26 Kasım 2016 00:10

Bursalı işçiler grev yasağı getiren KHK’ye tepkili

Bursa’da işçiler grev hakkının KHK ile engellenmesine tepki gösterdi: İşçinin yasak masak dinleyecek hali yok!

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursalı işçiler 678 sayılı KHK ile grev yasağının genişletilmesine tepkili. Yaşam şartlarının her geçen gün daha da kötüye gittiğini söyleyen işçiler OHAL bahanesiyle hak aramalarının engellenmek istendiğine dikkat çekti. Geçen yıl yaşanan metal direnişini ve fiili grevi hatırlatarak yasakların mücadelelerine engel olamayacağına dikkat çeken işçiler, “Aldığımız paranın daha eve varmadan bittiği bir durumdayız. Yaşam koşulları her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Bu ağır koşullarda işçinin yasak masak dinleyecek hali yok” dedi.

GREV YASAĞI SİNYALİNİ VERİYORLAR

Toplu taşıma araçları üreten Durmazlar Metal’de çalışan bir işçiyle görüşüyoruz. “Son KHK ile işçilerin haklarını aramasına bir darbe vurulmuştur” diye başlıyor söze. Bu KHK’de bankacılık ve toplu taşıma işkolundaki grevlerin Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanmasının önünün açıldığını belirten işçi, yarın çıkarılacak yeni KHK’lerle diğer iş kollarında da grevlerin yasaklanmasının zemininin oluşturulduğunu söyledi. MESS ile başlayacak sözleşme görüşmelerine dikkat çeken işçi, “Bu OHAL o zamana kadar devam ederse yeni yasaklar da yolda demektir. İşçilerin haklarını araması bir şekilde yasaklanıyor. OHAL olmadığı dönemlerde de işçi eylemleri Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanmıştı. Bize açıkça ‘Biz izin verdiğimiz ölçüde ve gösterdiğimiz şekilde eylem ve hakkını ararsın ilerisine gidersen buna izin vermeyiz’ diyorlar. Bu kararla işçilerin gözünü korkutmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

YASAK ÇABALARI BOŞUNA

Bu çabaların boşuna olduğunu söyleyen işçi, şöyle devam etti: “Yasal olmayan hiçbir şey yapmıyoruz ki sadece hakkımız olanı istiyoruz. Bunun için de yaptığımız her eylem yasaldır. Hakkımızı aramamıza engel olanlar, hakkımızı vermeyip bizi açlığa mahkum eden patronlar suçludur asıl. Ne zaman işçi hakkını arayacak, eylem yapacak, önüne devlet sürekli bir şeyler çıkarıyor ve ‘eylem yaparsanız suç işlersiniz ve sonuçlarına katlanırsınız’ diyor. Asgari ücret artsın diyoruz ‘istemenin sonu yok’ cevabı veriliyor. Nedense hep işçi bir şey istediğinde bunun sonu yok deyip kenara çekiliyorlar.”

Yıllardır işçilerin hak arayışlarının engellenmeye çalışıldığına dikkat çeken işçi, “Bunu sarı sendikalar üzerinden, patronlar üzerinden yapıyorlar. Yetmediği noktada da hükümetler devreye girip engel oluyor. Ama aldığımız paranın daha eve varmadan bittiği bir durumdayız. Yaşam koşulları her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Bu ağır koşullarda işçinin yasak masak dinleyecek hali de yok” dedi.

İŞÇİNİN DAYANACAK GÜCÜ TÜKENİYOR

Üç aydır grevde olan Gemlik Gübre işçisi şunları söyledi: “Bu karar bizi hiç şaşırtmadı. Çünkü greve çıktığımız ilk günden beri bize eylem yaparsanız, çadır kurarsanız valilik grevi yasaklar ve hakkınızı alamadan fabrikaya girer çalışırsınız diyorlar. Böyle söyleyerek eylem ve etkinlik yapmamız yasaklanmış oldu. Son KHK ile belirledikleri iş kollarında grevleri yasaklayacaklarını duyurdular. İşçiyle ilgili ne varsa bir şekilde yasak oluyor. Ama açılışlarda toplantılarda ‘emek en yüce değerdir’ diyorlar, işçilere övgüler yağdırıyorlar. Sonra da ‘hiçbir istedikleri olmayacak bu işçilerin, biz ne verirsek onla yetinecekler’ deyip işin içinden çıkıyorlar. Ne kadar daha bu böyle devam eder bilinmez ama bizler artık geçinemiyoruz, her gün borcumuz artıyor, evde huzursuzluk oluyor. Ekonomi gittikçe kötüye gidiyor, bunun faturası yine bizlere çıkarılıyor. Her şeye zam yapılıyor, geçtiğimiz hafta Bursa’da toplu ulaşıma yüzde 15 zam yapıldı. İşçinin dayanacak gücü tükeniyor.”

METAL EYLEMLERİNDE OLDUĞU GİBİ PATLAK VERİR

“Bizlere sadece çalışın, başka bir şey yapmayın diyorlar” diyen gıda fabrikasında çalışan bir işçi; şunları dile getirdi: “Sorgulamadan sadece çalışın, siz dünyaya işçi olarak geldiniz o yüzden denilen her şeyi yapmak zorundasınız, diyorlar. Çıkan her yasa, her uygulama bunu açıkça gösteriyor. İşçiye istediğini verirsek önünü alamayız o yüzden hep baskı altında tutalım, diyerek yasalar çıkarıyorlar. Geçinemediğimiz için greve çıkıyoruz, eylem yapıyoruz keyfimizden yapmıyoruz ya. Artık ne istediğimizi anlamalılar, niçin eylem yaptığımızı anlamalılar, yasaklayarak bu işleri çözemezler. Sadece belli bir zaman içinde durdururlar, ama bir yerden, bir şekilde patlak verir. Metal eylemlerinde olduğu gibi.”

GREV HAKKINA MÜDAHALE

678 sayılı OHAL Kararnamesi’nin 35’inci maddesi ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63 üncü maddesi şöyle değiştirildi: “Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt; genel sağlığı veya milli güvenliği, büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararın yayımı tarihinde başlar.”

Maddenin eski hali ise şöyleydi: “Eski hali “Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararın yayımı tarihinde başlar.”

Böylece Bakanlar Kurulu’na, “büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetleri” ve “bankacılık hizmetlerinde” yapılacak grevleri yasaklama yetkisi verildi. Daha önce “milli güvenliği” ya da “genel sağlığı tehdit ettiği” gerekçeleriyle bir çok grev yasaklayan hükümet, artık “ekonomik veya finansal istikrarı bozuyor” gerekçesini de kullanabilecek.

ÖNCEKİ HABER

İhbar isimsiz suçlama asılsız

SONRAKİ HABER

Balıkesirli kadınlar: Mücadeleye devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...