun uzun yıllar içinde yaşadığı sosyal, ekonomik, politik ve silahlı çatışmadan çıkış yolunu engelsiz bir şekilde tartışmak için geniş çaplı bir ulusal diyalog ortamının oluşturulması noktasında gerekli garantilerin tüm örgütlere, sosyal ve politik güçlere sağlanmasının, Juan Manuel Santos hükümetinin yükümlülüğü olduğunu önemle vurgulamaktadır” denirken, diğer silahlı örgütler ELN ve EPL dahil tüm demokratik sosyal ve politik örgütlere, ayrıca barışın tüm Kolombiya ulusunu ilgilendiren bir mesele olduğunun farkında olan ülkedeki tüm gruplara destek verildiği belirtildi.  

Toplumsal adaleti getirecek bir barış için kurucu meclis toplanarak yeni anayasa yapılmasının önemi de vurgulanarak, “Yeni bir anayasa hazırlama ve onunla birlikte Kolombiyalıların çoğunluğunun istediği sosyal adaletli barışın temellerini onaylama görevini üstlenecek kapsamlı demokratik niteliğe sahip bir kurucu meclis toplanması önerisini destekliyoruz” denildi.

SANTOS’A NOBEL’E TEPKİ

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’a verilen Nobel Barış Ödülü’nü ise eleştiren CIPOML bildirisinde şu ifadelere yer verildi:  “Pentagon’a, dünya terörizmine karşı mücadele şeklindeki emperyalist stratejiye ve Kolombiya ile Latin Amerika ülkelerinde uygulanan ulusal güvenlik politikalarına bağlılığı nedeniyle, Santos, asla halklarımızın barış temsilcisi olarak sunulamaz. Bu ödülün ona verilmesini savunanlar, Santos’un Álvaro Uribe Vélez hükümetinde Savunma Bakanlığı yaptığı dönemde sorumlu olduğu kıyımı, paramiliter gruplara verilen desteği, telekulak skandalını ve diğer ülkelerin egemenlik haklarına saldırıları unutuyorlar. Dahası, Santos savunucuları onun yönettiği Kolombiya ordusunun NATO ile bağını ve geçtiğimiz yıllarda müttefik ülkelerle birlikte Irak ve Suriye’de gerçekleştirdiklerini de unutuyorlar. Konferansımıza göre, Santos gibi bir savaş suçlusu katiyen işçiler ve halklar tarafından barış savunucu ve savaşçısı olarak görülmeyecektir.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kurulu düzen kırılma noktasında

SONRAKİ HABER

Bursalı kadınlar OHAL’e rağmen sokaktaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...