25 Kasım 2016 11:21

İHD Kadın Komisyonu: Şiddete karşı isyandayız

Adana İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu, 25 Kasım açıklaması yaptı.

Paylaş

Adana İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde basın açıklaması yaptı. İHD, “25 Kasım’da şiddete, tacize, tecavüze karşı isyandayız” dedi.

Açıklama şöyle:
“Kadın düşmanlığın körüklendiği, temek hak ve özgürlüklerin yok edildiği, patriarkal kapitalizmin vahşi yüzünü en çıplak haliyle gösterdiği olağanüstü bir dönemden geçiyoruz.
OHAL ve KHK’larla kadına yönelik şiddet katmerlenerek artıyor.
Son 14 yılda kadına yönelik şiddet ve katliamlarda görülen yükek artışı ve kadın düşmanı politikaları artık sağır sultan bile duymuş olmalı. Şimdi de OHAL bahane edilerek, gece yarıları yangından mal kaçırır gibi çıkarılan yasalar ile, iktidar kadınlara topyekun bir savaş ilan ediyor. Tek bir kadın örgütü, sivil toplum kuruluşu ile istişare edilmeden kadınların, çocukların yaşamı ve geleceği hakkında karar vermeye çalışıyorlar. Dalga geçer gibi “her şeyi en iyi ben bilirim” edası ile her konuya el uzatan iktidar cinsel ilişkide rıza yaşını(!) 15’ten 12’ye indirecek yasa ile çocuk istismarını, tecavüzü meşrulaştırmaya soyunuyor.
Basına, medyaya, resmi kuruluşlara yansıyan rakamlara göre 2016 yılının Kasım ayına kadar en az 291 kadın öldürüldü, en az 122 cinsel şiddet uygulandı, en az 6 nefret suçu işlendi. ‘En az’ diye özellikle belirtme gereği duyuyoruz çünkü birçok kadın başına böyle bir olay geldiğinde açık açık söyleyemiyor, buna karşı mücadele etme yolları tıkanmış vaziyette…
Ancak biz kadınlar asla yılmayacağız. Tek bir çocuğu dahi bu kirli politikalara kurban etmeyecek, bir kadın daha eksilmeyeceğiz!
56 yıl önce Dominik’te Trujillo diktatörlüğüne karşı insan hakları, eşitlik için mücadele eden Mirabel Kardeşler gibi biz de eşitliği, insan haklarının savunmaktan vazgeçmeyeceğiz.
Mirabel Kardeşlerin hayatları boyu verdikleri mücadeleye dayanamayan diktatörlük onları tecavüz ederek katletti. Bu olaya araba kazası süsü verdikleri tarih 25 Kasım 1960 idi. Bu tarih sonrasında başta Dominik halkı olmak üzere tüm dünya kadınlarına mücadele fişeği olmuştur. Dominik halkı diktatörlüğü devirmiş ve daha sonrasında 25 Kasım, Mirabel Kardeşler anısına Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü ilan edilmiştirç
Bizler de onlardan aldığımız inat ve cesaretle şiddete, cinayetlere, istismara karşı yaşamı, insan hakkını, eşitliği savunmaya devam edeceğiz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya’da barış için yeni imza

SONRAKİ HABER

HDP: Erkek devlet şiddetine karşı direniyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...