25 Kasım 2016 16:22

Kocaeli'de kadınlar OHAL’e rağmen sokağa çıktı

Kocaeli'de her eylem OHAL bahanesiyle yasak olmasına rağmen, kadınlar sokağa çıkarak biraraya geldi.

Paylaş

Kocaeli'de aylardır OHAL gerekçesiyle sokakların her türlü eylem ve etkinliğe yasaklanmasına rağmen Kocaeli Kadın Platformu sokağa çıktı.

Kocaelili kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde Belediye İş Hanı önünde toplanma çağrısı yaptı. Çağrı saatinde polisin yürüyüş yolunu sağlı sollu ablukaya aldığı görüldü. Ellerinde dövizlerle bir grup kadının yürüyerek Belediye İş Hanı önüne gelmesi sonrası polis kadınların etrafını sararak eylem yapmasına izin vermedi. Çok sayıda çevik kuvvet ve sivil polislerin konuşlandığı alanda, kadınlar alandan uzaklaştırılmak istendi. Kadınları gözaltı yapmakla tehdit eden polis, etrafta bulunan vatandaşları da uzaklaştırdı.

KADINLAR YÜRÜYÜŞTE ISRAR ETTİ

Kadınlar daha sonrasında grup grup ayrılarak tekrardan Yürüyüş Yolu'nda buluştu. Sabri Yalım (İnsan Hakları) Parkı’nda açıklama yaparak eylemi bitirmek isteyen platform üyesi kadınlar, "Kadınlar vardır" şarkısını söyleyerek yürüdü. 100 metre yürümeden önleri kesilen kadınların İnsan Hakları Parkı'na varmaları engellendi. Polisin gözaltı tehdidine aldırmadan yürüyen kadınlar, engelin meşru olmadığını ifade ederek, açıklama yapacaklarını belirtti. OHAL kapsamında hiç bir açıklamanın yapılamayacağını ileri süren polis, kadınları dağılmazlarsa gözaltına alacağını söyledi. Platform üyelerini çembere alan polis, kadınları tek tek çemberden çıkardı ve tekrardan bir araya gelmesine izin vermedi.

AKP DIŞINDA HERKESE YASAK! 

Polis, daha önce Cumhuriyet Gazetesi ile dayanışmak için CHP'nin parti binası önünde yapacağı açıklamaya da izin vermemişti. Yine çok tartışılan cinsel istismar düzenlemesine karşı CHP tarafından Yürüyüş Yolu'nda imza standı açılmasımasına da izin vermeyen polis, bugün yine CHP Kadın Kollarının 25 Kasım açıklamasına parti binası önünü ablukaya alarak engel oldu. Kadın Platformu ise geçtiğimiz Cuma günü istismar tasarısına karşı Belediye İş Hanı önünde toplanmış, polis kadınlara saldırarak 14 kişiyi gözaltına almıştı. Oysa OHAL ilanından bu yana her etkinliğe yasak olan kentin sokakları, AKP gençlik kollarının etkinliğine açılmıştı. Her türlü eylem, etkinlik, stant gibi faaliyetleri 31 Aralık tarihine kadar yasaklayan Kocaeli Valiliği, AKP gençlik kollarının Yürüyüş Yolu’nda 20 Kasım Çocuk Hakları Günü konulu sergisine izin vermişti. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KHK’ler bizi engelleyemez haklarımız için mücadeleye hazırız

SONRAKİ HABER

'Sanık ifadeleri devletin sorumluluğunu ortaya koydu'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa