26 Kasım 2016 00:22

KHK’ler bizi engelleyemez haklarımız için mücadeleye hazırız

Toplu ulaşım işkoluna getirilen grev yasağı sonrası gözler toplu sözleşme görüşmelerine hazırlanan ESHOT ve Metro A.Ş işçilerine çevrildi.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Hükümetin 678 sayılı KHK ile grev yasaklarının kapsamını genişletmesi ve şehir içi toplu ulaşıma grev yasağının fiilen yeniden gelmesi üzerine gözler, TİS görüşmeleri devam eden Metro AŞ ile sözleşme görüşmeleri 2 Aralık’ta resmen başlayacak olan ESHOT’a çevrildi. Hükümetin OHAL bahanesiyle haklarını gasbetmesine tepki gösteren işçiler, KHK’lerin mücadelelerini engelleyemeyeceğini, hakları ve talepleri için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

‘TALEPLERİMİZ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi ESHOT’ta çalışan otobüs şoförlerini ilgilendiren TİS görüşmeleri 2 Aralık’ta resmi olarak başlayacak. ESHOT işçilerinin örgütlü olduğu DİSK Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, görüşmelerde ücret politikalarının ve sosyal hakların eşitlenmesi konusunda ısrarcı olacaklarını belirterek, “Ücretlerde adalet istiyoruz. Biz grev yapabiliyorduk. KHK ile alınmış olan karar bizim elimizi zayıflatma amacı taşıyor” dedi.

Ne karar çıkarsa çıksın, haklı gerekçelerine dayanarak hareket edeceklerini vurgulayan Topal, “Ne Anayasa Mahkemesi ne de başka bir kanun işçinin hakkının önüne geçemez. Bizim istediğimiz adalet. Biz ücrette adaleti istiyoruz. Bu olmadığı sürece ne karar çıkarsa çıksın bizi çok bağlamıyor, gereken neyse onu yapacağız” dedi.     

‘HAKLAR ORTADAN KALDIRILIYOR’

Belediyenin bir başka şirketi İZELMAN’da da görüşmeler yine 2 Aralık’ta başlayacak. İZENERJİ’de ise görüşmeler halen devam ediyor. Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız,  geçmiş dönem de zaten işçilerin grevlerinin engellendiğini dile getirerek, “Bu ekonomiyi bu hale getiren hükümetin kendisi. İşçinin önümüzdeki iki yıl boyunca evine götüreceği ekmeğin yaşanabilir düzeyde olabilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

İşçilerin yaşanabilir bir ücreti alamadığı zaman bununla ilgili elindeki en büyük silah olan grev hakkını kullandığını belirten Yıldız “Bunun engellenmesinin kabul edilebilir yanı yok. Alanlarda ve sokaklarda mücadelesini veririz. İktidarlar zaten bugüne kadar işçilerin, emekçilerin eylemlerini hep yasadışı gördü. AKP iktidarı da OHAL’i bahane ederek bu tür yasaları çıkarmaya çalışıyor. Ama mücadeleyi hiçbir zaman engelleyemeyeceklerini onlar da biliyor” dedi.  

‘KHK’LERE KARŞIYIZ’

ESHOT Gediz Atölye Temsilcisi Savaş Yardı da, grev haklarının ellerinden alınmaması gerektiğini belirterek, “KHK’lere zaten karşıyız. Dik durabilecek bir işçi yapısına sahibiz. Hakkımızı almak için gerekirse sokaklarda oluruz. KHK’ler de bu anlamda bizi pek ilgilendirmiyor. Çalışma ortamında, çalışma sahasında işçinin daha özgür ve yaşamının daha üst düzeyde olabilmesi için ESHOT Atölye işçisi mücadeleye hazır” dedi.

‘GREVE GİTMESEYDİK YİNE ASGARİ ÜCRETİ KONUŞACAKTIK’

Demiryol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Metro AŞ’de TİS arabulucu aşamasında. Arabuluculuk süreci Aralık sonunda doluyor. Devlet Demiryolları’nda ise sözleşme görüşmeleri 1 Mart’ta başlayacak.  

Kısa bir süre önce İZBAN’da gerçekleşen 8 günlük grevin ardından Metro’da görüşmeleri sürdürdüklerini hatırlatan Demiryol-İş Sendikası’nın Şube Mali Sekreteri Hamdullah Giral, son KHK ile toplu ulaşıma fiili grev yasağı getirilmesinde İZBAN grevinin etkili olduğunu düşündüklerini belirtti.  

KHK çıkmadan önce grev yasaklama gerekçesi olarak, halk sağlığı ve ülke güvenliğinin öne sürüldüğünü ifade eden Giral, “Şehir içi toplu taşımacılığın da buraya dahil edilmesi anlamlı değil. İZBAN’da yapılan grevin başka yerlere de sıçramasına engel olma amacını taşıyor. Grevde elbette şehir içi ulaşım etkilenecek” dedi.

İZBAN’da greve gidilmemesi durumunda şu anki hakların kazanılamayacağına dikkat çeken Giral, “Daha önce de iki dönem yaşadık. ‘Biz bunu verdik anlaşırsanız anlaşın, anlaşmazsanız yüksek hakem yolu açık’ diyorlardı. YHK’nun da vereceği belli; yüzde 4 ya da 5. Greve gitmeyip Yüksek Hakem’e gitseydik önümüzdeki dönem yine asgari ücreti konuşuyor olacaktık” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak’ta kadına yönelik şiddet protestosu

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de kadınlar OHAL’e rağmen sokağa çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...