25 Kasım 2016 09:13

Meltem Oktay: Gazeteciler daha fazla dayanışma göstermeli

Sosyal medya paylaşımlarıyla 'örgüt propagandası yaptığı' iddia edilen ve 4 yıl hapis cezasına çarptırılan Meltem Oktay, Evrensel'e konuştu.

Paylaş

Gazeteci Meltem Oktay ile Uğur Akgül’e sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar gerekçe gösterilerek, örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla 4’er yıl hapis cezası verildi. İstinaf mahkemesi onaylarsa gazeteciler 4’er yıl hapis yatacak.

Aldığı cezaya dair görüştüğümüz Meltem Oktay, basına yönelik saldırılara karşı, “Gazetecilerin daha fazla dayanışma göstermesi gerekir” dedi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasaklarının olduğu sırada Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabirleri Meltem Oktay ve Uğur Akgül 11 Nisan’da polisin evlerine yaptıkları baskınla gözaltına alındı.

Savcılık işlemlerinin ardından tutuklama talebiyle Nöbetçi Mahkemeye sevk edilen Meltem Oktay, ‘Örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklanırken, Uğur Akgül ise, adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Meltem Oktay ise, 18 Ağustos’ta tahliye edildi. Şimdi DİHABER’de muhabir olarak görev yapan Meltem Oktay ile Uğur Akgül’ün dün Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde karar duruşması görüldü. Kararda Oktay ve Akgül’e sosyal paylaşım sitelerinde yaptıkları paylaşımlar nedeniyle ‘örgüt propagandası’ yaptıkları gerekçesiyle 4’er yıl hapis cezası verildi.

‘HABER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM’

Gazetemize konuşan Meltem Oktay, hem kendisi hem de Uğur Akgül hakkında gizli tanık ifadeleri olduğunu belirterek, bu ifadelerin geri alınmasından dolayı, “örgüt üyeliği” suçlamasından beraat ettiklerini söyledi. Sosyal medya paylaşımlarının  suç gibi gösterildiğini anlatan Oktay, “Mahkeme propaganda yaptığımız iddiasıyla 4’er yıl hapis cezası verdi bize” dedi. Yaptıkları paylaşımların bilgi ve haber içerikli olduğuna vurgu yapan Oktay şunları söyledi: “Bu bizim en doğal hakkımız bilgi ve haber paylaşmak. Karar trajikomik. Pek görülmeyen bir durum. Rekor ceza verildi. Örgüt üyeliği suçlamasına verilen ceza kadar ceza verildi. Haberlerimi yapmaya devam edeceğim. Bütün muhalif basını susturmaya çalışıyorlar. Özellikle özgür basını. Gazetecilerin daha fazla dayanışma göstermesi gerekir. Bütün kesimlere yönelik güçlü saldırılar var. Bunun karşısında dayanışmayla durabiliriz.”  

AVUKATLARI İTİRAZ ETTİ

Oktay ve Akgül’ün Avukatı Resul Tamur mahkemenin kararı için Yargıtayın bir alt mahkemeleri olan istinaf mahkemesine başvurdu. İstinaf mahkemesinin onaylaması durumunda Oktay ve Akgül 4’er yıl hapis cezası yatmak zorunda kalacaklar. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ne YORUM susar-ne de Yorum’cu

SONRAKİ HABER

İhraçlar Akdeniz Üniversitesi’nde protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...