25 Kasım 2016 15:55

Kılıçdaroğlu: 4 Mayıs darbesini hiç aklımıza getirmiyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü’nün düzenlediği konferansa katıldı.

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübünün ev sahipliğinde ‘15 Temmuz ve Parlamenter Sistem’ başlıklı konferansta konuştu.

Kılıçdaroğlu başkanlık sistemine ilişkin “Güçler ayrılığı değil, güçlerin birliği savunuluyor. Yani bir demokraside olmazsa olmaz olan denge ve denetleme yok ediliyor” dedi.

AKP’nin başkanlık sistemi önerisine ilişkin “Bir kişiye bir ülkenin kaderini teslim etmek kadar tehlikeli bir şey yoktur” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, devamında “Hitler bunun en tipik örneğidir. Bütün yetkiler verildi. Hitler önce Almanya'yı sonra bütün dünyayı kana buladı. Başkan dediğiniz kişi, her zaman aklı başında bir kişi olmayabilir. Osmanlı tarihinde de olmuştur bu. Padişah balıklara altınlar, paralar atmıştır mesela. Deli İbrahim dediğimiz pek çok kişi gelip geçmiştir. Ama biz, 21. yüzyıldayız. Bizim sorumluluklarımız var. Birisinin hatasını, bir başkasının denetlemesi gerekiyor” diye konuştu.

ANAYASA OHAL DÖNEMİNDE, BİR PARTİ MUTFAĞINDA HAZIRLANMAZ

Yeni anayasa çalışmalarında toplumsal uzlaşının önemine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Anayasalar, OHAL dönemlerinde, bir partinin mutfağında hazırlanmaz. Toplumsal uzlaşma olmalı anayasa yaparken. Demokratik, özgür bir ortamda tartışılarak anayasa yapılmalı” dedi.

“15 Temmuz darbesinden söz ediyoruz. Ama 4 Mayıs darbesini hiç aklımıza getirmiyoruz” diyen CHP lideri, “Ne darbesi mi? Seçimle gelen bir Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu saraya davet edildi. Elinden istifa dilekçesi alındı kapının önüne kondu. Başka bir başbakan tayin edildi. Demokrasi ile ne ilgisi var. 15 Temmuz darbesini, ordunun içindeki bir grup yaptı. Öbür darbeyi başka birisi yaptı. O da saray darbesi. Yüzde 49 buçuk oy alan bir başbakanı kapının önüne koydular. Bunun 28 Şubat sürecinden ne farkı var” diye sordu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Bodrumlu kadınlar: Dayanışma için bir aradayız

SONRAKİ HABER

İhbar isimsiz suçlama asılsız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...