25 Kasım 2016 14:51

“Kadına yönelik şiddete karşı mücadelemizi büyütmeliyiz”

Erciyes Üniversiteli kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında etkinlik düzenledi.

Paylaş

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde, Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KAÇAUM) ve Kadın Çalışmaları Öğrenci Topluluğu’nun çağrısı ile kadınlar bir araya geldi.

“Kadına yönelik şiddet ve önleme çalışmaları” söyleşisiyle başlayan etkinlikte Kayseri Kadın Dayanışma Derneği avukatı Eylem Sarıoğlu, “Şiddet deyince insanların aklına gelen fiziksel, kaba şiddet oluyor. Oysaki kadına şiddet,  ekonomik, fiziksel ve psikolojik boyutlarda erkeklerin kendinden daha güçsüz olduğunu düşündüğü kadınlara uyguladığı şiddettir. Elbette şiddet evrensel bir suçtur fakat kadına şiddet, kadın olunmasından kaynaklı karşılaşılan bir suç olup, temelinde toplumsal cinsiyet rolleri yattığı için daha farklıdır.” dedi.

Türkiye’deki hukuk sistemine de dikkat çeken Sarıoğlu; “Türkiye’de yasaların kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün önlenmesine karşı kâğıt üstünde belli bir aşamaya geldiğini söyleyebiliriz. Fakat uygulamada büyük boşluklar var. Türkiye’nin uluslararası anlamda da kadına yönelik şiddete karşı imzaladığı bir sözleşme var. İstanbul sözleşmesini ilk imzalayan ülke de Türkiye. Fakat tüm bu yasalar ve sözleşmeler kâğıt üstünde kalıp uygulanmadığında kadına yönelik şiddet engellenemiyor. “ şeklinde konuştu.

Son olarak kadın mücadelesinin büyütülmesi çağrısı yapan Sarıoğlu, “Biz kadınlar sivil toplum kuruluşları, üniversitedeki topluluklar ve kadın çalışma merkezlerinde, kadına yönelik şiddetin, tacizin ve tecavüzün önlenmesi ve gerçek eşitlik ve adalet mücadelemizi büyütmek için bir araya gelmeliyiz. diyerek sözlerini noktaladı.

Etkinlik “Suffragette” filminin gösterimi ve “Kadına Yönelik Şiddetin Sunumunda Haberin Sorunlu Dili” konulu sergi ile sona erdi. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Siirt’te iki işçinin cenazesine ulaşıldı

SONRAKİ HABER

ERDEMİR’de yemeğe çıkmama eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...